Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2023
Rutinerade men unge förbundsräven Robert Andersson är ny ordförande för UA Asset Management – och nu följaktligen ytterst ansvarig för Unga Aktiesparares egen börsportfölj. Han berättar att det kommer att bli en rejäl förändring bland innehaven. ”Det behöver göras”.
Robert Andersson är ett namn som alla som varit engagerade inom eller på något sätt följt Unga Aktiesparare känner igen. Han har arbetat som allt från verksamhetschef för Ung Privatekonomi till utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare och även ansvarat för podcasten “Aktiekompisar” under flera års tid.
Robert Andersson är sedan en tid tillbaka börsanalytiker på Aktiespararna och i tidningen Aktiespararen – och skriver fortsatt för Stock Magazine.
Nu har han fått ett nytt förtroendeuppdrag inom organisationen. I april tillträdde den 25-årige göteborgaren som ny ordförande för UA Asset Management, investeringskommittén som ansvarar för Unga Aktiesparares egen börsportfölj.
– Vi fungerar som en form av utskott till förbundsstyrelsen. Det är deras pengar och ingenting som jag bestämmer vad de ska användas till. Portföljens främsta mål är i huvudsak att vara en slags buffert. Det handlar ju om pengar som ska trygga UA:s framtid och se till att förbundet alltid kan överleva oavsett hur det ser ut i omvärlden.
Det är ingen hemlighet att UA-portföljen presterade väldigt bra under både 2020 och 2021. Men det går inte heller att blunda för att det gick desto sämre 2022.
– Vi behöver positionera oss på ett annat sätt och bli bättre på att sprida riskerna. Vi ska kunna klara oss bra i alla slags konjunkturcykler. Vi ska se till att minska exponeringen mot snabbväxande men mindre stabila bolag som inte står pall lika bra i tuffa tider.
SE OCKSÅ: Viktigt att välja rätt
Omläggningen av portföljen kommer att ske successivt. Innan Robert Andersson blev ordförande satt han som ledamot i kommittén under ett år. Han berättar att det sitter sju personer, inklusive honom själv, i UA Asset Managements styrelse.
– Alla har god erfarenhet av börsen och olika typer av spetsegenskaper. Alla älskar aktier, men en person är som bäst på gaming- och bettingaktier, en annan på life science- och läkemedelsbolag. Jag är starkast när det kommer till bank- och finanssektorn. Som privatinvesterare har alla olika strategier. Vissa har lång erfarenhet inom Unga Aktiesparare, och andra har det inte.
Det blir en bra mix?
– Ja, absolut. Vi har blandade åldrar och vi kan komplettera varandra bra. Men visst kan det bli heta diskussioner på mötena. Ibland är vi inte alltid helt överens (skratt).
Lång process
Robert Andersson berättar att UA Asset Management har möten en gång i månaden. Men under sitt ordförandeskap kommer att han ändra inriktningen kring mötesupplägget.
– Tidigare har mötena varit lite för lika varandra. Det blir en större diversifiering nu med fyra olika slags möten med fokus på olika saker. Vi kommer att prata mer analys på vissa möten och ha två större strategimöten där vi arbetar med grunden, för att ta ett exempel.
Hur ser er arbetsprocess ut?
– Vi brukar dela upp det som så att varje person får i uppdrag att göra två pitchar utifrån vad vi kommit fram till vid vårt strategimöte. Det slutar sedan med en bruttolista kring terminens analyser att utföra på våra analysmöten. Väl på våra analysmöten föredrar en deltagare ett bolag och därefter väntar diskussioner och slutligen en omröstning.
Att vara med i UA Asset Management är ett helt ideellt uppdrag och Robert Andersson betonar att kommittén är öppen för spontansökningar som skickas till förbundsstyrelsen.
– Men vi söker personer som har djupgående kunskaper kring hur börsen och aktieanalys fungerar.
Följ utvecklingen i Unga Aktiesparares portfölj på Shareville här.
LÄS ÄVEN: Bli en fena på fondanalys
Här är de största innehaven i portföljen per den 14 juni 2023