BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR
Det är få aktier som har skonats i börsbaissen. Det är något som skapar möjligheter till utsökta investeringslägen i bolag vars verksamheter har utvecklats betydligt bättre än vad kursgraferna visar på, anser Peter Lindvall, som förvaltar fonden Kavaljer Quality Focus. ”Aktierna kommer att komma tillbaka i ett mer positivt marknadsklimat”, säger han till Stock Magazine.
Peter Lindvall förvaltar fonden Kavaljer Quality Focus tillsammans med kollegan Håkan Tellander.
– Vi vill ha det som vi kallar för kvalitetsbolag. Det handlar om bolag som har en fin historia över flera år och en bra vinsthistorik. Vi vill se både vinst- och kassaflödestillväxt. Affärsmodellen ska vara begriplig och vi ska känna att vi har förtroende för företagsledningen. Vi vill äga rörelsedrivande bolag som kan växa både organiskt och genom förvärv, säger Peter Lindvall, och tillägger:
– Det är just den stabila historiken som lägger grunden till det vi anser vara kvalitetsbolag. Det gör att risken är mindre för att drabbas av otrevliga överraskningar.
LÄS OCKSÅ: Stjärnförvaltaren: Fem kvalitetsaktier för långsiktiga portföljen
Fokus på värdering
Det finns 25–30 olika bolag i Kavaljer Quality Focus. Det gör att riskspridningen i fonden blir av god karaktär, konstaterar Peter Lindvall.
– Vi har mycket fokus på värderingen. Vi vill att den ska vara attraktiv. Vi tar Nibe som ett exempel: Det är verkligen ett fint kvalitetsbolag, men när aktien värderades till 50–60 gånger årsvinsten var den inte intressant för oss.
Men nu har Nibes värdering kommit ned till nästan hälften av det?
– Det gör att vi har börjat titta på Nibe, absolut. Det är en potentiell kandidat, men vi har inte köpt något ännu. Generellt sett finns det jättemånga fina och bra kvalitetsbolag som går att köpa nu. Många bolag handlas till runt 8–10 gånger sin årsvinst vilket vi anser är en alltför låg värdering för dessa kvalitetsbolag.
MISSA INTE: Näst bäst i världen – nu har Erling Haaland köpt sina första aktier
Faktorerna som pressar börsen
Breda OMXSPI-index är ned cirka 4 procent i år. Men många enskilda aktier har backat mycket, mycket mer än så.
Peter Lindvall tror dock att många av bolagen i Kavaljer Quality Focus, som har tappat omkring 13 procent de senaste tre månaderna, har förutsättningar för att vända uppåt framöver.
– Börsen har pressats av inte minst det höga ränteläget, men även det som sker kopplat till Ryssland och Ukraina och Israel och Palestina. Det har lagt sordin på utvecklingen. Men jag tror att inflationen kommer att komma ned, och då gör även räntorna det. Många av aktierna som vi äger kommer att kunna komma tillbaka i ett mer positivt marknadsklimat.
SE ÄVEN: Så blir du rik på börsen: ”Då ska du köpa mer aktier”
Fin tillväxtpotential i New Wave
Peter Lindvall ger sin syn på fyra extra intressanta aktier som alla finns i Kavaljer Quality Focus. Först ut är New Wave, fondens största innehav som har tappat 30 procent på börsen under 2023.
– Den handlas till under 10 gånger årsvinsten nu. New Wave har fortsatt en väldigt fin tillväxtpotential. Visst, de är redan väldigt stora på den svenska marknaden, men andelen av marknaden som New Wave har i länder som USA, Tyskland och Frankrike är fortsatt väldigt liten. Inte minst för sportklädesmärket Craft. Det är ett väldigt starkt varumärke som växer fantastiskt bra.
Peter Lindvall understryker att vd:n och grundaren Torsten Jansson vill utmana jättar som Puma, Adidas och Nike med Craft.
– New Wave har en mycket bra företagsledning och kan växa mycket på marknaderna som de är på. Dessutom har de möjligheter att göra förvärv.
Han nämner förvärvet av friluftsklädesmärket Tenson som ett exempel. Det gjordes för 1 ynka krona.
– Tenson kunde inte finansiera sig längre. Om du, likt New Wave, har en stark balansräkning går det ofta att dra nytta av det och flytta fram sina positioner i sämre tider.
YTTERLIGARE LÄSNING: 5 nordiska aktiepärlor: ”Unik kvalitet”
Kylan kan bli avkastningsvärme i Dometic
Sedan slår Peter Lindvall ett slag för Dometic.
Detaljhandelsbolaget, som säljer produkter för fritidsmarknaden och inte minst till husbilar, husvagnar och båtar, har störts av att balansräkningen pressats efter förvärvet av amerikanska kylboxbolaget Igloo. Det har skapat en oro för en nyemission.
– Det har funnits en nervositet för att skuldsättningen skulle bli för hög. Men de senaste kvartalen har de visat upp ett väldigt starkt kassaflöde och det tror jag att de kommer att fortsätta att göra. Dometic har kunnat minska sin skuld och bara att risken för en nyemission minskar gör att aktien kan studsa upp rejält.
Peter Lindvall anser att Dometic har en mycket skicklig vd i Juan Vargas och att bolaget kan utnyttja sin storlek och ta fram stora, övergripande synergier i samband med förvärv. Såväl på kostnads- som på intäktssidan.
– Sedan tror vi också mycket på friluftstrenden, att många kommer att vilja vistas mer i naturen. Då kommer många av bolagets produkter att användas i bland annat husbilar vid camping. Den här trenden kommer att fortsätta i många år och gynna Dometic.
MER LÄSNING: Förvaltarens bästa investmentbolagsfavoriter: “Köpläge i aktierna”
Marginalerna i RVRC imponerar
I RVRC, tidigare Revolution Race, ser Peter Lindvall ett e-handels- och detaljhandelsbolag som ligger helt rätt i tiden.
Förvaltaren konstaterar att RVRC:s försäljning av billiga friluftskläder direkt till konsument har varit och är en väldigt framgångsrik strategi. 2018 omsatte RVRC 140 miljoner kronor. Nu uppgår intäkterna till 1,5 miljard kronor sett över rullande tolv månader.
– De har en fantastisk tillväxt. Kärnan är att de har hoppat över återförsäljarledet och gått in i fler länder när de lyckats bevisa att affärsmodellen fungerar. Bruttomarginalerna är höga och nettokassan är stor. Det gör att det blir en väldigt fin tillväxt på sista raden.
Det har däremot varit lite turbulent runt bolaget på personalsidan där grundaren Pernilla Nyrensten, som tog bolaget till börsen tillsammans med maken Niklas Nyrensten, lämnat både vd-posten och styrelsen inom loppet av ett år.
Den nye vd:n Paul Fischbein, som grundade och sålde tretti.se, är dock en utomordentlig ersättare i Peter Lindvalls ögon.
– Han har stor erfarenhet av e-handel och av hur man ska driva trafik och fånga in kunder på nätet. Han kommer att vara en väldigt bra vd för bolaget. I det här skedet kommer Paul Fischbein att vara en bättre vd än Pernilla Nyrensten för RVRC. Det är skillnad på att vara vd för ett start-up-bolag och för ett börsnoterat bolag. Det är inte konstigt att hon ville kliva av, och hon och maken Niklas är ju fortfarande stora ägare i RVRC.
LÄSTIPS: Perfekta aktieinvesteringar: ”Köp kvalitet och gråt en gång”
Stabila intäkter visar vägen för Paradox
Gamingbolaget Paradox har tre riktigt tuffa månader aktiekursmässigt i färskt minne där 30 procent av börsvärdet försvunnit.
Peter Lindvall gillar däremot den nettokassa som finns i Paradox och de återkommande intäkter bolaget får från sina spel via DCO:er, en form av kontinuerlig tilläggsförsäljning.
– Paradox har en väldigt fin historik och värderingen har kommit ned nu. Nyligen släppta Cities: Skylines 2 har kanske fått ett lite mjukare mottagande än vad de hade hoppats på, men det är ändå topp tre på säljlistan. Spelet kommer att ge Paradox intäkter under många år framöver och det finns alla förutsättningar för en lång, bra tillväxt. Dessutom har Paradox en bra pipeline fylld av nya spel.