Foto: Aktiestinsen.se.

Aktiestinsens succéfilosofi: 600 kronor blev 140 miljoner

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2023

För att lyckas inom vilket område som helst så gör man bäst i att modellera de personer som lyckats få det resultat man själv önskar. Som läsare av den här tidningen är du förmodligen intresserad av att förbättra din privatekonomi och bli en bättre investerare. En person som framgångsrikt lyckats med detta är Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson – som under sin livstid byggde sin aktieportfölj från 600 kronor till 140 miljoner parallellt med sin anställning på SJ.

Från traktamente till aktier

Aktiestinsen förkroppsligar småspararidyllen. Han växte upp i närhetan av småländska Nässjö i en fattig familj som äldste bror av fyra barn. Som 13-åring tvingades han sluta skolan för att hjälpa till på gården. Han tog jobb inom industrin och fick sedermera fast anställning på SJ. Han sparade sitt traktamente genom att sova på tågstationen och gjorde sin första aktieaffär först vid 30 års ålder, som blev fem aktier i Sandvikens Jernverk AB. En aktie som vid den tidpunkten var rimligt värderad och inom en bransch han förstod sig på – två faktorer som kom att genomsyra Aktiestinsens strategi fram till hans död vid 101 års ålder.

Lennart Israelsson introducerades till aktier av en slump. Via sitt arbete anlände tidningar från Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning till tågstationen han tjänstgjorde på. Lennart Israelsson sökte sig till börssidorna och bland dessa fick han praktisk taget sin utbildning. Carl Pokorny var vid tidpunkten börskommentator vid Handels- och Sjöfartstidningen. Pokornys krönikor och artiklar skapade grunden till Aktiestinsens investeringsfilosofi.

Aktiestinsen var ett barn av sin tid. Han var 16 år när Sverige drabbades av härdsmälta i ”Kreugerkraschen”. Hans mor avrådde honom från börsen då närstående förlorat mycket pengar på sina aktier. Aktier var i folkmun något mycket riskabelt som man inte skulle äventyra sina pengar på. Han utbildade sig dock genom Pokornys artiklar och konsumerade sedermera alla börsnyheter han kunde komma åt. Han fick avkastning i form av utdelningar, och hans kunskap och intresse ökade alltjämt, så Israelsson fortsatte med aktiehandel och konsumtion av börsnyheter. De pengar han tjänade på SJ investerades i aktier.

LÄS OCKSÅ: Vägen till din första miljon

En värdeinvesterare ut i fingerspetsarna

Rätt svar på jeopardy-manér:” Vem är Lennart Israelsson?”. Aktiestinsen undvek IT-kraschen och valde i stället att satsa på fastighetsaktier: ”Alla de där IT-miljonärerna måste ju ha någonstans att bo”, menade han. Han talade gärna gott om skogs- och fastighetsbolag. Att han förstod bolaget han investerade i var viktigt, liksom att det skulle ha substans: ”Kan man köpa en krona för 50 öre säger det sig själv att det är en bra affär”. Det innebär att Aktiestinsen var förtjust i substansrabatter, vilket säkerligen är en anledning till att investmentbolag och fastighetsbolag låg honom varmt om hjärtat eftersom dessa ofta handlas under sina bokförda värden.

Jämför man Lennart Israelssons DNA med den typiska värdeinvesteraren blir det en träff på 100 procent. Han undvek företag med höga P/E-tal (värderingar) och förhoppningsbolag. Till skillnad från gemene man har han till och med sagt att han inte gillade företag som stiger för fort. Hans stora kärlek låg i bolag med goda kassaflöden, stabila vinster och låg värdering. I portföljen hittas bland annat bolag som Latour, Industrivärden, Lundbergföretagen, Investor och Fabege.

En annan viktig faktor för att modellera Aktiestinsens strategi är att inte luras av ”Mr Market”, vilket innebär att man inte låter sig påverkas av marknadens svängningar. Ibland är hela börsens värderingar högre, ibland lägre. Israelsson tajmade inte marknaden eftersom han då riskerade att missa uppgångarna. Med glimten i ögat sade han att marknaden är volatil för att: ”Stockholmarna ska sälja sina aktier så att smålänningarna kan köpa dem billigt”. I det här exemplet och genom sin aktiekarriär har Israelsson alltid varit ”smålänningen”.

MISSA INTE: Fondsparande som gör dig till miljonär

Tiden

Rätt svar: Vem är investerarens bäste vän? Lennart Israelsson följde aktiemarknaden så gott som dagligen under 85 år. Han var tonåring under Kreugerkraschen, jobbade på järnvägen under andra världskriget, var med på de svenska rekordåren under efterkrigstiden, oron under kalla kriget, Vietnamkriget och upplevde tider av för hög inflation, för låg inflation, ”svarta måndagen” 1987, IT-kraschen och finanskrisen. Aktiestinsen har under årens lopp i perioder förlorat mycket pengar på börsen – men marknaden har alltid återhämtat sig.

Med data från 1945 till 2018 är sannolikheten om du investerar på börsen med en månads sparhorisont att du får positiv avkastning i 61 procent av fallen. Ökar du sparhorisonten till ett år ökar sannolikheten för positiv avkastning till hela 77 procent. På fem års sikt är samma siffra 96 procent, och på tio år är den 100 procent. Det är den tid det historiskt har tagit för att garantera positiv avkastning på Stockholmsbörsen.

Stockpicking i all ära, men när det kommer till kritan bevisar Aktiestinsen att det är tiden som får högsta valör i tävlingen om den mest betydelsefulla parametern för aktieinvesteringar. Hade man utvärderat Lennart Israelssons aktiekarriär vid hans pensionsålder på 65 år hade han ännu inte nått miljonen, som är temat för tidningen. Sin första miljon tjänade han in först vid som 64-åring. Målgruppen för den här tidningen har alltså tid på sig. Frapperande är att Aktiestinsen vid 90 års ålder hade ett portföljvärde på närmare 150 miljoner kronor. Ränta-på-ränta-effekten sägs vara världens åttonde underverk av en anledning.

SE ÄVEN: Bli miljonär – genom utdelningar

Aktiestinsens tidlösa visdom: Vägen till miljonen på börsen

Aktiestinsen förundrades över att inte fler svenskar var miljonärer. Han menade att det var förvånansvärt enkelt att bli rik på aktier, och med hans livshistoria i beaktande är det svårt att säga emot. Aktiestinsens sammanfattning av hur fler uppnår miljonen är:

  • Låna inte pengar.
  • Köp aktier med lägre p/e-tal.
  • Köp gärna aktier med substansrabatt.
  • Köp aktier som går med vinst.
  • Köp aktier med god direktavkastning, gärna 3-6 procent.
  • Köp aktier med stabilt kassaflöde.
  • Investera i branscher du förstår.
  • Undvik alltför snabbväxande bolag.
  • Var långsiktig, köp när folk är rädda och sälj när alla tror det är riskfritt.

Aktiestinsens biografi är imponerande. Första aktieaffären gjordes vid 30 års ålder, miljonen passerades vid 64 års ålder och han nådde 100-miljonersgränsen vid 90 års ålder. Lennart Israelssons tips är ingen raketforskning, men han levde efter sina principer under hela sin aktiekarriär. Råden har du som läsare säkerligen hört flera gånger. Men lever du efter dem?

YTTERLIGARE LÄSNING: Så blir du enklast miljonär

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer