Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2024
Inledningen av 2020-talet har varit minst sagt stökig. Covidpandemin härjade över hela jorden och har sedan följts av utbudsstörningar och en inflationskris som gav historiska räntehöjningar. När vi blickar in i 2024 är det mer av ett normalläge – men det behöver inte bara vara positivt, skriver Robert Andersson.
2023 var ett år som kommer att gå till historien som ett av de värsta åren för konsumenter. Räntehöjningarna vår många, inflationen hög (även borträknat de ökade räntekostnaderna) och leveransstörningarna fortsatte från krigen i Ukraina och Israel. Samtidigt var löneökningarna låga. Under 2024 väntar vi oss att räntetoppen är nådd. Denna vinter har vi sett kraftigt fallande inflationsdata. Det ger hopp om att centralbankerna har lyckats besegra inflationsdraken. Trots att centralbankskritik är populär får man konstatera att inflationen har besegrats så pass framgångsrikt att det inte ens lett till en hög arbetslöshet. Under året närmar sig sannolikt inflationen Riksbankens mål om 2 procent. Det leder sannolikt också till räntesänkningar.
Hur många räntesänkningarna det blir tvistar dock de lärde om. Personligen tror jag på tre räntesänkningar under året. Det skulle ge oss en ränta om 3,25 procent i slutet av 2024. Det är väsentligt lägre än dagens 4 procent, men fortfarande en stor skillnad mot tidigare 0 procent.
MISSA INTE: Dolda utdelningen: ”Riktiga kassakor”
Effekter av stärkt krona
När inflationsoron lägger sig kommer sannolikt riskviljan även tillbaka till marknaderna. Det brukar påverka den svenska kronan kraftigt. Lägg till att den europeiska och amerikanska centralbanken sannolikt sänker räntan snabbare än den svenska. Det ger ytterligare fog för en stärkt svensk krona. En stärkt krona tycker de flesta privatpersoner låter skönt. För vem har inte märkt hur dyrt det har blivit att åka på semester utanför Sveriges gränser det senaste året? Tyvärr gäller precis det omvända förhållandet för flera av de största bolagen på Stockholmsbörsen.
De stora index som utgör Stockholmsbörsen består till drygt 40 procent av industribolag. Eftersom Sverige är ett mycket litet land går stor majoritet av dessa bolags försäljning på export och då blir det lättare när den svenska kronan är svagare. I de tredje kvartalsrapporterna för 2023 meddelade nio av de största verkstadsbolagen att hela 13 miljarder av totala resultatet var relaterat till valutakursvinster. Notera att detta alltså bara handlar om en tremånadersperiod. Sett till vinsterna på Stockholmsbörsen har den senaste tidens kronförsvagning alltså varit mumma för bolagen.
SE ÄVEN: Utdelningsportfölj för guldkant: ”Skönt när pengar trillar in”
Utdelningsrekord runt hörnet
När vi nu återigen närmar oss de härliga utdelningstiderna har vi rekordnoteringar att glädjas åt. Bland annat kan lastbilstillverkaren AB Volvo nämnas. Under 2024 väntas verkstadsbjässen dela ut hela 37 miljarder kronor till aktieägarna. Det är den högsta aktieutdelningen i Sveriges historia. Därutöver kan även storbankerna nämnas eftersom de också väntas dela ut rekordbelopp.
Mitt i allt firande bör dock investerarna fråga sig om grammofonen inte börjar spela på den sista versen. Rekordvinsterna är ett faktum, men kommer de fortsätta att växa under 2024? Högre BNP-tillväxt, lägre inflation och lägre räntor låter som mumma för börsen – och är sannolikt det för många bolag. Bland de största bolagen i Sverige har dock många gynnats av kronförsvagningen (främst industribolagen) samt ränteväggen (bankerna). Det finns mycket som tyder på att dessa två vinstdrivare nu håller på att tyna bort när en stärkt krona leder till valutakursförluster sänkta räntor innebär lägre inlåningsnetton. Warren Buffett är en man med många tänkvärda citat. Ett av mina favoritcitat lyder: ”Be fearful when others are greedy. Be greedy when others are fearful”.
Jag tror att framtiden är ljus och att många bolag har potential att växa sina vinster och leverera goda aktieägarvärden när räntan faller under året. Jag uppmanar dock investerare att reflektera över om dina bolag verkligen gynnas av kronförstärkningen eller om den bästa tiden ligger i backspegeln.
LÄS OCKSÅ: Bästa aktierna för utdelningsportföljen