Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Helena Svensson började från noll och tog sig till miljonen – på åtta år. “De som har minst pengar har mest att vinna på att ta steget ut på börsen”, säger hon.
Mitt i den brinnande finanskrisen runt 2008 var Helena Svensson nybliven mamma och varken hon eller barnets pappa hade något jobb.
Helena Svensson, som inte ens visste vad en aktie var, kom då att läsa Per H. Börjessons bok “Så här kan alla svenskar bli miljonärer”.
– Jag insåg att jag hade en del att göra. Jag hade en låg föräldrapeng och förstod, efter att ha läst boken, att jag behövde större inkomst för att alls ha något att spara. Så jag var föräldraledig fyra–fem dagar per vecka och skaffade ett extrajobb i en matbutik på helgerna. Sedan gjorde jag sparandet till min bästa vän. Varje månad började jag med att betala mig själv först, alltid minst 10 procent, men gärna mer, säger hon.
Åtta år senare hade Helena Svensson nått ett betydande delmål: Sin första miljon.
– Att jag började mitt i finanskrisen blev faktiskt en hjälp, eftersom mina initiala investeringar steg kraftigt när börsen väl vände uppåt. Men jag lovar att det mentalt var mycket svårt att alls våga köpa aktier när alla trodde att det finansiella systemet i princip skulle gå under.
Vad är viktigast för att nå miljonmålet?
– Att man inte ger upp utan fortsätter. Jag brukar säga att om du känner dig som en snigel på ökenvandring så gör du rätt. Det tar tid att gneta ihop en miljon via sparande och investeringar om du har en normal inkomst. Ännu längre om du har en låg inkomst. Men de som har minst pengar har mest att vinna på att våga ta steget ut på börsen.
Inspirerar fler att våga
Helena Svensson har gjort sig känd på inte minst Instagram genom sitt konto @miljonarmamman där hon utbildar och inspirerar individer till att ta tag i sitt sparande. Sedan en tid tillbaka jobbar hon som kommunikatör på förebilden Per H. Börjessons investmentbolag Spiltan Invest.
För att bygga upp en förmögenhet över tid rekommenderar Helena Svensson att spara långsiktigt och brett.
– Jaga inte snabba pengar. Tänk långsiktigt, brett och stabila lönsamma bolag. Och se till att spara varje månad, utan undantag. Det ska inte vara casino. Det ska inte vara FÖR spännande. Kan du inte så mycket är breda fonder en alldeles utmärkt strategi. Det är inte ”dåligt” eller ”sämre” att spara i fonder än i aktier.
Vilka fallgropar är viktiga att undvika?
– Undvik alla sociala medie-trender. Månadsspara i breda fonder om du inte känner dig bekväm med att välja enskilda aktier.
Helena Svensson är övertygad om att alla som har en inkomst och tillräckligt med tålamod kan bli miljonärer.
– Men du behöver låta sparandet vara, så att ränta på ränta-effekten kan kicka igång. Spring inte och köp en fin bil så fort du fått ihop 100 000 kronor. Låt i stället pengarna växa till en miljon. Lyckas du över tid få 10 procent i årlig avkastning kanske du kan köpa en bil, eller något annat, för 100 000 kronor varje år i stället.
För Helena Svensson är miljonen som sådan mest en symbol om att det går att uppnå saker som du själv knappt trodde var möjliga, förutsatt att du är tålmodig och inte ger upp.
– När du väl har miljonen kommer du också att kunna se kraften i kapital och det är en härlig känsla att få ta del av den.
Vilka möjligheter öppnas upp när man har en slags ekonomisk trygghet?
– Du slipper känna kniven mot strupen och får ett annat lugn. Pengar löser naturligtvis inte allt, men de underlättar en hel del i livet. Du kan lösa ett antal problem med pengar, säger Helena Svensson, som också framhåller att hennes liv inte ändrats särskilt mycket efter att miljonen nåtts.
– Jag är en enkel människa. Men jag visade mig själv att jag har bra pannben och kan genomföra saker jag bestämmer mig för. Det är också viktigt att ta med sig.
Har du något nytt sparmål nu?
– Jag fortsätter naturligtvis att månadsspara. Livet är långt och jag vill ha kul som pensionär. Då underlättar pengar alltid.