Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Denna artikel framgår ursprungligen på Ung Privatekonomis webbplats
Europeiska rådet tycker att det är viktigt att kunskapen i privatekonomi höjs i medlemsländerna. Det markerar de i sina nya rekommendationer. I Sverige arbetar vi på Unga Aktiesparare och på Ung Privatekonomi med att ungdomar ska bli bättre på privatekonomi.
Europeiska rådet har nyligen antagit ett antal slutsatser och rekommendationer om finansiell utbildning och finansiell förmåga inom EU. Man konstaterar att den finansiella kunskapen är låg inom unionen och behöver höjas både för medborgarnas och samhällets skull. Därför uppmuntrar EU bland annat medlemsstaterna att lägga in finansiell utbildning i läroplanen och att skapa en nationell strategi för att öka den finansiella förmågan. Det här visar att Europeiska rådet tycker att finansiell utbildning och kunskap om privatekonomi är ett viktigt område. Man föreslår att EU-länderna ska etablera utbildningar som passar lokalt, samtidigt som man kommer följa utvecklingen från centralt håll i EU.
– Det känns roligt att EU visar att det är viktigt med privatekonomisk kunskap och att de jobbar med frågan från sitt håll. Att människor ska känna sig trygga när de tar ekonomiska beslut är något som många parter behöver samarbeta kring. Det blir enklare om vi vet att det finns stöd från EU, menar Tova Larsson, verksamhetschef för Ung Privatekonomi.
Den finansiella förmågan i Sverige står sig relativt väl jämfört med övriga länder inom Europa, med ett resultat som är över genomsnittet i EU. Men det är fortfarande en betydande andel av befolkningen i Sverige som saknar en grundläggande kunskap om privatekonomi. Kunskapen är dessutom särskilt låg bland ungdomar, enligt en ny undersökning från Lunds universitet. I forskningen svarade ungdomar på tre frågor som mäter den grundläggande förståelsen för inflation, ränta och riskdiversifiering. Endast 20 procent svarade rätt på samtliga frågor och cirka 20 procent svarade fel på alla frågor.
Ung Privatekonomi har länge kämpat för att alla ungdomar i Sverige ska få en grundläggande kunskap om privatekonomi. Dels genom vår grundverksamhet där vi varje år utbildar över 30 000 gymnasieelever, och har utbildat totalt 350 000 ungdomar sedan starten 2008. Vi jobbar även med frågan om privatekonomisk utbildning som en del i skolan, senast genom remissvar till Skolverket, kontakt med politiker och debattartiklar.
LÄS MER:
Capital markets Union: Council approves conclusions on financial literacy
Financial literacy, personal financial situation, and mental health among young adults in Sweden, Journal of Financial Literacy and Wellbeing.
OECD/INFE 2023 international survey of adult financial literacy.