Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Fondsparande + utdelning = sant? Ja, det kan det absolut vara. Det är fullt möjligt att investera i fonder som även delar ut pengar till sina investerare. “Det är fler än man kan tro”, säger fondesset Johanna Englundh.
De flesta investerar knappast i fonder för att få ta del av utdelningar. Men det innebär inte att det inte går att göra eller inte kan vara intressant.
Johanna Englundh, fondexpert och redaktör på analystjänsten Morningstar, framhåller:
– Det finns fler fonder än man kan tro som betalar ut utdelning till sina investerare, men många har en hög minsta insättning, ibland på flera miljoner. Det beror på att just dessa inte riktar sig mot privatsparare. Men det finns även utdelande fonder som inte har någon minsta insättningskrav och därmed lämpar sig för privatsparare.
I skrivande stund finns det omkring 240 utdelande fonder på den svenska marknaden. Före 2012 fanns det betydligt fler fonder med en utdelande profil. Minskningen beror på ändrade skatteregler.
– Enkelt beskrivet är det inte längre fördelaktigt för svenskregistrerade fondbolag att ge utdelning till spararna. Därtill måste sparare skatta 30 procent på utdelning från fonder. Ett tungt skäl till att många privatpersoner väljer bort fonder med utdelning. Detta gäller däremot inte på ISK. Där betalar du skatten på själva investeringssparkontot som vanligt.
Hur fungerar en fondutdelning rent konkret?
– Utdelningen i fonder sker i procent av AUM (Assets Under Management, alltså det förvaltade kapitalet). Detta räknas sedan om till kronor per fondandel. Hur många procent som delas ut kan skilja sig ganska mycket från fond till fond, säger Johanna Englundh.
Johanna Englundh berättar att en fördel med att investera i en utdelande fond är att du som aktiv sparare i så fall kan välja själv vad du vill göra med utdelningen. Den möjligheten erbjuds inte av vanliga, ackumulerande fonder som är den vanligaste typen av fond på den svenska marknaden.
– Men om du sparar långsiktigt och inte har så mycket tid eller intresse för sparandet är det knappast en nackdel. Då är du kanske mest angelägen om att utdelningen kommer dig tillgodo. Och det gör den genom återinvestering i fonden. Med ett långsiktigt sparande där aktieutdelningen återinvesteras i fonden kan du dra nytta av ränta på ränta-effekten. Detta sker inte om utdelningen utbetalas.
Om du låter utdelningen återinvesteras direkt i fonden beskattas enbart utdelningen via den årliga schablonskatten på investeringssparkonto eller kapitalförsäkring om 0,12 procent och med aktieinnehav via fonder slipper du betala avgift, courtage, vid köp av aktier, betonar Johanna Englundh.
Då kan utdelande fonder vara intressanta
I vanliga fall kommer den ansvarige förvaltaren för aktiefonden med aktier som ger utdelningar i fråga att se till att dessa återinvesteras i fonden.
– Den som äger andelar i en ackumulerande fond, med aktier i ett bolag som ger utdelning, ser således inte vinsten i form av en utdelning som sätts in i kronor och ören på kontot. Vinsten fås i stället genom att fonden ökar i värde, säger Johanna Englundh.
Johanna Englundh är tydlig med att en ackumulerande fond, som alltså återinvesterar utdelningen åt dig, är det mest fördelaktiga alternativet för de flesta fondsparare som har ett långsiktigt perspektiv med målsättningen att det ska öka så mycket som möjligt i värde med sitt investerande.
– Men om du har en strategi där du investerar för att exempelvis leva på utdelningen vill du så klart ta del av denna med jämna mellanrum. Ett alternativ där kan vara att fortsatt ha en ackumulerande fond, men att sälja av till exempel 3 procent av fonden och dela ut den till sig själv. Har du fonden på ett ISK blir det ju ingen skillnad i praktiken, säger hon, och tillägger:
– Framför allt gäller det att välja rätt fond för just dig. Utbudet av ackumulerande fonder är större än utdelande fonder. Se till att du väljer rätt fond för dig, och inte baserat på om den är utdelande eller inte.
Vad kan utdelande fonder spela för roll i en portfölj?
– För den som bygger en utdelningsportfölj kan en utdelande fond vara av intresse, men även för den som vill bestämma själv hur utdelningen ska återinvesteras, konstaterar Johanna Englundh.