Foto: Privat.

Enkel formel för att bli rik: ”Alla kan nå drömmen”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Ibland sitter jag och drömmer om att bli rik. Att drömma är bra. Men jag inser samtidigt att ju mer tid jag lägger på att drömma, desto mindre tid får jag till förverkligande. Kanske är det hög tid att jag helt enkelt bestämmer mig om jag vill realisera den eller om jag ska låta det förbli just en dröm. En sak är i alla fall säker och det är att ingen i vårt samhälle kan hindra mig från att bli rik. Den enda som kan hindra mig är jag själv. Det är därför dags att lägga manken till och för att nå dit tänkte jag ta hjälp av rutiner, Ozzy Osbourne och ingen mindre än vår kära Astrid Lindgren, skriver Elias Sundberg i den fjärde sommarkrönikan med fokus på Unga Aktiesparares gyllene regler.

Du ska inte tro du blir rik, ifall inte du sätter fart. Och börjar du bara att spara. Då kommer pengarna snart. Dessa meningar är inte bara något som många människor strävar efter, utan även en omskrivning av Idas sommarvisa. Ida är en klok tös. Hon har förstått att ingenting sker av sig själv här i världen, utan om du vill ha något så får du se till att lösa det på egen hand. Om det ändå varit jag …

Jag har förstått att antingen så är du en dreamer eller en doer. Jag önskar att jag var det sistnämnda, men får helt enkelt nöja mig med att detta liv gjort mig till en dreamer. Även om inte Ozzy Osbourne’s ”Dreamer” är en sommarklassiker tänkte jag ändå att han kunde få en plats i den här krönikan eftersom just den låten speglar mig väldigt bra: ”I’m just a dreamer. I dream my life away. I’m just a dreamer. Who dreams of better days”.

Nu har nog i och för sig Ozzys liv innefattat mer misär än mitt eget, men att vi delar personligheten att vara en dreamer är dock mitt i prick. Jag drömde om att sälja min moped när jag köpte min första bil för fem år sedan. Den processen tog närmare tre år. Jag drömde om att börja gymma. Det gör jag fortfarande. Drömmer om det, alltså.

Ta dig över tröskeln

Ida är däremot en doer, som ser till att få saker gjorda för att sommaren ska komma. Om jag ändå varit som Ida kanske alla saker på min ”att göra-lista” hade blivit gjorda. Att vara expert på att skriva ”att göra-listor” är en utmärkande egenskap för en dreamer. Att sedan också genomföra sakerna är en uppgift för en doer.

Det tar i genomsnitt 66 dagar för en ny rutin att fastna. Det är en ganska lång process som kräver tålamod och målmedvetenhet, vilket också är en av anledningarna till att jag tror att de flesta aldrig orkar börja investera sina pengar. Tar du dig bara över den tröskeln blir det mesta självgående. Men är du en dreamer känns den där tröskeln väldigt hög.

Mitt mål i början av min investeringsresa var att maximera min avkastning. Det ledde till att första året landade på minus 11 procent. Det kändes förödande. Det där med att investera kanske ändå inte var för mig … Skulle du fråga mig i dag, sex år senare, är inte det viktigaste initialt om du får minus 10 eller plus 10 procent avkastning första året.

Det kommer inte att slå särskilt mycket på kronor och ören i slutändan ändå. I stället är det viktigare att komma in i en rutin som går ut på att spara undan pengar varje månad som du sedan kan investera.

Betydelsen av att investera konsekvent

När jag ser tillbaka på mitt eget sparande kan jag se en fin värdeutveckling som har, om jag får säga det själv, gått mycket långsammare än vad jag kunnat drömma om. Däremot är det en alldeles särskild detalj jag lägger märke till när jag tittar under analysfliken inne på min bank. Även om det är väldigt viktigt att förstå vad det är du köper, hålla dig informerad om det och vara långsiktig, så är det kanske en annan faktor som är ännu mer avgörande för din förmögenhetstillväxt.

Det jag noterade under analysfliken var att mina insättningar sedan jag började investera för sex år sedan var större än avkastningen från investeringarna. Visst har avkastningen stått för en betydande del av min totala värdeutveckling. Men jag inser samtidigt att det inte hade spelat någon roll hur bra bolag jag hittat att investera i, om jag inte samtidigt haft det regelbundna kassaflödet att investera för.

Regelbundenheten av sparande är det som på allvar bygger upp kapitalet de första åren. Först därefter, när du fått kunskapen, kan du fokusera på att maximera avkastningen. Då kommer en procent hit eller dit göra större skillnad än ditt månatliga sparande.

Kan det vara så att jag håller på att gå från att vara en dreamer till att bli en doer? Jag vill ju drömma om det i alla fall. Det är inte svårt att bli rik. Men det som kan vara värt att inse är att det däremot är väldigt krävande och att starta en rutin för sparandet är mycket viktigare än vad du tror.

Den matematiska formeln för att nå dit är däremot väldigt enkel: Bli lite mindre som Ozzy Osbourne och lite mer som Ida Svensson. Så ska du se att det även blir sommar i år.

LÄS OCKSÅ: Bygg en utdelningsportfölj att leva på: Aktierna som passar bäst

MISSA INTE: Rädda dig – från att straffas hårt av börsen: ”Inget att dölja”

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer