Foto: Privat.

Investerarens magiska kraft

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2024 

Jag fick frågan om att skriva några rader om betydelsen av att vara ansvarig för de två stora centrala utbildningarna som Unga Aktiesparare tillhandahåller: UA-Akademin och Analysskolan. Ganska snart insåg jag att jag skulle borra djupare i ämnet än jag först trodde eftersom utbildning alltid varit något som legat mig varmt om hjärtat, skriver Elias Sundberg.

Skolan har alltid varit en trygg punkt i mitt liv. En plats där jag trivts. En plats där jag utvecklats och utmanats. En plats som varit fantastisk och outhärdlig. Alla känner igen glädjen av att få läsa om det man älskar och förtvivlan att tvingas läsa det som ter sig vara fullkomligt ointressant. Allt känns meningslöst. Ingenting hänger ihop, men beslutsamheten att lära sig väger tyngre än entusiasmen.

Orkar man bara vara uthållig börjar magi att spridas. Bitarna faller på plats och uppgivenheten omvandlas till eufori. Känslan att kunna något. Känslan att ha rätt. Den är ju helt fantastisk. Plötsligt insåg jag att samma fenomen tar sig uttryck i aktiernas underbara värld.

Att lära sig investeringsteori är relativt enkelt. Att bli en duktig investerare är däremot svårt. Aristoteles beskrev det hela i tre kunskapsformer: Den teoretiska förståelsen, episteme, det praktiska kunnandet, techne, och visheten, fronesis. Dessvärre är det i min mening alldeles för många som bagatelliserar och inte förstår skillnaden, som tror att det räcker med teoretisk kunskap för att lyckas på börsen.

Ge och du ska även få

De kloka investeringsbesluten, som härleds från visheten, är dock något du utvecklar med tiden du förvärvar erfarenhet i olika situationer. Något som inte står i en bok och framför allt inte uppstår i större omfattning de första åren som investerare. Det kan kännas hopplöst, men uthålligheten är lika viktig här som i skolan. Visheten är en investerares magiska kraft.

Med den vetskapen är det viktigare än någonsin att vi fortsätter att fokusera på kvalitet före kvantitet i utbudet av utbildning som vi tillhandahåller. Att ge våra medlemmar verktyg för att utveckla vishet är kanske det viktigaste vi kan erbjuda. Där skulle jag också påstå att vi i Unga Aktiesparare är unika.

UA-Akademin ger konsoliderad kunskap på en nivå som är svår att hitta samlad på något annat ställe och Analysskolan har med sina analyscoacher närmare 100 års ackumulerad vishet av finansmarknaden.

Det finns ingen motsvarighet till det. Unga Aktiesparare ska vara det självklara alternativet att vända sig till för att få en gedigen inkörsport till aktiemarknaden. Då måste vi också kunna erbjuda något som ingen annan kan. Och det är precis det vi gör.

Men vi nöjer oss inte där, för att citera Samuel Butler: ”Gud var nöjd med sitt arbete. Det var hans stora misstag.”

Nu måste vi se till att fler hittar till Unga Aktiesparare och får ta del av det fantastiska utbildningsinnehåll som vi har. För det är nämligen så att värdeskapande och kunskapsbyggande går hand i hand. Ju mer du investerar, desto mer får du tillbaka.

Avkastande hälsningar,

Elias Sundberg

Läkarstuderande och (f.d.?) utbildningsansvarig Unga Aktiesparare

LÄS OCKSÅ: Bygg en utdelningsportfölj att leva på: Aktierna som passar bäst

MISSA INTE: 10 trygga aktier när börsen skakar

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer