Populära investmentbolaget att sälja nu: ”Risken är stor”


Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Flera stora investmentbolag har blivit klart dyrare. Men det innebär inte att det inte går att göra fina fynd inom den populära sektorn, anser två experter som Dagens industri talat med.

Investmentbolag är mycket omtyckta bland investerare och hundratusentals svenskar äger aktier i de bolag som finns inom sektorn. 

Aktierna har även presterat starkt på senare tid vilket gör att de inte längre ser lika attraktiva ut rent värderingsmässigt. 

Dagens industri har pratat med profilerna Marcus Fridell, skribent på Privata Affärer och författare till boken ”Bygg en förmögenhet: investera i investmentbolag”, och Johan Hertz, grundare av investmentbolagssajten ibindex.se. 

Dags att ta hem vinsten

Familjen Douglas framgångsrika investmentbolag Latour handlas till en substanspremie runt cirka 50 procent. Något som gör att båda experterna tycker att det är läge att sälja aktien.

– En premie på över 50 procent är alldeles för dyrt. Latour värderas mycket på sin historik och jag tycker att det är fel sätt att se på bolaget. Flera av portföljbolagen, med Assa Abloy i spetsen, har gjort otroliga tillväxtresor och att de ska göra samma resa igen känns ganska otroligt, säger Johan Hertz. 

Marcus Fridell konstaterar:

– Det kan bli bra om man är jättelångsiktig men potentiella uppsidan är begränsad och risken på nedsidan är samtidigt stor. Jag tycker att det är läge att sälja Latour här.

Marcus Fridell ser heller ingen plats för de desto mindre investmentbolagen Nordic Asia, First Ventures och Karolinska Development i portföljen. Trots att samtliga handlas till rejäla rabatter.

– Det är mikrobolag som jag tycker saknar en hållbar modell. I många fall blir förvaltningskostnaden skyhög. Då blir det väldigt svårt att leverera aktieägarvärde.

Tre köpvärda aktier 

Marcus Fridell lyfter sedan fram två investmentbolag som han anser vara desto mer spännande att investera i nu. Först slår han ett slag för Creades.

– Creades har en väldigt fin ägare i Sven Hagströmer och det teamet han har runt sig. Jag tror att de har bra potential att skapa värde och göra väldigt bra onoterade investeringar. Aktien har handlats till enorm premie på 90 procent som högst men som nu på senare tid pendlat mellan premie på 10 procent och ibland kommit ner till substans eller marginell rabatt.

Även Spiltan Invest får tummen upp. Per H. Börjessons bolag har pressats hårt av den senaste tidens svaga utveckling i nyckelinnehavet Paradox. Spiltans substansrabatt på omkring 25 procent är dock alldeles för hög, enligt Marcus Fridell.

– Tittar man på alla Spiltans noterade innehav, och förutsätter att det är rätt värderat, och sen lägger till Spiltan Fonder, som jag också tycker ser absolut rimligt värderat ut, så motsvarar värdet av det här hur börsen prissätter Spiltan-aktien. Om hela den onoterade portföljen ska vara värd noll, då har man en värdering i linje med substansvärdet. Här tycker jag att det finns ett tydligt värderingsstöd. 

Johan Hertz är, likt Marcus Fridell, tydlig med att det aldrig är fel att investera i Investor för den som är långsiktig i sin sparhorisont. Han slänger även in ett tips för den som är lite mer riskvillig i VEF. Substansrabatten uppgår till runt 50 procent och hela bolagets portfölj är onoterad.

– Creditas (latinamerikanska digitala låneplattformen som utgör runt hälften av portföljens substansvärde) kom nyligen med en bra rapport och resultatet har inte kommit med i VEF:s substansvärdesberäkning som uppdateras kvartalsvis. Det borde avspeglas i att substansvärdet går upp i nästa rapport och det borde VEF få betalt för. Om det materialiseras i högre substansvärde och att Creditas börsnoteras nästa år kan det finnas en klar uppsida. Det finns definitivt en trigger och är man riskbenägen finns det anledning att titta vidare på det här caset, säger Johan Hertz. 

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt investmentbolag: ”Givna i portföljen”

MISSA INTE: Experten om Investor: Då kan aktien handlas till premie

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer