Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Trots att aktien är upp omkring 1 000 procent sedan start och har en, för sektorn, ovanligt hög direktavkastning går Traction mycket under radarn bland Stockholmsbörsens investmentbolag. Här tar vi en närmare titt på Traction och dess intressanta innehavsportfölj.
Familjen Wallenberg har Investor. Familjen Douglas äger Latour. Familjen Lundberg basar över Lundbergsföretagen.
Flera finansfamiljer är uppmärksammade och omtalade för sina investmentbolag på Stockholmsbörsen. Men en sådan som verkar mer utan att synas, vilket även är ett av bolagets signum, är familjen Stillström och dess noterade investmentbolag Traction som grundades 1974 av Bengt Stillström.
Trots att bolaget har vuxit sitt substansvärde kraftigt, med 155,3 procent per aktie under perioden 2012–2021 enligt Aktiespararen för att ta ett exempel, och att aktien är upp omkring 1 000 procent sedan börsnoteringen 1997 och även slagit sitt jämförelseindex, OMXSGI, med besked senaste tio åren talas det ofta mycket lite om Traction. Vad beror det på?
Så ser portföljen ut
Traction är listat på Stockholmsbörsens Mid Cap-lista och har ett börsvärde på omkring 4,5 miljarder kronor. Bolaget är en aktiv ägare med intressen i både noterade och onoterade mindre och medelstora företag.
Den noterade delen utgör cirka en tredjedel av bolagets totala portfölj. Högpresterande teknikhandelsbolaget OEM International, it-konsulten Softronic och tillverkningsbolaget Nilörngruppen, med fokus på bland annat etiketter, förpackningar och accessoarer, är de tre största innehaven.
Sedan går Drillcon, BE Group, Hifab Group, Pion Group och brittiska duon Portmeirion och Diales att hitta. De sistnämnda är ett porslins- och husgerådsbolag respektive ett konsultbolag med fokus på tvistehantering inom bygg-, infrastruktur- och energisektorerna.
Bland de onoterade innehaven, som utgör cirka 8 procent av portföljen, ryms bland annat Ankarsrum Kitchen, Recco Holding som äger räddningssystemet Recco, brittiska onlineapoteket Medino, AI-tekniksbolaget Tengai och Brillianze Sweden.
Omkring 22 procent av det totala substansvärdet återfinns i räntebärande tillgångar inom benet “finansiella placeringar” som tjänat bolaget väl i tuffare tider likt de som varit de senaste åren med stigande räntor och högre inflation. Investeringar i räntebärande tillgångar kan även uppfattas som väl defensiva och passiva. Men samtidigt kan dessa också skapa möjligheter att investera mer i såväl befintliga som nya innehav.
Avslutningsvis kompletteras Tractions portfölj av “övriga noterade aktier” och likvida medel. Bland övriga noterade aktier där Traction äger mer än 5 procent av aktierna återfinns Pion Group och Duroc.
Hög direktavkastning
En av anledningarna till att det rapporteras så pass lite om Traction, som har en bevisad historik av att kliva in och göra ett ordentligt och framgångsrikt ägarmässigt arbete i bolag med förbättringspotential över längre tid, är att bolaget sällan syns eller gör sig hörda i media.
En annan är att tre personer, Petter, Bengt och Ann Stillström, sammanlagt äger omkring 60 procent av det totala kapitalet och ytterligare lite mer av rösterna. Sedan följer tre större ägare, Niveau Holding, Hanna Kusterer och David Stillström, med en andel av drygt 10 procent var av aktierna.
Det gör att likviditeten i handeln blir låg och att det kan vara svårt att komma såväl ut ur in ur aktien för en vanlig placerare. Är du å andra sidan långsiktig och tror på Tractions sätt att arbeta och att bolaget kommer att fortsätta skapa värden i sina innehavsbolag och öka sitt substansvärde spelar det här en mindre roll.
Noterbart är att Traction delade ut 10,45 kronor per aktie för 2023. Bolaget hade en direktavkastning på cirka 4 procent såväl 2022 och 2023. Ovanligt högt för att vara ett investmentbolag på Stockholmsbörsen.
I slutet av september 2024 är det dock även värt att tänka på att Traction handlas alldeles i närheten av sitt senast rapporterade substansvärde. Senaste fem åren har aktien oftast värderats med en substansrabatt på cirka 5–6 procent i genomsnitt, enligt ibindex.se.
För den som vill lära sig mer om Traction och inte minst om grundaren och numera ordföranden Bengt Stillströms sätt att se på att driva ett investmentbolag och göra affärer rekommenderas boken “Bengts lilla tvära”.