Foto: Colourbox.

7 analysknep: Hitta framtidens riktiga vinnaraktier

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2024

Douglas Forsling tar en titt på vad som lagt grunden för så kallade “tenbaggers”, alltså aktier som avkastat över 1 000 procent, och bjuder på kloka tips som går att använda sig av i jakten på nästa stora börsuccé att investera i.

Att identifiera företag med potential att växa med över 1 000 procent är en dröm för många investerare. Enligt en omfattande studie genomförd av Jenga Investment Partners kan det vara möjligt att avkoda de mönster och faktorer som kännetecknar dessa framgångsrika företag. Studien undersöker hur tillväxt, vinst, värderingsmultiplar, storlek, bransch och geografisk region påverkar företags förmåga att överprestera på marknaden. Låt oss dyka djupare in i de insikter som studien avslöjar.

Värderingens betydelse

En av de mest överraskande upptäckterna i studien är att värdering spelar en avgörande roll. Trots att vi har genomlevt en period där värderingar ibland ignorerats visar det sig att företag med låga initiala värderingar hade större chans att uppnå exceptionell avkastning. Av de företag som studerades hade 76,1 procent en värdering under 1,5x EV/R vid starten 2012. 67,9 procent av de lönsamma företagen hade en värdering under 15x EV/EBIT. Det tyder på att det finns ett starkt samband mellan låg värdering och hög avkastning över tid.

Lönsamhetens kritiska roll

Lönsamhet visade sig vara en annan avgörande faktor för framgång. Av de 446 företag som ingick i studien var hela 82 procent lönsamma. Intressant nog fanns det bara tre företag som förblev olönsamma under hela den studerade perioden. De fanns alla inom sektorer där lång utvecklingstid är vanligt – så som inom hälsovård och energi. Marginalerna för dessa företag förbättrades också betydligt över tid. År 2021 hade andelen företag med över 10 procents lönsamhet ökat från 48 procent till 85 procent. Bolag med över 20 procents lönsamhet hade stigit från 17 procent till 47 procent. Det bekräftar att expansionsmarginaler är en stark drivkraft för värdeökning.

Tillväxt – en komplex faktor

Det kan vara förvånande att bara 28 procent av de undersökta företagen uppnådde snabb tillväxt, definierat som en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) på 20 procent under tio år. Det visar att snabb tillväxt är svår att uppnå och inte alltid nödvändig för att skapa exceptionell avkastning. Det mest imponerande är att många av de framgångsrika företagen lyckades öka sin vinst utan att nödvändigtvis öka sina intäkter i samma takt. Den genomsnittliga lönsamma företaget ökade sina intäkter med 15 procent och sina operativa vinster med 20 procent mätt som CAGR. Det understryker vikten av skalbarhet och effektiva kostnadsstrukturer.

Företagens storlek och geografisk spridning

En vanlig föreställning är att mindre företag har större potential att leverera hög avkastning. Det är något som stöds av Jengas studie. Av de undersökta företagen hade 63 procent ett marknadsvärde på mindre än 50 miljoner dollar vid studiens början. Det finns en tydlig korrelation mellan mindre företag och högre avkastning. Något som kan kopplas till deras potential att snabbt fördubbla eller tredubbla sin storlek.

Geografiskt sett är Indien det land som leder med flest ”tenbaggers”. Det understryker Asiens växande betydelse på den globala marknaden. Även mindre länder som Sverige och Israel har visat sig vara starka kandidater när det kommer till att producera framgångsrika företag.

Branschernas påverkan

Studien visar att vissa branscher har högre sannolikhet att leverera överpresterande företag. Informationsteknik, hälsovård och materialbranschen dominerar listan, med informationsteknik som den starkast presterande sektorn. Det kan kopplas till branschernas benägenhet att dra nytta av långsiktiga trender som innovation och teknologisk utveckling. Exempelvis har halvledarindustrin haft en betydande uppgång under den senaste tioårsperioden. Samma bransch hade knappt några överpresterande företag under perioden 2002–2012.

Viktiga lärdomar för investerare

För att öka chanserna att hitta nästa stora investeringsmöjlighet presenterar studien flera nyckelfaktorer:

  • Låga värderingar: Företag med en värdering under 1,5x EV/R och 15x EV/EBIT har en större chans att överprestera.
  • Lönsamhet: Att satsa på lönsamma företag ökar sannolikheten för framgång.
  • Marginalutvidgning: Företag med potential att förbättra sina marginaler är värda att bevaka.
  • Tillväxtpotential: Vinsttillväxt är viktigare än intäktstillväxt för att uppnå långsiktig framgång.
  • Små och medelstora företag: Företag med ett marknadsvärde under 300 miljoner amerikanska dollar har en större chans att bli tenbaggers.
  • Geografisk diversifiering: Indien, USA, Japan, Kina och Sverige är intressanta marknader att överväga.
  • Branschspecifika trender: Informationsteknik, hälsovård och materialbranschen erbjuder goda möjligheter. Särskilt om de befinner sig i en fas av strukturell tillväxt.

Flexibilitet och långsiktighet

Det är dock viktigt att påpeka att dessa faktorer inte garanterar framgång. Jenga-studien visar att om man enbart baserar sina investeringar på dessa kriterier hade man missat 54 procent av de företag som faktiskt levererade en avkastning på över 1 000 procent. Därför bör investerare använda dessa insikter som en del av en bredare investeringsstrategi – och inte som en strikt formel.

Avslutande reflektioner

Jenga-studien bekräftar att tillväxt, marginalutvidgning och ökad värdering är avgörande faktorer för att generera hög avkastning över tid. Samtidigt visar studien att en investerare måste vara flexibel och öppen för att investera i olika typer av företag, sektorer och geografiska områden. Att ha en djup förståelse för de marknader och branscher man investerar i är avgörande för att lyckas.

Att hitta nästa stora investeringsmöjlighet kräver både disciplin och kreativitet. Genom att hålla sig informerad, vara långsiktig och noggrann i sin analys kan investerare öka sina chanser att identifiera företag med potential att bli framtidens tenbaggers.

LÄS OCKSÅ: Så når du din andra miljon – utan att misslyckas med den första

MISSA INTE: Aktievarningen: Då blir kraschlandningen hårdast

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer