Ebba Holmqvist. Foto: Privat.

Mer pengar till fler tjejer: “Aktiesparande ska vara en självklarhet”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Nu lanserar Unga Aktiesparare projektet ”Unga Tjejsparare”. Ambitionen: Att få fler unga tjejer i inte minst Stockholms ytterområden att engagera sig i privatekonomi och aktiesparande. “Vi ska nå över 1 000 tjejer”, säger projektledaren Ebba Holmqvist. 

Med stöd av statligt bidrag från MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) har Unga Aktiesparare nu sjösatt konceptet “Unga Tjejsparare” som kommer att pågå fram till september 2025. 

Fokus är inriktat på att få fler unga tjejer bosatta i allra främst ytterområdena i Stockholm att bli engagerade i såväl privatekonomi som sparande i aktier. 

– Min roll kommer vara att leda och driva initiativet som projektledare. Min uppgift kommer alltså bli att säkerställa att vi hittar och når ut till dessa tjejer och göra ekonomisk kunskap tillgänglig och intressant för dem och på så sätt ge dem verktyg för att skapa en tryggare ekonomisk framtid, säger ansvariga Ebba Holmqvist. 

Den allra viktigaste milstolpen under det ettåriga projektet blir att nå och inspirera minst 1 120 tjejer. Det kommer Ebba Holmqvist att göra genom föreläsningar, workshops och nätverksträffar på minst 20 platser där Unga Aktiesparare tidigare inte varit aktivt. 

–  Något annat väldigt betydelsefullt blir att utveckla och distribuera en handbok om hur man på ett effektivt sätt når ut till unga tjejer kring sparfrågor. Den här handboken ska kunna användas av både Unga Aktiesparare och av andra organisationer och projekt för att fortsätta driva samma förändring även efter att vårt initiala projekt är avslutat. 

Vilka är de mest betydande målen?

– Att nå ut till så många unga tjejer som möjligt och skapa ett långsiktigt intresse för ekonomi och sparande. Vi vill inte bara att de ska delta på våra träffar, utan att de ska fortsätta vara aktiva inom privatekonomi även efter projektets slut. På kort sikt handlar det om att träffa så många som möjligt och inspirera dem. Men på lång sikt handlar det om att skapa ekonomiska förebilder bland dessa tjejer, som i sin tur sedan kan inspirera vidare. 

Så ska Unga Tjejsparare bli framgångsrikt

Ebba Holmqvist understryker att det är A och O att Unga Aktiesparare lyckas nå tjejerna på de platser där de redan finns. Det handlar om att möta dem i deras hemmaområden, på fritidsgårdar, skolor och mötesplatser och att göra privatekonomi och sparande relevant i vardagen för dem. 

– Jag tror även det kommer att bli avgörande att nå ut med information och vetskap om att projektet och Unga Aktiesparare existerar. Det är svårt att engagera sig i privatekonomi och sparande om man inte vet vad man ska lära sig och var man ska börja. Därför måste vi synas och höras så att vi kan vägleda tjejerna. 

Hur ska vi få fler tjejer i Stockholms ”ytterområden” att upptäcka aktier och sparande?

– Jag tror att vi kommer att behöva möta dem på platser där de redan är aktiva och känner sig trygga. Som exempelvis fritidsgårdar, lokala idrottsföreningar och andra naturliga mötesplatser, säger Ebba Holmqvist, och tillägger: 

– Jag tror det är viktigt att informationen vi delar med oss av är relevant för dem.  Genom att använda exempel från vardagen som en ung tjej kan uppleva hoppas jag att vi kan skapa ett större intresse och en större förståelse för hur sparande kan påverka deras framtid på ett positivt sätt. 

Ebba Holmqvist är tydlig med att hon har stora förväntningar på projektet Unga Tjejsparare.

– Jag ser fram emot att göra en långvarig skillnad i dessa tjejers liv. Min förhoppning är att vi inte bara ska inspirera tjejerna att börja spara och investera, utan att de också blir ambassadörer för förändring i sin egen närhet och att de hittar ett nytt nätverk med andra som delar deras intresse.  

Hon vidgar sedan vyerna. 

– Jag hoppas att projektet kommer att leva vidare längre än endast under det nu planerade året och att vi lägger grunden för en bestående förändring där fler unga tjejer, oavsett var de bor, ser aktiesparande som ett naturligt och viktigt och självklart verktyg för att bygga en trygg ekonomisk framtid. 

LÄS OCKSÅ: Fortsätt bara spara – bygg ditt drömliv

MISSA INTE: Undvik pinsamma aktiemisstaget

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer