Ebba Holmqvist. Foto: Privat.

”Att förklara ränta-på-ränta-effekten är det bästa”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2024

Mångsidiga Ebba Holmqvist har många järn i elden. Men det hon allra helst vill göra i framtiden är att hjälpa fler att få ordning på sina finansiella situationer. “En framtidsdröm är att fortsätta inspirera och utbilda människor”, säger Ung Privatekonomi-föreläsaren.

Ebba Holmqvist hittade till Unga Aktiesparare i samband med att hon skulle börja att spara i aktier och fonder.

– Ett par år senare kom ett mejl från Ung Privatekonomi via mitt medlemskap i UA där det stod att UP sökte föreläsare. Jag kände direkt att det här jobbet är som gjort för just mig. Jag kontaktade dåvarande verksamhetschefen Tova (Larsson) på en gång. Jag tror att jag skrev mitt personliga brev på en kvart och att jag fick intervju dagen efter, säger Ebba Holmqvist.

Stockholmstjejen berättar att föreläsarna inom Ung Privatekonomi, som är Unga Aktiesparares systerorganisation, åker ut till gymnasieskolor och berättar om alla kunskaper som en person i den åldern behöver ha för att kunna börja att hantera sin egen ekonomi som vuxen.

– Vi pratar om olika sparformer som aktier och fonder, om hur man betalar räkningar, om försäkringar som kan vara bra att ha och mycket mer. Vi försöker generellt att skapa ett intresse för privatekonomi hos eleverna.

Vad är det bästa med jobbet och att utbilda inom finansiella området?

– Att få utbilda inom något som man vet kan gynna personerna så otroligt mycket i framtiden. Eftersom eleverna vi träffar är så unga kan de ju få en så otroligt resultat av ränta-på-ränta-effekten. Det absolut bästa är när eleverna kommer fram efter föreläsningen och ställer massa frågor och man märker hur kul de tycker att det är.

Viktigt att ha koll

Ebba Holmqvist har studerat nationalekonomi på Stockholms universitet och kommer under hösten att läsa internationell ekonomi och politik på samma skola. För närvarande håller även på att plugga för att kunna ta Swedsecs rådgivarlicens.

Vid sidan av studier och föreläsningsuppdrag driver hon även sitt eget företag sedan 2022.

– Först var jag koordinator för en fantastisk föreläsare som heter Frida Boisen. Det var även hon som inspirerade mig att börja föreläsa för UP. I dag är mina studier och UP mitt största fokus. Jag driver fortfarande bolaget vid sidan av, men nu bara med kortare PR-projekt och lite reklamjobb.

Ebba Holmqvist framhåller att det är skönt att ha koll på sina pengar och att slippa vara nervös över att stå helt utan dem i slutet av månaden.

– Men framför allt är det kul att kunna få se sina pengar växa utan att man ens behöver göra något själv. Det är ju gratis pengar. Hur bra som helst.

Hur ser din sparstrategi ut?

– Jag lyxshoppar aktier som kanske är lite mer riskfyllda men som jag tycker är intressanta och som jag tror kan komma att ge en bra avkastning. Jag prioriterar däremot att ha en grundtrygghet. Jag ser till att sprida mina risker. Både mellan olika länder och branscher men även över tiden. Jag ser till att spara lite varje månad främst i fonder och mycket investmentbolag för att få en god riskspridning.

Ebba Holmqvist konstaterat att Investor och Industrivärden är två av hennes absolut favoritaktier. Hon framhåller dock att hon även har amerikanska Meta varmt om hjärtat.

– Jag hade haft ögonen på den ett tag. Sedan köpte jag den precis före en rapport och den bara rusade. När det kommer till fonder har jag inga specifika favoriter. Men jag tycker att man borde ha en globalfond, en Sverigefond och en blandfond med lite räntepapper.

Vad har du för karriärsmål?

– En framtidsdröm är att fortsätta inspirera och utbilda människor inom privatekonomi. Jag vill verkligen fortsätta jobba med ekonomi och hade gärna velat jobba som rådgivare för att kunna fortsätta ha kundkontakt och träffa människor och hjälpa dem med sin ekonomi, säger 23-åriga Ebba Holmqvist.

LÄS OCKSÅ: Mer pengar till fler tjejer: ”Ska vara en självklarhet”

MISSA INTE: Paula växlar upp: ”Önskar att alla får uppleva det jag gör”

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer