Foto: Pug Förlag.

Spela spelet rätt – och bli vinnare på aktier: ”Dyrt att fuska”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Vems spel spelar du, frågar sig Cristofer Andersson, analytiker, författare och krönikör i Stock Magazine.

Fusk och ”fusk”

Investeringar är allt annat än ett spel, men låt mig ändå få använda mig av det som en metafor. Många är vi som växte upp med bräd- och kortspel. Allt från Fia Med Knuff via UNO och Jakten den försvunna Diamanten till mer strategiskt krävande spel som Risk. I samtliga fanns klara och tydliga regler och brott mot dem bemöttes med buanden och ett förlorat anseende. 

Kanske inte lika många, likväl många är vi som i mer vuxen ålder då och då spelar ovan nämnda, eller andra, spel med små och yngre. Inte sällan tenderar de att … hmm, rucka på spelreglerna. När de inte får ett par i memory ska de få ta ett ytterligare kort, för ”de råkade ta fel andrakort”, eller att de ska slå om tärningarna i Yatzy, för att farbror Cristofer störde. Om jag försöker mig på samma är det ”fusk”. Hur kan jag eller någon annan förhålla sig till dessa ständigt förväxlande spelregler? 

Varför berättar jag det här, i en krönika om börs och investeringar? Jo, för det finns mycket att både hämta och lära i ovan berättelse. 

Dina och andras spelregler

I samband med viktiga och för företagen mycket betydelsefulla nyheter, såsom en lyckad Fas-3-studie, ett vunnet kontrakt modell rekordstort eller dylikt, tenderar aktiekurserna att röra sig relativt kraftigt uppåt. Samma är gällande när vice versa är gällande. Kraftiga rörelser tenderar också att ske i samband med rapportsläpp, även om varken siffrorna eller kommunikationen fullt ut ger stöd för Mr. Markets nycker. Du ser, tänker och exekverar utifrån din tolkning om X, medan nämnda ser, tänker och exekverar utifrån sin tolkning om Y. Vad skiljer? Inte alltid, men mycket ofta är det tidsperspektiv och strategi. Eller sagt med andra ord; marknaden spelar med andra spelregler än du. 

Om du inte kan påminna dig om just dina spelregler, vilka förutom placeringshorisont och investeringsstrateg även inbegriper geografisk allokering och så vidare, är risken stor att du i rapport- och kursmullret riskerar att spela med samma spelpjäser – ditt kapital, men med andras spelregler. 

Handelsbanken

Ponera att du ägde aktier i Handelsbanken i samband med dess rapport för årets första kvartal. Marknaden hade förväntat sig en relativt stark rapport, men möttes av en pappersbunt som redogjorde om minskade intäkter, ökade kreditförluster samt kostnader. Snacket från vd, Michael Green, om att ”marmorgolvet ska bort” och att ”kostnader ska hållas nere” tycktes enbart vara just snack och mycket liten verkstad.  

Mr. Market, manodepressiv och lynnig, blev rädd för att rapporten var den första av flera som skulle komma och omfatta samma negativa innehåll. Således straffade han aktien med en nedgång om -12 procent på rapportdagen och ytterligare mer de följande dagarna. 

Under dessa dagar kände du en inre känsla om att göra något, eller hur? Röster ekade i ditt inre. Vissa sade ”sälj allt och rädda vad som rädda kan”, medan andra sade ”du ’måste’ i alla fall göra något och om inte sälja allt, så åtminstone lite”.  

Varför? Dels blev du här påverkad av alla andra, dels grep hjärnans primitiva överlevandssystem in. System 1, som förutom att förlita sig på slumpen samt älskar att generalisera också är mycket kortsiktigt i sin beslutsprocess, såg röda siffror och kommunicerade direkt; ”Dina pengar som är till för att trygga din överlevnad i form av mat, skydd och boende minskar. Du vill överleva, eller hur? Så sälj. Nu!” 

Därtill kom en annan känsla farandes, nämligen den som sade till dig att du måste göra något, för inte kan du sitta här likt en staty! Denna känsla kallar vi för aktivitetsbias. Historiskt har vi levt i små stammar där alla bidrog på sitt unika sätt för att bygga skydd, vakta men också för att införskaffa föda. Alla såg vad alla andra gjorde och bidrog du inte var du enbart en last för gruppen. Exkludering kom som ett brev på posten och du dömdes till ett ensamt liv på savannen med alla dess faror. Sannolikheten för överlevnad var nästintill noll.   

När fara i form av hotande djur eller fientliga stammar kom, reagerade alla snabbt, för överlevanden hotades. Därtill var det viktigt för alla att visa för övriga att de var att lita på; att de reagerade och var (fysiskt) beredda. Tänk dig hur de som satt stilla för att först reflektera innan de aktiverade sig bemöttes.   

Ditt spel, dina regler

Vår hjärna är inte skapt, eller i alla fall inte van med att vara eller vistas med så många aktörer som vi är i dag med allt från sociala medier via onlinespel till det digitala börsgolvet. Vi är vana att vara och samverka med max cirka 150–158 personer.  Vi jämför oss alltid, medvetet eller omedvetet, med alla andra och ju mer akut en händelse upplevs vara i kombination med hur vi ser alla andra aktivera sig, desto mer irrationella och primitiva blir vi.  

Det vi glömmer är: 

  • De spelar ett spel med andra spelregler. 
  • Känslor kan inte kontrolleras, men vi kan de facto kontrollera hur vi förhåller oss till dem 
  • Flockmentaliteten är inneboende hos oss, men det betyder inte att vi måste lyssna till den. 

Läxan att lära

Så vad blir summan av kardemumman? I fallet Handelsbanken läste vi rapporten. Vi var inte nöjda, men vi valde att lita på Michael Greens ord om att kostnadsbesparingsinsatser vidtogs samt hans betoning på bankens starka finansiella ställning. Därtill påminde vi oss om att banken bland annat är känd som en av Europas säkraste och minst lika känd för sin nitiska kreditkontroll. Vi valde att inte göra något, vilket gav en obehagskänsla – vi aktiverade ju oss inte! Dock gjorde vi det, eller hur? Visst är att välja att inte göra något ett beslut och således en aktivitet?  

Därtill tog vi ett par djupa andetag, reste oss från datastolen och gick ett varv runt kvarteret. Under tiden lyckades System 2 – det som är mer rationellt och långsiktigt kalkylerande – att tränga undan sitt syskon och vi blev med ens lugnare. Genast spelades inre bilder upp som visade vår placeringshorisont, strategi med mera – våra spelregler.   

Det jag vill skicka med är: läs rapporten, men titta inte på aktiekursen. Först ska du läsa och jämföra med dina egna prognoser för att inte glömma placeringshorisont och strategi. Risken är annars att du riskerar att ryckas med i ett spel där reglerna ändra snabbare än du hinner andas. Kom till ett beslut och håll dig sedan till det oavsett hur kursen går. Skulle kursen gå ned, men du ser långsiktig potential? Ja, då kanske du till och med ska öka på positionen? Tänk på de som sålde Handelsbanken i panik. Tror du att de ångrar sig i dag?  

LÄS OCKSÅ: Rädda dig – från att straffas hårt av börsen: ”Inget att dölja”

MISSA INTE: Rik på rätt sätt: ”Högsta utdelningen”

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer