Hela denna artikel är en annons
För dig som är intresserad av aktiemarknaden så finns det väldigt användbara komplement till ett vanligt aktieinnehav.
Vad sägs om att exempelvis kunna:
· Skapa en avkastning även i en nedåtgående eller i en stillastående marknad
· Skydda ett innehav mot nedgång
· Skapa en ”inkomst” på befintligt aktieinnehav
· Skräddarsy en exponering för ett bättre utfall och att kunna skapa en hävstångseffekt
Ovanstående, och mycket annat, kan man uppnå med hjälp av olika optionsstrategier. Det är dessa egenskaper som gör optioner till intressanta instrument för alla typer av placerare – från stora institutioner till privatpersoner. Oavsett marknadsuppfattning och hur lite eller mycket risk man vill ta, så finns det alltid en strategi man kan etablera.
Men vad är en option?
En option är synonymt med en rättighet, så den som äger en aktieoption har en rättighet som är knuten till en speciell aktie. Det finns köp- och säljoptioner, så det handlar alltså om rättigheten att få köpa – eller att få sälja – en underliggande aktie till ett visst pris och under en viss tidsperiod.
Köp- och säljoptioner kan både köpas och säljas, vilket innebär att det finns fyra stycken så kallade grundpositioner. Dessa kan även kombineras till olika intressanta strategier – traditionella eller helt skräddarsydda efter eget önskemål!
Aktieoptioner handlas på börsen, likt vanliga aktier, och har funnits tillgängliga i Sverige sedan mitten av 1980-talet.
LÄS MER: Nasdaqs kostnadsfria optionskurs online
Ett exempel på en vanligt förekommande strategi:
Om du tror på en begränsad uppgång i en aktie eller om du tror att aktien i princip kommer att stå stilla en tid kan en så kallad Covered call vara fördelaktig att etablera. Principen är den att man säljer köpoptioner mot ett aktieinnehav, man får då in pengar för att man har tagit på sig skyldigheten att sälja sina aktier till ett visst pris och under en viss tid.
Låt oss säga att vi äger aktier som står i 100 kr och vi säljer en köpoption med lösenpris 105 kr. För det får vi in exempelvis 3 kr och vi antar att optionerna löper i tre månader.
Vi tittar på tre tänkbara utfall på slutdagen:
1) Aktien går upp till 105 kr eller mer: Vi kan bli tvungna att sälja aktierna för 105 kr men då vi fått in 3 kr blir det att vi i praktiken säljer aktierna för 108 kr (105 + 3 = 108 kr)
2) Aktien står stilla: Optionerna förfaller värdelösa och vi gör en vinst på 3 kr. I det här fallet innebär det en vinst på 3% på 3 månader, trots en stillastående aktiekurs.
3) Aktien faller: Optionen blir värdelös även här och den ger oss en vinst på 3 kr. Vi förlorar dock på aktierna som gått ned men premien vi fått in minskar förlusten.
Slutsatsen blir att det är bara vid en aktiekurs på 108 kr eller mer som det hade varit bättre att avstå från att etablera positionen. En Covered call kan även etableras om man ändå planerar att sälja sina aktier om de skulle gå upp lite grann. Se video från Avanza: Handla med optionsstrategin covered call
Det här, och mycket annat, kan du lära dig i Nasdaqs optionsutbildningar!
Optionsintresset bland investerare ökar stadigt, liksom användandet av olika strategier. Allt från att skydda innehav eller portföljer mot nedgångar, till att skapa en avkastning i en stillastående marknad eller att etablera strategier för en uppåt- eller nedåtgående rörelse.
Upptäck Nasdaqs digitala och kostnadsfria optionsutbildningar för privatpersoner här
Nasdaqs svenska optionshemsida innehåller mycket information samlad på ett ställe. Det finns utbildningar för nybörjare och för personer som redan handlar med optioner och vill gå till nästa nivå. Läs mer om hur optioner fungerar, registrera dig till kurser samt till vår kostnadsfria optionsplattform, OptionsPlay, för simuleringar, grafer, strategiförslag, teknisk analys och handelsinformation i realtid m.m.
Informationen i denna artikel utgör inte en rekommendation eller ett råd om investering. Investerare bör söka finansiell rådgivning angående lämpligheten i att investera i de värdepapper eller investeringsstrategier som diskuteras och bör förstå att uttalanden om framtidsutsikter inte nödvändigtvis kommer att realiseras. Den historiska avkastningen för ett finansiellt instrument är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i instrumentet kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.