Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Inte har väl julen och börsen något med varandra att göra? Jo, mycket mer än du kanske tror. Att vara ute i god tid och planera är ett vinnande koncept som gäller över hela linjen. Genom att vara motvalls skapar du stora möjligheter att lyckas med såväl investeringar som julklappsköp, skriver Elias Sundberg i den första av fyra adventskrönikor.
Jag hade nästan lyckats förtränga att det skulle bli jul i år igen. Men så kom påminnelsen på radion häromdagen: ”Last christmas I gave you my heart…”. Den där jävla julmusiken! Så jag bytte till Lena Anderssons ”Är det konstigt att man längtar bort nån gång”. Men något inom mig gjorde att jag bytte tillbaka till julmusiken igen. Den är ju bara för underbar. Det är först nu jag inser hur mycket jag saknat den.
Är det nu jag även ska erkänna att jag faktiskt lyssnat på julmusik det senaste kvartalet? Lagom tills jag tröttnat på den i början av december kommer den traditionsenliga julstressen i stället att infinna sig. Jag hade ju lovat mig själv att köpa alla julklappar i tid och ordna alla förberedelser så den stressen kunde få vara frånvarande dagarna innan jul. Men av erfarenhet vet vi att det inte kommer bli så. Det där med att lära sig av sina misstag är ju en fin tanke som sällan eller aldrig blir verklighet.
Alla glömmer – trots vetskapen
Kanske är det också därför det uppstår vissa mönster på aktiemarknaden som verkar upprepa sig år efter år. Kan det vara så att julen och börsen har mer med varandra att göra än man kan tro vid första anblick? Jag skulle våga påstå det i alla fall. Välkomna till sagan om julen. Inte den om girighet och egoism. Utan den om julens fyra faser – förklarad genom Wyckoff-metoden. Det här är den första delen i serien. Den handlar om när julen kommer så sakta smygandes att ingen märker dess intåg.
Alla vet att julafton infinner sig den 24 december varje år. Trots det känns det som om många människor fullständigt oförberedda på det. Det är som att de har glömt att julen existerar. Eller så vill de bara förtränga den. Någon nämner begreppet strax efter sommaren. Ingen bryr sig. Det är ju så långt bort.
Men det är klart. Om vi inte ens lyckas komma ihåg att börsen svänger upp och ner – men mest upp över tid – är det väl lite väl mycket begärt att komma ihåg att julen infaller en gång varje år i december. Det här fenomenet går dock att förklara på ett väldigt enkelt sätt.
Marknadens fyra faser
Richard Wyckoff var en pionjär inom den tekniska analysen i början av 1900-talet. Han var övertygad om att aktier och marknaden generellt rör sig i olika bestämda mönster beroende av vilken fas som den befinner sig i, baserat på utbud och efterfrågan. Slutsatsen var därför att du som investerare kunde gå in och ur olika positioner utifrån innehavets nuvarande fas för att kunna maximera vinsterna och minimera förlusterna.
Hans observationer mynnade ut i det som i dag kallas för Wyckoff-metoden. Det är ett sätt att se marknaden utifrån fyra olika faser: Ackumuleringsfasen, uppgångsfasen, distributionsfasen och nedgångsfasen.
Under ackumuleringsfasen är innehavet väldigt tråkigt att äga eftersom det bara rör sig sidledes och likviditeten är rekordlåg. Inget intresse finns för aktien – som om den vore bortglömd.
I början av september är inte julen ett jättepopulärt begrepp att slänga sig med. I alla fall inte om du frågar Google Trends. Ingen vill ta i det. Ungefär lika lite som någon vill ta i en bortglömd aktie som jämviktspendlat det senaste året. Varför äga något du inte tjänar pengar på?
Men så händer plötsligt något. Det är någon som börjar handla i aktien. Ganska stora poster dessutom och volymen skjuter i höjden. De institutionella investerarna, de stora kapitalförvaltarna, har börjat visa intresse. Det måste ju betyda något. Det är det här som är början på slutet av ackumuleringsfasen. Aktien skjuter inte i höjden, men den börjar samla kraft för det som komma skall.
I likhet med att de institutionella investerarna tar position oberoende av vad alla andra tycker finns även de modiga själar som vågar sig på att börja julpynta innan första advent. Köpa julmust redan i oktober. Julbaka redan innan affärerna vågat fronta med saffran. Någon butik börjar julskylta innan de ens hunnit fundera på Halloween.
Nu är det bara en tidsfråga innan alla andra får samma inspel. Ingen vill vara först till handlingarna innan de blivit socialt accepterade. Vad skulle grannarna säga om det skulle vara för tidigt? Men jag lovar. Alla lyssnar på julmusik vid den här tiden. Ingen vågar bara erkänna det.
Tänk vad skönt att redan ha alla förberedelser klara innan den stora massan ens hunnit andas ordet jul. Visst kan det vara obekvämt till en början. Men att bara luta sig tillbaka och njuta av julens magi medan alla andra försöker ta sig fram i den svårnavigerade julstressen är väl precis vad alla önskar sig till jul.
Tanken på att tappa omdömet
Jag kan med handen på hjärtat säga att jag inte är en av dem. Inte heller när det gäller investeringar. Men den insikten borde få mig att börja våga gå mot strömmen och göra investeringar som gör det svårt för mig att sova om natten. Visst känns det obekvämt, men det krävs nog en viss form av omdömeslöshet för att lyckas med det. Tänk bara vilken underbar resa det är att se fram emot när alla andra också inser vilken fantastisk investering det är, men jag har försprånget.
Nej, då. Hysterin har inte ens börjat. Ni kommer märka att snart går vi in i en ny fas som gör att du önskar att du var klar med alla dina julförberedelser för länge sen. Det är nu konkurrensen börjar på riktigt. Utbudet minskar och efterfrågan ökar.
Julens intåg är här på riktigt och jag måste börja fundera på julklappsinköp. Jag vill dock inte vara för tidig. Pengarna ska alltid vara där de gör störst nytta. Jag vill tajma mina inköp precis när hysterin bryter ut och då är ackumuleringsfasen inte rätt tid för det.
Det kommer bli dags att byta från ackumuleringsfas till uppgångsfas. Men det får vänta tills nästa advent. Nu tänkte jag nämligen hugga in i min lussekatt och dricka min glögg som jag endast för den här artikelns skull var tidig med att investera i. Det kommer, om jag känner mig rätt, förmodligen inte hända igen.