P/E-talets hemligheter: Så hittar du glänsande aktiepärlor

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Att förstå P/E-talet är ett första steg mot att analysera ett bolags värde i förhållande till dess vinst. Detta nyckeltal används flitigt av investerare som ett enkelt verktyg för att jämföra bolag – särskilt inom samma sektor eller bransch. Men vad avslöjar egentligen P/E-talet om ett företag? När är det ett lämpligt verktyg att använda – eller kanske inte alls? Alice Ghilusca reder ut läget. 

 Ett P/E-tal över 30 anses högt och signalerar höga marknadsförväntningar samt potentiell övervärdering. Ett P/E-tal under 10 anses lågt och kan tyda på låg tillväxtförväntan och möjlig undervärdering. Det är dock viktigt att analysera orsakerna bakom skillnaderna. 

När är P/E-talet mindre användbart?

Bolag utan vinst 

Om ett bolag går med förlust går det inte att beräkna P/E-talet eftersom det inte finns någon årsvinst att ställa priset i relation till. P/E-talet kan bli irrelevant om ett företag genererar negativt resultat, eftersom det baseras på vinst per aktie. Däremot kan det förekomma att ett bolag går med förlust i dag men förväntas gå med vinst nästa år. I sådana fall kan andra nyckeltal vara mer användbara, såsom P/S (pris/försäljning) och EV/EBITDA.  

Högt skuldsatta företag  

När det gäller företagets skuldsättning tar P/E-talet inte hänsyn till det. Två bolag kan ha samma P/E-tal, men om ett av dem besitter höga skulder kan det innebära högre risker. Det är något som nyckeltalet inte överväger i beräkningen. I sådana fall kan nyckeltal som skuldsättningsgrad, som mäter relationen mellan skulder och eget kapital, vara till hjälp. 

Cykliska branscher

Branscher som anses vara cykliska är industrier vars prestationer följer ekonomiska cykler. Några exempel är byggindustrin där efterfrågan på byggmaterial påverkas av utvecklingen i ekonomin och fordonsindustrin där fordonsköp minskar under svaga perioder. Ett lågt P/E-tal kan ibland felaktigt tolkas som att aktien är billig när det i själva verket kan bero på att vinsterna befinner sig på en tillfällig topp. Under lågkonjunkturer minskar efterfrågan på produkter och tjänster och under högkonjunkturer ökar efterfrågan. 

Eftersom vinsterna i cykliska branscher är volatila kan de vara mycket låga eller till och med negativa under en lågkonjunktur och mycket höga under en högkonjunktur. Ett lågt P/E-tal under en högkonjunktur kan förekomma när vinsterna är tillfälligt höga. Det kan skapa en bild av att aktien är prissatt lägre än sitt egentliga värde. Problemet i detta fall är att dessa vinster kanske inte är hållbara i längden eftersom de kan falla dramatiskt i nästa lågkonjunktur.  

Tillväxtbolag

För bolag som befinner sig i en snabb tillväxtfas kan ett högt P/E-tal vara en indikator på att aktierna är övervärderade. Under dessa omständigheter kan P/E-talet vara svårt att använda som en rättvisande indikator. Om företaget fortsätter att leverera starka resultat enligt förväntningarna finns det vanligtvis inga problem. Om det däremot inte lyckats leverera enligt förväntningarna kan det orsaka stora kursfall. Det är något som har gått att se i bland annat riskkapitalbolaget EQT som har haft en ordentligt hög värdering. I generella termer är företag med höga P/E-tal mer sårbara för negativa nyheter och marknadssvängningar.   

Bokföringsmässiga vinster

 P/E-talet baseras på redovisade vinster, som kan påverkas av avskrivningar, engångsposter eller andra bokföringstekniska faktorer. Det kan göra att vinsten påverkas av olika faktorer som inte nödvändigtvis speglar företagets verkliga lönsamhet. 

Jämförelse mellan olika sektorer

P/E-talet kan variera stort mellan olika sektorer. Olika sektorer har olika tillväxtutsikter och förutsättningar. Det gör det svårare att exempelvis jämföra P/E-tal för ett tillväxtbolag inom techsektorn med ett moget bolag inom fastighetssektorn. 

När är P/E-talet användbart?

Stabila och etablerade företag i mogna branscher

För bolag med förutsägbara vinster och mogna affärsmodeller fungerar P/E-talet som en tillförlitlig indikator på värderingen. Företag inom sektorer som dagligvaruhandel och läkemedel, exempelvis Axfood och Astra Zeneca, är ofta mindre känsliga för konjunktursvängningar. Deras stabila intäkter gör dem motståndskraftiga även under ekonomiska kriser. Det kan bidra till att P/E-talet avspeglar marknadens framtidstro. 

Ett högt P/E-tal kan indikera att investerare har starka tillväxtförväntningar. Ett lågt P/E-tal signalerar ofta försiktighet eller pessimism. Cykliska företag som Volvo och Boliden tenderar att handlas till lägre P/E-tal eftersom deras vinster påverkas mer av konjunkturen. Det står i kontrast till företag som Axfood och Essity som verkar i mer stabila sektorer och ofta motiverar högre P/E-tal på grund av sina förutsägbara affärsmodeller. 

Jämförelser mellan bolag inom samma sektor

P/E-talet är särskilt användbart vid jämförelser av företag inom samma bransch där affärsmodeller och tillväxtutsikter är liknande. Ett lågt P/E-tal kan också indikera att marknaden ännu inte har uppskattat ett företags outnyttjade tillväxtpotential. Det kan skapa intressanta möjligheter för långsiktiga investerare – särskilt i stabila och mogna företag med framtida expansionsmöjligheter. 

Komplement till andra nyckeltal

Nyckeltalet fungerar bäst som en del av en bredare analys, som ett komplement till andra nyckeltal. I kombination med andra nyckeltal, som PEG-tal (pris/vinst i förhållande till tillväxt) eller P/B-tal (pris/bokfört värde), ger det en mer heltäckande bild av bolagets värdering.  

Då fungerar P/E-talet som bäst 

Det är naturligt att investerare söker bolag med både hög tillväxt och låg värdering. Men i praktiken innebär detta ofta ett val: Antingen investera i billigare bolag med begränsade framtidsutsikter eller betala en högre multipel för tillväxtmöjligheter.  

P/E-talet är ett användbart verktyg för att navigera detta val, men det måste ses i ett bredare sammanhang. Att enbart förlita sig på ett nyckeltal gör att en placerare riskerar att missa viktiga nyanser och faktorer. 

LÄS OCKSÅ: Då kan Stockholmsbörsen ta revansch: ”Bästa aktierna”

MISSA INTE: Kloka aktieköp blir oftast bäst

Köp den perfekta julklappen till en ung investerare!

Lilla julklappen

349 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Klassiska julklappen

449 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Stora julklappen

699 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vill du läsa mer om våra julmedlemskap? - Klicka här

Vill du bli medlem själv? - Klicka här