Foto: Unsplash.

Fokusera rätt – maxa aktieavkastningen

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2024

Genom att sätta upp en tydlig checklista fylld av kriterier, kvaliteter och egenskaper du vill se blir det lättare att sålla fram riktigt bra aktier – och lika enkelt att snabbt kunna se vilka bolag som det inte är värt att lägga någon tid på, skriver Douglas Forsling.

Investeringsvärlden är stor. Bara på Börsdata finns det över 16 000 bolag. Om du skulle lägga en dag per bolag skulle du vara igenom alla efter 43 år. Ja, du förstår själv att man måste begränsa sig för att ens veta vilka aktier som är värda att börja titta på.

En studie av Bessembinder (2018) fann att mellan perioden 1926 och 2016 stod endast 4 procent av bolagen för nettoavkastningen bland amerikanska bolag. En artikel i Wall Street Journal från 2021 fann att de fem största bolagen inom S&P 500 stod för 20 procent av indexets totala avkastning de senaste fem åren.

Sedan ska man också beakta hur många bolag man som enskild investerare hinner ha koll på? Kanske 50–100 i varierande grad. Ja, du förstår att begränsningar underlättar och kan höja avkastningen i portföljen – samtidigt som du sparar tid.

Kvalitetsaktiepodden, som jag tycker att du ska lyssna på, pratar ofta om sina begränsningar i förvaltningen. Jag har ett liknande tänk: Att begränsningar eller avgränsningar kan höja kvaliteten i de bolag jag följer. Det resulterar förhoppningsvis i högre avkastning i portföljen.

Starta i rätt ände

Vi kan börja med något enkelt, som en beprövad affärsmodell. Helst ska bolaget visa vinst och positivt kassaflöde. Men det går också, för den som vill ta mer risk, att titta på bolag med hög bruttomarginal men negativ vinst på grund av stora investeringar i kundanskaffning.

Sedan kan man gå vidare och titta på vilken bransch som bolagen är verksamma inom. Biotech är till exempel för svårt – även för experterna. Det går med fördel att undvika fastigheter, banker, gruvor och oljeborrningsbolag där intjäningen och värderingen är mycket beroende av yttre faktorer som räntor och råvarupriser. Dessa sektorer ligger även i botten vad gäller avkastning på kapitalet.

När det gäller avkastningen på kapitalet är det nästa faktor jag skulle fokusera på. Avkastningen måste vara relativt hög för att du som investerare ska vara nöjd med att riskera ditt kapital och få skäligt betalt för din tid. Minst 10 procent borde avkastningen på kapitalet vara (både investerat kapital och eget kapital).

Men för att höja ribban lite går det att sätta målet på 15 procent. Runt 10 procent är ungefär den genomsnittliga avkastningen på börsen inklusive utdelningar. Om du ska lägga ner extra arbete bör du sikta på över 10 procent. Annars går det med fördel att investera i indexfonder.

Välj rätt marknader

Geografiska begränsningar är också viktiga. Sverige är en fantastisk börsmarknad med mycket potential. Utöver det är det smart att titta på USA. Inte minst för att många av världens största bolag och en välfungerande kapitalmarknad finns där.

Näst på tur kommer Finland med sin ”no bullshit”-kultur. Där sägs det som det är i stället för att det ska lindas in. Norge och Danmark är lite av ”one-trick ponies” med stort fokus på läkemedel i Danmark eller fiske och olja i Norge. Storbritannien kan vara intressant men är krångligt att handla på grund av stämpelskatt. Samma gäller Frankrike och Italien, men där finns många av Europas lyxbolag.

Japan är nog det mest intressanta landet men också det svåraste att handla i och att hitta information om. Det beror på språksvårigheter och sparsamma rapporter. Kanada och Australien är två bortglömda pärlor som förtjänar mer uppmärksamhet. Sedan finns tillväxtmarknaderna Kina och Indien som innehåller många intressanta bolag men också sina specifika risker. Här gäller det att avgöra vad som fungerar bäst för en själv.

Sist men kanske viktigast: Skuldsättning. Peter Lynch sa, om jag får parafrasera: ”När företag går i konkurs beror det nästan alltid på att de har för mycket skulder. Få företag går i konkurs utan skulder”.  Skuldsättningen är viktig att ha koll på. Både för risken den innebär och för om bolaget har en affärsmodell som tillåter en stabil och icke konjunkturkänslig verksamhet.

Då går det att använda skuldsättningen till sin fördel och få hävstång på avkastningen. Men hävstången verkar åt båda håll. Därför är det sunt att vara försiktig med för hög skuldsättning och gärna hålla sig till bolag med nettokassa eller åtminstone en nettoskuld/Ebitda-kvot under 2. Det innebär att bolaget kan betala av skulden på två år med sitt Ebitda-resultat, vilket ofta är en bra uppskattning för bolagets fria kassaflöde.

Sammanfattningsvis kan begränsningar och avgränsningar i en nästintill oändlig värld av investeringsmöjligheter vara nödvändiga för att öka portföljens avkastning.

Faktorer som med fördel går att titta på är:

  • En beprövad affärsmodell, med lönsamhet eller att lönsamheten skjuts upp på grund av stora investeringar i kundanskaffning.
  • Begränsning av branscher. Undvik till exempel biotech på grund av dess komplexitet samt bolag som är beroende av externa faktorer som räntor och råvarupriser.
  • Avkastning på kapitalet. Den ska helst vara över 10 procent för att bolaget ska skapa värde för aktieägarna.
  • Geografiska begränsningar: Välj vilka länder du letar i.
  • Skuldsättning. Det kan ge en hävstångseffekt men kan också fälla ett bolag. Undvik för hög skuldsättning.

Kom ihåg att avgränsningar frigör tid till det som verkligen skapar värde i ditt investerande. Det du säger nej till ger dig utrymme att säga ja till andra möjligheter. Det är lätt att känna att man missar bolag som går upp 20 procent på en dag. Men över tid handlar det om att växa portföljen – inte om utveckling under enskilda dagar. Så ge dig ut och gör ett fokuserat letande efter nästa guldklimp till portföljen.

LÄS OCKSÅ: P/E-talets hemligheter: Så hittar du glänsande aktiepärlor

MISSA INTE: Då kan Stockholmsbörsen ta revansch: ”Bästa aktierna”

Köp den perfekta julklappen till en ung investerare!

Lilla julklappen

349 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Klassiska julklappen

449 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Stora julklappen

699 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vill du läsa mer om våra julmedlemskap? - Klicka här

Vill du bli medlem själv? - Klicka här