Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2024
Januari är en tuff månad – på flera olika sätt. Men genom att tänka till och vara förberedd behöver inte starten på året bli lika jobbig. I stället kan den skapa goda förutsättningar för ett bra ekonomiskt år och framtid, skriver Mohammed Salih.
Vi går från nyårsglitter och stora löften till en vardag som känns både längre och tyngre än någon annan månad. Fattigjanuari har blivit en påminnelse om hur snabbt verkligheten kommer i kapp oss efter helgernas spenderande. Allt det där roliga vi precis njutit av – julklapparna, maten, festen – lämnar ett tomrum. Inte bara i själen utan även i plånboken. Kanske är det därför januari känns som årets längsta månad. Den är ekonomiskt påfrestande. Men samtidigt finns det en möjlighet i detta. En chans att skapa nya insikter och reflektioner kring våra konsumtionsvanor.
Nyår är en tid då vi gärna vill göra storslagna förändringar i våra liv, och löften avges nästan som en del av festligheterna. Men när januari gör entré blir vi påminda om de mer jordnära och ofta obekväma aspekterna av livet. Många av oss vaknar upp med känslan av att ha levt över våra tillgångar. Vi ser våra konton tömda snabbare än vi kan säga ”nyårslöfte” och konfronteras med en sanning vi kanske helst hade skjutit upp lite till: Det är nu, inte nästa månad eller nästa år, som våra ekonomiska beslut verkligen betyder något. Det är därför januari inte bara behöver bli en överlevnadsmånad utan kanske snarare en månad av eftertanke.
Vi vet att januari kommer varje år. Vi vet att den innebär utmaningar. Ändå låter vi den bli en oönskad överraskning, som om vi inte kunde ha förutsett den. Kanske kan ett nytt tänkesätt vara att börja planera för fattigjanuari redan i december. Att hålla tillbaka lite av julens spenderande och sätta undan en liten buffert. Inte för något spektakulärt, utan bara för att göra vardagen mindre påfrestande i januari. Små strategiska val, som att avstå från den extra julklappen eller det tredje restaurangbesöket, kan faktiskt göra hela skillnaden mellan ekonomisk panik och ekonomiskt lugn när klockan slår tolv på nyårsafton.
Det finns också något befriande i tanken på att möta januari med en minimalistisk inställning. Att i stället för att alltid sträva efter mer, mer upplevelser, mer konsumtion, börja fråga oss själva: Vad kan vi klara oss utan? När vi plötsligt inser att vi faktiskt inte behöver köpa något nytt eller ständigt underhålla oss själva med kostsamma aktiviteter kan vi börja se värdet i det som redan finns omkring oss. En promenad i vintersolen, en kopp te hemma med en bok som legat och väntat på att bli läst. De små, enkla stunderna är inte bara gratis utan också ovärderliga för vårt välbefinnande.
Lätt att säga – svårt att göra
Det är ofta lättare sagt än gjort att följa en budget eller avstå från frestelser. När januari väl är här kan det vara svårt att motstå inbjudningar till spontana luncher eller ”fantastiska” erbjudanden på nätet. Här har vi en chans att lära oss något viktigt. Inte bara om pengar utan också om självdisciplin. Att sätta upp små gränser för oss själva och faktiskt hålla dem är en övning i kontroll som kan ha långtgående positiva effekter, även utanför januari. Vi kan börja med små saker. Att bara äta ute en gång i veckan eller att vänta en vecka innan vi köper något vi tror att vi behöver. Små beslut som dessa kan förändra vårt sätt att förhålla oss till pengar på ett större plan.
En lärdom från januari kan vara vikten av att ha en ”januarikudde”. Det är en buffert specifikt för att göra den här tiden lite mindre tuff. Genom att sätta undan en liten summa varje månad, inte för något specifikt, utan just för att möta det oundvikliga i januari kan vi undvika känslan av att vara helt utan medel. På så sätt blir fattigjanuari inte en plågsam överlevnadsmånad utan snarare en påminnelse om varför vi sparar och planerar. Det handlar om att säkra framtiden. Men också om att ge oss själva en känsla av trygghet och kontroll, även när tiderna är som tuffast.
Se möjligheterna
I stället för att se januari som en tid för att med ånger blicka tillbaka på årets överkonsumtion kan vi försöka se den som en tid för reflektion och en chans till nystart. Det är nu vi har möjlighet att bygga vanor som gör resten av året bättre. Små förändringar som ger stor effekt i längden.
Januari behöver inte vara synonymt med ångest och ekonomisk press. Det kan faktiskt bli början på något nytt, något mer hållbart. Det är månaden där vi kan börja om och där vi kan fokusera på det vi har – i stället för det vi önskar att vi hade. En tid för att dra lärdom, reflektera och ge oss själva bättre förutsättningar. Inte bara för att klara av nästa januari, utan för att leva ett liv där vi har ekonomisk balans året runt.