Foto: Colourbox.

4 spännande e-handelsaktier: ”Rekordlåga värderingar”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2024

E-handeln är här för att stanna. Emil Brugge tar en titt på branschens utveckling som sådan och lyfter fram ett gäng intressanta aktier som rör sig inom sektorn på Stockholmsbörsen.

E-handeln i Sverige har upplevt en explosionsartad tillväxt sedan millennieskiftet. Enligt Statista har sektorn vuxit med i genomsnitt 16 procent per år sedan 2004. Covid-19-pandemin accelererade denna utveckling ytterligare. Under 2020 ökade e-handeln med hela 40 procent. Även efter det urstarka 2020 fortsatte sektorn att expandera genom en tillväxt på ytterligare 10 procent under 2021.

När restriktionerna lättade och fysiska butiker återigen öppnade, i kombination med stigande räntor, vände tillväxten nedåt något. Trots detta har sektorn återhämtat sig under 2024 med positiva tillväxtsiffror under de två första kvartalen. Det gör det intressant att analysera några av de börsnoterade e-handelsbolagen.

Investerare bör kolla in e-handlare eftersom dessa kan växa snabbt utan stora investeringsbehov jämfört med traditionella återförsäljare. De har stora kapitalbehov i form av större rörelsekapital och fler butiker. Samtidigt har värderingarna på aktierna gått ned kraftigt sedan hajpen 2021. Det kan skapa investeringsmöjligheter.

Revolution Race

Revolution Race grundades 2013 av paret Niclas och Pernilla Nyrensten. Bolaget säljer outdoorkläder enbart via sin e-handel direkt till konsumenter. Det leder till att bolaget eliminerar mellanhänder som återförsäljare och därmed kan skapa sig högre marginaler och få ut nya produkter snabbare. Prissegmentet på RVRC:s kläder är i mellanskiktet, men samtidigt har bolaget runt 20 procent i ebit-marginal.  Bolagets största marknad är Tyskland. Sedan följer “resterande världen” där Storbritannien är störst.

Paul Fischbein, vd för RVRC, har lång erfarenhet från branschen och grundade Tretti AB, en e-handel för vitvaror. Men han var även styrelseordförande i Pricerunner och Everysport. Hans ägande i bolaget uppgår till 23,4 miljoner kronor. Det skapar incitament att driva aktieägarvärde.

Grundarna har nyligen lämnat styrelsen och börjat sälja sina aktier samtidigt som riskkapitalisten Harald Mix bolag Altor också börjat dumpa sina aktier. Det har skapat ett säljtryck i aktien. Det kan skapa läge för den långsiktige investeraren att plocka upp det här snabbväxande kvalitativa företaget till en billig värdering.

Historiskt har den genomsnittliga tillväxten varit imponerande 45 procent samtidigt som bolaget haft höga marginaler. Omsättningen på rullande tolv månader är 1,8 miljarder kronor.

Nettokassan är 295 miljoner kronor och balansräkningen är stark utan räntebärande skulder. Eftersom det inte krävs mycket kapital för att driva en e-handel kan en stor del av vinsten konverteras till fritt kassaflöde och delas ut till aktieägare. Historiskt har RVRC delat ut runt 40 procent av vinsten i utdelning samt återköpt aktier under 2024. 

Värderingen är i skrivande stund på p/e 17 och ev/ebit uppgår till 12,8. RVRC förväntas växa med runt 14 procent under kommande tre år enligt estimat från Factset. Aktien ser onekligen attraktiv ut om bolaget kan fortsätta växa med nuvarande marginaler. Balansräkningen är solid och kassaflödet är starkt. Det minskar risken i caset. Det finns dock fortfarande svagheter i att de två största ägarna säljer aktier och att bolaget riskerar att stå utan starka huvudägare.

Den 22 november meddelades det att Revolution Race ska återköpa aktier för upp till 200 miljoner kronor med syftet att justera kapitalstrukturen och bidra till aktieägarvärdet.

Lyko

Lyko är en e-handlare med fokus på skönhetsprodukter. Det är ett av de bolag som växer mest konsekvent bland de börsnoterade e-handlarna. Lyko ägs till majoriteten av grundarfamiljen Lyko. Men det är främst nuvarande vd, Rickard Lyko, som byggt det till ett stort företag. 

Lyko är inte ett helt renodlat e-handelsbolag. Lyko har flera små butiker runt om i Norden. Den största är den nya butiken på Drottninggatan i Stockholm som öppnades 2023. 

Omsättningen har ökat med i genomsnitt 23,5 procent per år de senaste fem åren. Nu omsätter Lyko 3,4 miljarder kronor på rullande tolv månader. 

Bolaget har en stark position i Norden och växer starkt. Men Lyko har också ambitioner att positionera sig i Europa. Satsningen har varit trög och gått med mycket förlust. Men enligt Lyko är satsningen långsiktig och ett kortsiktigt resultat prioriteras inte.

Den nordiska marknaden är dock mer lönsam och växer fortfarande trots att Lyko redan har en stor marknadsandel. Under 2024 har den nordiska marknaden vuxit med 18,6 procent och står för 92,5 procent av Lykos omsättning. Samtidigt har den europeiska marknaden krympt med 4,8 procent under året. På koncernnivå var Lykos ebit-marginal endast 1,6 procent. 

Skulden är dock hög. Trots det fortsätter Lyko att expandera sitt automatiserade lager på hemmaplan i Vansbro i Dalarna. Nettoskulden är 268 miljoner kronor, exklusive leasing, och framtida investeringar i lagret i Vansbro kommer att öka skulden. Nettoskulden i relation till ebit är 4,3. Det är oroligt högt. Risken finns att nyemissioner kan behövas för att fortsätta investera i tillväxt i både Norden och i Europa. Ett annat sätt att frigöra kapital är att fortsätta växa med negativt rörelsekapital, men det är inte tillräckligt för att stödja investeringarna. 

Värderingen är verkligen inte låg. Mätt på prognoser för 2025 handlas Lyko till p/e 30 enligt Factset. Aktien kan bli mer intressant om Lyko lyckas arbeta ned skulden och göra en marginalresa.

Rugvista

Rugvista grundades 2004 och säljer främst egenutvecklade mattor via sin e-handel. 87 procent av försäljningen är D2C (direct to consumer) medan 11 procent av försäljningen är B2B (business to business). Bolaget omsätter 697 miljoner kronor och är värderat till 892 miljoner kronor.

En anledning till varför bolagets segment av e-handel kan vara intressant är att moderisken är liten för mattor. Det minskar risken för lagernedskrivningar. Segmentet har även en mycket lägre andel onlinepenetration än vad till exempel klädbranschen har. Det är mycket bekvämt att få mattor hemskickade i jämförelse med att frakta dem själv från en butik eller en upphämtningspunkt.

De senaste fem åren har Rugvista vuxit omsättningen med 10,5 procent med god lönsamhet. Senaste kvartalet har genomsnittliga ordervärdet gått ned eftersom att konsumenten är mer priskänslig. Samtidigt ökar antalet ordrar med 13 procent och nya kunder med 12 procent.

Rugvista bytte nyligen också vd. Ny vd är Ebba Ljungerud med erfarenhet från bland annat gamingbolaget Paradox och iGaming-branschen. Hennes aktieägande uppgår endast till 43 000 kronor i skrivande stund. Styrelseordförande Martin Benckert äger dock aktier värda 102 miljoner kronor medan grundaren och styrelseledamoten Hossein Sadr äger aktier värda 40 miljoner kronor.

Bolaget har en stark balansräkning med en nettokassa på 137 miljoner kronor. Omkring 60 miljoner kronor ska investeras i en ny lagerfacilitet i Malmö. Den finansiella risken är låg med tanke på detta och därmed kan en stor del delas ut i utdelningar. På Factsets estimat för 2026 är direktavkastningen 6 procent.

Värderingen är låg på ev/ebit, 6,9, enligt 2024 års estimat från Factset. Som tidigare nämnt kommer även mycket avkastning i denna aktie att härstamma från utdelningar. Rugvista har en historik av att dela ut 50–60 procent av resultatet, vilket stödjer tesen. Det kan vara intressant att investera i aktien för en person som tror att bolagets marginaler kan gå upp mot sina historiska nivåer samtidigt som tillväxtresan fortsätter.

Nelly

Nelly är ett välkänt varumärke inom modebranschen i Norden och riktar sig främst mot unga kvinnor genom sin e-handel och sin flaggskeppsbutik på Drottninggatan i Stockholm. Under flera år kämpade bolaget med lönsamheten, men 2022 markerade en vändpunkt.

Då tog Stefan Palm, grundaren av Lager 157, plats i styrelsen och köpte upp 16 procent av aktierna i Nelly. Med hans intåg lanserades ett kostnadsbesparingsprogram som kom att förändra riktningen på lönsamheten. 

Flertalet åtgärder bidrog till den positiva utvecklingen. Det blev något som ikoniske investeraren Charlie Munger skulle kalla en ”Lollapalooza-effekt” där flera mindre förändringar tillsammans ger ett kraftfullt resultat. Bland annat minskade Nelly sitt sortiment och investerade i automatiserade lager. Nya it-system lanserades också.

Trots den fallande omsättningen lyckades Nelly öka lönsamheten drastiskt. I de tre första kvartalen 2024 var Nellys ebit-marginal 7,3 procent, att jämföra med -1,7 procent förra året. I det andra kvartalet lyckades bolaget vända till en tillväxt på 8,8 procent följt av 1,4 procent i det tredje kvartalet.

Balansräkningen är solid utan räntebärande skulder och det finns 193 miljoner kronor i kassan.

Denna imponerande utveckling har avspeglats i aktiekursen. Den är upp över 500 procent sedan sommaren 2023. Värderingen är dock inte avskräckande på p/e 11 för 2025 års estimat. Om du tror på en ytterligare marginalexpansion är Nelly definitivt en aktie som kan vara värd att analysera vidare.

Den 19 november presenterade Nelly även ett förslag på en bonusutdelning om 0,83 kronor per aktie.

– Nellys position har successivt förstärkts sedan bolaget påbörjade sin omställning för två år sedan och givet detta ser vi nu en möjlighet att föreslå en återbetalning av delar av det kapital som tillfördes bolaget genom en företrädesemission under 2023. På så sätt tar vi ansvar gentemot våra aktieägare och säkrar fortsatt Nellys långsiktiga likviditet, säger Ebba Ljungerud, Rugvista-vd:n som även är ordförande i Nelly, i ett pressmeddelande.

Framtid

Framtiden för e-handeln ser mycket lovande ut i takt med att fler konsumenter upptäcker fördelarna med att handla online i flera olika produktkategorier. Klädhandeln har redan etablerat sig som ett av de mest framgångsrika segmenten, men flera andra branscher har ännu inte nått samma framgång. Det är något som kan förändras snart.

Med den förväntade sänkningen av räntorna kommer konsumenternas köpkraft att öka vilket skapar ännu större möjligheter för tillväxt inom e-handel. Värderingsmultiplar på bolagen är rekordlåga. Möjligheten finns att dessa stiger framöver.

LÄS OCKSÅ: Välj bäst fond – till rätt avgift

MISSA INTE: Fokusera rätt – maxa aktieavkastningen

Köp den perfekta julklappen till en ung investerare!

Lilla julklappen

349 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Klassiska julklappen

449 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Stora julklappen

699 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vill du läsa mer om våra julmedlemskap? - Klicka här

Vill du bli medlem själv? - Klicka här