Foto: Colourbox.

Så analyserar du aktier

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

När det talas om finansiella nyckeltal finns det tre stycken som ofta kan skapa förvirring för många: EBIT, EBITDA och EV/EBIT. Att förstå skillnaden mellan dessa och hur de påverkar ett bolags ekonomiska förutsättningar hjälper till att fatta bättre och mer informerade investeringsbeslut. Alice Ghilusca tar därför en närmare titt på dessa nyckeltal. 

EBIT

EBIT (Earnings Before Interest and Taxes) är ett nyckeltal som används för att bedöma företags lönsamhet och visar hur mycket vinst som genereras från kärnverksamheten innan räntor och skatter tas med i beräkningen. Till exempel: Om ett företag har både höga intäkter och höga räntekostnader kan EBIT fortfarande vara högt. Det tyder på lönsamhet i företaget trots de höga räntekostnaderna eftersom dessa exkluderas från beräkningen av EBIT.

Ett högt EBIT visar att ett företag har en stark operativ lönsamhet. Något som kan indikera att företaget är effektivt på att hantera sina kostnader i förhållande till intäkterna. Visa och Mastercard är exempel på betalningsbolag som har högt EBIT – eftersom de genererar inkomster från transaktionsavgifter och har låga kostnader för att upprätthålla sina nätverk.  

Sedan finns det företag med lågt EBIT som ibland kan vara undervärderade av marknaden. Särskilt om det finns temporära faktorer som påverkar lönsamheten. 

EBITDA

EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization) är ett nyckeltal som lägger fokus på kassaflödet och den dagliga affärsverksamheten genom att utesluta påverkan av avskrivningar på tillgångar.  

Det är är särskilt relevant att ta hänsyn till i kapitalintensiva branscher som präglas av stora investeringar i byggnader eller inventarier som har en inverkan på den redovisade vinsten. Ett högt EBITDA visar på starka kassaflöden från den dagliga verksamheten. Det är i sin tur ett tecken på lönsamhet. 

EV/EBIT

EV/EBIT (Enterprise Value/Earnings Before Interest and Taxes) används för att jämföra företagets värdering i förhållande till dess operativa vinst. Ett lågt EV/EBIT indikerar att ett företag är lågt värderat i relation till dess vinstkapacitet. Ett företag med starkt EBIT och ett lågt EV/EBIT signalerar att företaget kan vara både lönsamt och undervärderat. Det tyder inte sällan på en attraktiv investeringsmöjlighet.  

För att illustrera detta: Låt oss säga att vi har två företag som genererar lika mycket i vinst. Om Företag A har ett lägre EV/EBIT än Företag B tyder det på att Företag A kan vara undervärderat. Trots att det genererar lika stor operativ vinst som Företag B. 

Dessa nyckeltal hjälper oss att få en uppfattning kring olika aspekter av lönsamhet. EBIT visar kärnverksamheternas kapacitet och ger en tydligare bild av hur lönsam själva verksamheten är. EBITDA belyser kassaflöde och operativ styrka. EV/EBIT ger en bild på värderingen i relation till vinsten. 

Fler nyckeltal

Utöver dessa nyckeltal finns det även andra mätare som kan ge värdefull information kring ett företags finansiella hälsa.  

P/B-tal

P/B-tal används för att jämföra ett företagets aktiekurs och dess bokförda värde per aktie. Ett P/B-tal som är under 1 kan tyda på att företaget handlas till ett pris som är under sitt bokförda värde. Det innebär att marknaden värderar företaget lägre än vad dess tillgångar egentligen är värda enligt bokföringen.  

Det här nyckeltalet hjälper investerare att avgöra om företaget är över- eller undervärderat, vilket i detta fall handlar om undervärdering som kan signalera problem i företaget eller helt enkelt att marknaden inte har uppmärksammat företagets potential.  

ROE

ROE (Return on Equity, Formel: nettoresultat/eget kapital) mäter hur effektivt ett företag använder sig av sitt eget kapital för att generera vinst. Om ROE är högt tyder det på att företaget är rätt effektivt på att skapa avkastning för sina aktieägare och därför ses ett högt ROE ofta som ett tecken på en stark och välskött verksamhet.   

ROA

Likt ROE mäter ROA (Return on Assets, formel: nettoresultat/totala tillgångar) också effektiviteten för att generera vinst. Här skapas den däremot utifrån totala tillgångar i stället för eget kapital. Ett lågt ROE eller ROA innebär i stort sett att företaget inte är lönsamt eller effektivt på att använda sina resurser för att generera avkastning.     

Direktavkastning

För investerare som är mer intresserade av att få regelbundna utdelningar är direktavkastning ett användbart verktyg. Det är ett mått som visar hur stor andel av aktiekursen som betalas ut till sina aktieägare som utdelning. Direktavkastningen räknas ut genom att dividera utdelning per aktie på aktiekursen och är särskilt relevant för dem som söker en stabil inkomstflöde från sina investeringar. 

Skuldsättningsgrad

Skuldsättningsgrad (totala skulder/eget kapital) är ett annat nyckeltal som hjälper till att få grepp om hur ett företag har finansierat sin verksamhet, antingen genom eget kapital eller lån. Långivare och investerare använder det för att avgöra om det finns en sund balans mellan eget kapital och skulder. 

Nyckeltalet bedömer den finansiella hälsan hos ett företag och dess förmåga att hantera sina skulder. Att vara ett högt skuldsatt bolag innebär att det förlitar sig på lånemedel. Det ökar den finansiella risken eftersom dessa företag blir sårbara för ekonomiska nedgångar eller ökade räntekostnader. 

Däremot kan det vara gynnsamt om de lånade medlen används till lönsamma investeringar. Ett sätt att illustrera detta är exempelvis att en skuldsättningsgrad över 2,0 (200%) indikerar att företaget har dubbelt så mycket skulder som eget kapital. Det anses ofta vara riskabelt. Särskilt om företaget verkar i en bransch som är känslig för konjunktursvängningar.  

En låg skuldsättningsgrad ger tecken på en större finansiell stabilitet samt lägre risk för företaget under framför allt ekonomiska kriser. Däremot kan det här också signalera att företaget inte utnyttjar sin potentiella tillväxtkapacitet genom extern finansiering. 

Omsättningstillväxt

Omsättningstillväxt är också en viktig indikator som mäter hur mycket intäkterna har ökat jämfört med föregående år som en procentuell förändring. Det används för att bedöma hur bra bolaget är på att öka sina intäkter över tid, vilket visar företagets kapacitet att växa. En stabil tillväxt tyder på att företaget har möjlighet att expandera vilket gör det mer attraktivt för investerare. En vanlig tumregel för nyckeltalet är att sträva efter en stabil tillväxt på 5–10 procent. Men det beror så klart på vilken bransch det rör sig om. 

Hög tillväxt anses vara positivt. Men det går att överväga att slå samman tillväxt med lönsamhet för att bättre kunna avgöra företagets finansiella hållbarhet på lång sikt. Bolag med extrema tillväxtmöjligheter medför ofta en större risknivå. Tech-, AI- eller biotekniksektorn är exempel på sådana branscher där marknaderna kan vara osäkra och volatila.  

Likviditet

Likviditet, och inte minst kassalikviditet, är avgörande för att förstå ett företags betalningsförmåga på kort sikt. Det vill säga hur mycket pengar som finns tillgängligt i kassan eller snabbt kan frigöras för att uppfylla kortsiktiga betalningsförpliktelser. Mer specifikt används likviditet för att mäta ett företags förmåga att betala sina kortfristiga skulder med sina omsättningstillgångar (varulager, kundfordringar, banktillgångar).  

LÄS OCKSÅ: P/E-talets hemligheter: Så hittar du glänsande aktiepärlor

MISSA INTE: Då kan Stockholmsbörsen ta revansch: ”Bästa aktierna”

Köp ett medlemskap till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter