En god och stabil utdelningsandel kan innebära en krockkudde och form av kursstöd för bolag när det är skakiga tider på börsen. Här delar experten och författaren Marcus Hernhag med sig av sina bästa investeringstips inom området, vad som är en rimlig direktavkastning, ett par intressanta utdelningsaktier – och höjer ett varningens finger.
Oro, nervositet och volatilitet härjar på börsen och sätter press på både index och investerares mentala styrka.
När det verkligen stormar på aktiemarknaden är det väldigt, väldigt tufft att hitta helt trygga hamnar att vila säkert i. Men genom att spara i etablerade bolag som står förhållandevis tryggt och har en bevisad historik av en stabil och även ökande utdelning finns det förutsättningar att klara sig relativt bra i tuffare peioder.
– Ofta innebär utdelningsaktier lite lägre risk än börsens genomsnitt. Aktier med hög utdelningstillväxt kan vara riktigt högt värderade, men de flesta aktier med hög direktavkastning är ganska stora och stabila bolag. I oroliga tider står de aktierna ofta sig bättre, säger Marcus Hernhag, expert på området, skribent för Privata Affärers “Placeringasguiden” och som bland annat skrivit boken “Den enkla vägen – bli rik på aktieutdelning”.
Marcus Hernhag ser gärna att direktavkastningen, hur hög ett bolags utdelning är i förhållande till aktiekursen, ligger i spannet 2–6 procent.
– Det beror lite på branschen och tillväxten för bolaget.
Hur går det att lyckas som utdelningsinvesterare?
– Välj bolag utifrån vad du kan och vilka branscher du tror på för de kommande tio åren. Använd din allmänbildning och hitta de riktigt långa trenderna i samhället och för bolagen. Bolag som aldrig sänker utdelningen och som har verksamhet i framtidssektorer eller i branscher som inte förändras så mycket är en bra start.
MISSA INTE: Ge din pengamaskin en extra skjuts
Aktier att satsa på – och undvika
Det gäller dock att vara vaksam och göra noggrannare analyser för att inte falla i vad som går att kalla “utdelningsfällor”, understryker Marcus Hernhag.
– Köp aldrig bolag i fel bransch eller där direktavkastningen är för hög. Bland rederier och vissa andra cykliska branscher kan vi hitta aktier som på toppen av en konjunktur lockar med fina nyckeltal, bara för att sedan tappa massvis vinstmässigt och sänka utdelningen, säger han, och ger sedan ett exempel:
– Ta inte för höga politiska risker. Exempelvis lönade det sig att undvika eller sälja av finländska Fortum i tid i våras eftersom en för stor exponering mot Ryssland är riskabel.
Marcus Hernhag lyfter fram ett par utdelningsaktier som extra intressanta i nuläget.
– Fastighetsbolagen Castellum och Cibus Nordic har kommit ned ordentligt i pris och direktavkastningarna är nu lagom höga. Teleoperatören Tele2 känns ännu stabilare som placering. Inkassobolaget Intrum har en märkligt trist utveckling på börsen, men utdelningstrenden och värderingen ser lockande ut.
Vilket utseende kan en optimal utdelningsportfölj ha?
– Jag tror på en för just dig lämplig kombination av trygga utdelningsbolag med lite högre direktavkastning som grund och små innehav i snabbväxande utdelningshöjare på toppen. Det är individuellt hur man bör vikta portföljen. Vi tål alla olika risker, konstaterar Marcus Hernhag.
SE ÄVEN: Så fungerar utdelning