Är det ett måste att vara bäst på exakt alla sektorer och att känna varje börsnoterat bolag lika bra som sin egen byxficka för att lyckas som investerare? Absolut inte. Genom att ha koll på både dina starkare och dina svagare sidor lägger du en bra grund för lönsamma framgångar.
En av Unga Aktiesparares fem gyllene regler heter “Förstå vad du köper”. Det är ett tankesätt som är väldigt sunt att använda sig av när det kommer till att hitta rätt typ av aktier att lägga i sin portfölj.
Vad ser du egentligen runtomkring dig själv? Vilka typer av produkter eller tjänster kommer du i kontakt med i vardagen? Jobbar du kanske själv i ett börsnoterat bolag inom en sektor där det går att hitta fler noterade aktier? Eller är du bara extra intresserad av en viss typ av aktier och följer vissa områden eller sektorer mer än andra?
Det finns helt olika sätt att skaffa sig kunskap på. Människan är dessutom under ständig utveckling och lär sig nya saker genom att samla på sig såväl positiva som negativa erfarenheter. Bara för att du väljer att investera på ett sätt i dag, 2022, betyder det inte att din filosofi ser likadan ut om ett eller ett par år.
LÄS MER: Tiden är din bäste sparkompis
Du ska hitta den investerings- och sparstrategi som passar just dig bäst. Den kommer absolut att utvecklas och förändras allt eftersom ditt kunskapsunderlag ökar och du behöver hantera olika typer av situationer på marknaden.
Men genom att känna att du har koll på och en förståelse kring vad innehaven i din portfölj egentligen innehåller bygger du upp en stabil bottenplatta. Den gör att du kan stå stadigt i tider av turbulens på börsen och får dig att motstå att sälja i panik när det blåser riktig snålblåst.
Du har helt enkelt fått ett kunnande som gör att du känner dig trygg i det du gör och kan se skillnad på om nedgången i den aktuella aktien beror på att det generella sentimentet är oroligt för stunden eller om det är som så att någonting faktiskt har ändrats rent operationellt i caset.
Det kommer att göra att du har lättare att ta sunda beslut. Om du gör antagandet att det plötsliga fallet beror på allmän volatilitet kan ett utsökt köpläge ha uppstått. Om du läser på och ser att de senaste nyheterna förändrar bolaget på ett negativt sätt i grunden kan du i stället vara snabb på säljknappen.
Tveka inte att skaka på huvudet
Är det fel att välja bort bolag eller sektorer för att du känner att du kanske inte riktigt har koll eller förstår upplägget eller känner dig osäker på huruvida värdepapperna klarar av att hantera till exempel oro i en föränderlig omvärld? Verkligen inte.
Det är snarare en väldig styrka att avstå från att göra investeringar som av någon anledning inte känns bra i magen. Det är du och bara du som har ansvaret för hur du väljer att spara. Det är du som ska klara av att leva med den riskprofil som du väljer att satsa på. Det är du som behöver kunna hålla modet uppe och lyfta blicken när portföljen lyser illröd och heller inte bli övermodig när siffrorna är sådär riktigt gröna och sköna.
Utöver att “Förstå vad du köper” utgörs en annan av Unga Aktiesparares gyllene regler av “Sprid riskerna”. Genom att äga 10–15 olika aktier i minst fem-sex olika branscher med fokus på skilda geografier skapar du förutsättningar för att stå emot bättre när saker känns tunga och utvecklingen är trist. Du begränsar nedsidan och vågar hålla kvar vid det som över tid skapar alla möjligheter för en fantastisk uppsida.
Är det så att du är väldigt intresserad av en särskild nisch men inte känner dig bekväm med att köpa enskilda aktier inom densamma finns det ofta en annan slags möjlighet att skaffa sig exponering mot området ifråga: Genom att köpa någon eller några fonder eller ett eller två investmentbolag som har stort fokus inriktat på sektorn. Det är värt att ha med sig och ska inte ses som en feg utväg. Tvärtom.
MISSA INTE: Var riskmedveten – men låt dig inte skrämmas