Även om du enbart placerar på svenska börsen finns ett stort värde i att hålla koll på andra motsvarigheter i omvärlden. Det finns flera intressanta investeringsalternativ på andra marknader än vår inhemska – om inte annat ur diversifieringssynpunkt. Många av världens största bolag är noterade i USA. Samtidigt växer Kinas ekonomi så det knakar. En investerare riskerar att missa många aktieplaceringar om de utländska börserna negligeras.
Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2021. Är du inte medlem i Unga Aktiesparare? Bli det här!
Världsekonomin är i dag mer sammanflätad än någonsin. När amerikanska bostadsmarknaden och tillika de inhemska bankerna fick problem 2007 påverkades hela världen kraftigt negativt. Det finansiella systemet är till största del uppbyggt på krediter. Så länge dessa krediter betalas är allt i sin ordning. Om någon part däremot inte kan betala sina skulder leder det till att motparten i sin tur inte kan betala vidare sina skulder och på så sätt kan negativa spiraler skapas.
I den här artikeln lär vi därför känna internationella börser. Allt för att skapa en förståelse kring hur allt hänger ihop.
USA
I USA hittar vi världens två största börser. Faktum är att New York Stock Exchange tillsammans med Nasdaq Stock Market utgör hela 46 procent av det totala börsvärdet globalt.
På Wall Street i New York ligger New York Stock Exchange (NYSE) som är världens klart största börs med sina 26 biljoner dollar i börsvärde. Här hittar vi många av världens största företag. Bland annat kinesiska konglomeratet Alibaba, Warren Buffets livsverk Berkshire Hathaway, Visa, Coca-Cola, Nike, Disney och McDonald’s. ”NYSE” är känd som världens största och mest anrika börs.
Nasdaq Stock Market är världens näst största börs. Nasdaq Stock Market ägs av Nasdaq Inc som i sin tur äger flera börser i världen så som vår egen i Stockholm. Nasdaq brukar beskrivas som ”teknikbörsen” och det ligger en del sanning i detta uttryck. Medan vi på ”NYSE” hittar flertalet giganter såsom Nike, Coca-Cola och McDonald’s är världens nya giganter hemmahörande på Nasdaq. Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Alphabet (Google), Tesla och Netflix är några.
Om de amerikanska börserna stiger brukar omvärlden följa efter. Amerikanska börsen funkar på så sätt som en indikator för det internationella börsklimatet. Investerar du i en globalfond så har du oftast stor exponering mot företag som är listade på ”NYSE” eller ”Nasdaq”.
Med det sagt är det inte enbart företag som är USA-grundade som bidrar. Det anses prestigefyllt och ger legitimitet att vara listat på NYSE eller Nasdaq. I längden ger det bättre finansiering och kapitaltillströmning att vara listade på dessa börser på grund av att omsättningen på handeln är större där. Därav får amerikanska börserna en rejäl skjuts av att utländska bolag väljer att notera sig där. Ett exempel är svenska Spotify som valde att notera sig på ”NYSE” i stället för i Stockholm.
LÄS MER: Svenskaktier utanför gränserna
Asien
I media kan man ofta läsa om hur flertalet börser i Asien benämns som ”Asienbörserna”. Shanghaibörsen, Hongkongbörsen och Tokyobörsen är oftast de ledande marknaderna som det hänvisas till när det i rapporteringen om börsutvecklingen i världsdelen.
Tokyobörsen är Asiens största handelsplats. Här hittar vi bland annat storföretag som Toyota, Sony, Honda, Mitsubishi och Canon. Vid en titt på Tokyobörsens storlek internationellt är det till och med världens tredje största börs med sina 6 procent av det totala börsvärdet globalt och är enbart mindre än NYSE och Nasdaq. Trots det målas Tokyobörsen ofta upp som ett skräckexempel för långsiktiga investerare. Den japanska börsen nådde sin toppnotering för 32 år sedan och har än i dag inte överträffat detta. Något som kan användas som motargument till att ”börsen alltid går upp på sikt”. Som nyans i diskussionen ska det tilläggas att japanska börsen vid den tidpunkten var extremt haussad med en genomsnittlig värdering som inte längre kunde försvaras av företagens vinstförväntningar.
Förutom Tokyobörsen är Shanghaibörsen och Hong Kong-börsen störst i Asien. Shanghaibörsen är världens fjärde största börs och innehar totalt 5,5 procent av det totala börsvärdet globalt. Shanghaibörsen har varit desto muntrare än Tokyobörsen de senaste 30 åren, men med stora slag. Börsen nådde all time high innan den globala finanskrisen 2008 efter att på bara fyra år ha stigit med 600 procent.
En stor del av Shanghaibörsen består dock i grunden av statliga företag som banker och försäkringsbolag. För att bli listad finns rigorösa krav att uppfylla. Bland annat att företaget måste visat på vinst de senaste tre åren, följt av att ha minst 50 miljoner RMB (kinesiska valutan Reminbi) i kapital samt att man behöver få dispens av CSRC (China Securities Regulatory Commission).
Att som utländsk privatinvesterare investera i Kina är svårare om det inte görs via fonder eller ETF:er. Möjligheterna att blanka aktier är högst restriktiva. Ur den optimistiska synvinkeln har Kinas ekonomi växt urstarkt de senaste åren och väntas gå om USA som världens största ekonomi innan 2030, enligt flera bedömare.
Förutom Shanghaibörsen är ”Hang Seng Index” vanligt att media refererar till när det rapporteras om hur Asienbörserna utvecklas. Hang Seng är ett index som visar utvecklingen för företagen som är listade på Hong Kong-börsen. Bland annat är kinesiska multikonglomeratet Tencent noterat där.
MISSA INTE: Kärleken till finansmarknaden
Europa
Efter Hong Kong-börsen kommer ”Euronext” på plats sex som världens största börs. Euronext har en mer komplex historia och är en ung börs i sammanhanget. Euronext startades år 2000 genom sammanslagningar av Amsterdam-, Bryssel- och Parisbörsen. Börsen fokuserar på större europeiska noterade bolag och kom till efter en sammanslagning av börserna i bland andra Amsterdam, Bryssel, Lissabon och Paris.
Den största solitära Europabörsen är Londonbörsen som innehar totalt 3,5 procent av det totala börsvärdet globalt. Många företag som är noterade i London är även noterade på andra börser och bland de största bjässarna hittar vi Toyota, Astra Zeneca och Unilever som alla är listade även på andra börser.
Genom att lyfta blicken globalt får du ett större spelrum att investera i. Om du enbart investerar i Sverige finns risken att missa andra marknader som för tillfället växer snabbare. Om man dessutom exponerar sig för fler företag och valutor i sin investeringsstrategi får man en god gratislunch på köpet – diversifiering.
Världens största börser i storlek (mätt i procent):
NYSE – 31,5.
Nasdaq 14,5.
Japan – 6.
Shanghai – 5,5.
Hong Kong – 5.
Euronext – 4,3.
Shenzen – 3,9.
London – 3,5.
Saudi – 2,4.
TMX – 2,2.
Övriga – 21,2.
Källor:
New York Stock Exchange.
World Federation of Exchanges.