Investmentbolagsvärlden är mycket större än den fina aktiekarta som har ritats upp i Sverige. Spiltans Fonders fond med fokus på globala bolag inom sektorn har utvecklats starkt och förvaltaren är övertygad om att det finns mer att hämta. ”Jag tror mycket på det här”, säger Jörgen Wärmlöv.
Denna artikel framgår ursprungligen
Merparten av spar- och aktieintresserade människor i vårt avlånga land är nog både bekanta med och aktieägare i investmentbolag som Investor, Industrivärden, Lundbergföretagen, Latour, Svolder och Kinnevik.
Men att lyfta blicken och sätta sektorn i ett globalt perspektiv behöver inte vara fel. Jörgen Wärmlöv förvaltar Spiltan Fonders fond Globalfond Investmentbolag – som består av omkring 30 bolag från världens alla hörn.
– Fonden är passivt förvaltad där varje innehav har en fast målvikt, men investmentbolagen som fonden ger dig exponering mot är aktiva och duktiga investerare som lyckats bra historiskt med sina placeringar. Genom att äga investmentbolag får man exponering mot de underliggande bolag som investmentbolagen investerat i, säger han.
Han konstaterar att den passiva förvaltningsformen gör att förvaltningsavgiften kan hållas låg om 0,5 procent.
Vad tittar ni efter i investmentbolagen som finns med?
– Vi vill främst komma åt duktiga investerare, med goda historiska resultat, i de investmentbolag vi köper. Ofta är de själva stora ägare i investmentbolaget som de investerar genom, vilket vi tycker om särskilt.
Jörgen Wärmlöv anser att utländska investmentbolag ofta blir lite förbisedda och att bolagen är okända för många svenskar.
– Resultatet av det kan vara att en del bolag handlas till attraktiva rabatter trots att de lyckats skapa stora värden historiskt.
Hur skiljer sig utländska investmentbolag mot svenska motsvarigheter?
– I Europa finns det flera investmentbolag som påminner om de vi har i Sverige i strukturen. I exempelvis USA finns det flera investmentbolag, så som Berkshire Hathaway, som har en konglomeratliknande struktur med en försäkringsrörelse i botten. Hur de utländska investmentbolagen är utformade kan alltså variera från de svenska.
LÄS OCKSÅ: ”Utdelning ligger i vårt DNA”
Jörgen Wärmlöw är förvaltare på Spiltan Fonder. Foto: Spiltan Fonder.
Lyfter fram Buffett
Över 60 procent av fondens innehåll utgörs av nordamerikanska investmentbolag. Investeringsgurun Warren Buffetts ovan nämnda Berkshire Hathaway är ett uppskattat inslag i fonden.
– Jag tycker att det är intressant att Warren Buffett genomfört och genomför historiskt stora återköp av den egna aktien. Stora aktieåterköp förekommer faktiskt i flera av de bolag som ingår i fonden. Det är mycket positivt för oss som äger fonden eftersom återköpen många gånger kan göras med attraktiva substansrabatter.
Vad är viktigt att känna till som investerare i fonden?
– Det är viktigt att veta att man får valutarisk som investerare i fonden. Framför allt mot dollarn och euron, men även mot flera andra valutor.
Spiltan Globalfond Investmentbolag har stigit omkring 65 procent sedan premiären i slutet av 2016. Jörgen Wärmlöv tror mycket på konceptet framöver.
– Aktier i investmentbolag har lyckats bra historiskt, vilket det finns flera skäl till. Jag tror de kommer att göra det även framledes och då är den här fonden ett bra sätt att komma åt dem, understryker förvaltaren.
MISSA INTE: Värderingsvarningen: ”Var mycket försiktig”
FAKTA
Tio stora innehav i Spiltan Globalfond Investmentbolag
Berkshire Hathaway (USA).
Fairfax Financial Holdings (Kanada).
Danaher Corp (USA).
Loews Corp (USA).
Markel Corp (USA).
Brookfield Asset Management (Kanada).
Jefferies Financial Group (USA).
Exor NV (Italien).
Liberty Global Class (Storbritannien).
Alleghany Corp (USA).
Källa: Avanza.