Väljer du att avstå att köpa kaffe på stan fem dagar i veckan? Det kan göra dig till miljonär på 30 år. Genom att använda den så kallade ”åttaregeln” får du både en bättre privatekonomi och en möjlighet att spara dig till rikedom på sikt. ”Det är ett mentalt verktyg”, säger Peter Karaszi, som skrivit boken ”Bli rik långsamt”.
Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2021
Små förändringar i beteendet kan förändra dina ekonomiska förutsättningar rejält över tid. I Peter Karaszis bok ”Bli rik långsamt”, som han skrivit tillsammans med Ali Kashani, lyfter han fram rådet att dra nytta av ”åttaregeln”. Det innebär att du tänker i former av att varje köp av en vara eller tjänst i vardagen i stället kan växa och bli värd åtta gånger mer i framtiden om pengarna investeras på börsen.
– Det är ett mentalt verktyg för att avstå från onödiga utgifter. Jag skulle vilja säga att man kan använda åttaregeln i alla situationer där det inte handlar om saker som man absolut måste ha. I praktiken handlar det oftast om impulsköp i vardagen. Men även större inköp kan vägas mot åttaregeln innan de görs, så som en ny motorcykel eller fritidsbåt. Vill du hellre ha båten i dag eller en miljon kronor om 30 år?
Att det är just siffran åtta som priset multipliceras med i exemplet beror på att börsen historiskt sett avkastat omkring 8 procent per år i genomsnitt.
Kan du beskriva ett par situationer där ”åttaregeln” fungerar bra?
– Det går att fråga sig: ”Är denna utelunch värd 8×100 kronor, alltså 800 kronor?” ”Är taxiresan värd 1 600 kronor vilket är vad 200 kronor blir om 30 år om jag tar tunnelbanan och investerar pengarna i stället?” Vi har ett bra exempel i boken där en kopp kaffe på stan fem dagar i veckan växer till 1,2 miljoner kronor över 30 år.
Peter Karaszi anser att det är smart att använda tänket flera gånger om dagen.
– Man står dagligen inför dussintals små inköpsbeslut av vilka säkert hälften är onödiga. Många bäckar små och ju oftare man kan undvika onödiga spontaninköp, desto mer förmögen blir man på sikt om man sparar pengarna i stället.
Som yngre sparare är förhållningssättet extra förmånligt.
– Där går det nästan att tala om en 16-regel eftersom en 25-åring kan ha en sparhorisont på 40 år. Bara några tior om dagen växer till mångmiljonbelopp med ett sådant långsiktigt sparande och ränta-på-ränta-effekten. Men det är så klart viktigt att investera i sådant som ger god avkastning och då är aktier i princip det enda alternativet, betonar Peter Karaszi.
LÄS ÄVEN: ”Jag vill vara med och driva förändringen”
Hitta rätt nivå
Peter Karaszi understryker att en sund ekonomi skapas av tre ingredienser. Utgifter, som helst är små, inkomster, som helst är stora, och investeringar (förutsatt att de ger god avkastning).
– Alla är lika mycket värda. Men utgifterna är lättast att kontrollera på kort sikt och de blir därmed viktigast för många. Jag tycker inte att man ska bli besatt av åttaregeln eller sparande, säger han, och fortsätter:
– Försök att öka intäkterna också, och se till att dina investeringar ger god avkastning på börsen. Men dra in på onödiga utgifter, med betoning på onödiga. De ger dig inte särskilt stor glädje ändå, om du tänker efter.
Författaren framhåller att det är viktigt att förstå innebörden av ränta-på-ränta-effekten över tid och att vara skicklig på att mikrospara. Begreppet innebär att små belopp sparas ofta.
– Det finns sparappar man kan ta hjälp av. Att automatisera sitt sparande är också bra, genom månatliga överföringar från lönekontot till aktiefonder till exempel. Sedan ska man inte titta på sitt aktieinnehav alltför ofta eftersom långsiktighet är nyckeln till god avkastning. Försök inte att tajma marknaden. Köp och behåll i stället.
I boken skriver Peter Karaszi och Ali Kashani även om fördelarna med att pruta.
– Det är kul och lätt att pruta och förhandla. Det är så klart också ett sätt att få ner utgifterna, utan att behöva avstå från varan.
MISSA INTE: Erik, 30, lever på sitt sparande: ”Hade inte räknat med det”