Om världen ska överleva på sikt gäller det att vi utnyttjar våra resurser på ett mer sunt och miljövänligt sätt. Naturligtvis behöver olika instanser och personer bidra på olika sätt, men en viktig framgångsfaktor är att fler sparar mer hållbart. Succéfonden Handelsbanken Hållbar Energi är inriktad på investeringar i bolag med produkter och tjänster som minskar klimatpåverkan. ”Det är ett perfekt område”, säger förvaltaren Patric Lindqvist.
Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2021
I tidigare nummer av tidningen har branscher med goda förutsättningar till fortsatt tillväxt nämnts – men inte i någon av dessa branscher är behovet av tillväxt lika stort som i hållbarhetsbranschen. Hållbarhet är megatrenden som ”måste” växa.
Klimatförändringen är ett ämne där alla har en åsikt. Forskarkåren är så gott som enig om att den hastigt stigande globala uppvärmning vi sett de senaste årtiondena är människans förtjänst. Till följd av kraftigt utökade koldioxidutsläpp smälter glaciärer och nationer riskerar att gå under ytan.
Energi är i sig egentligen ingen bristvara. Solens energi täcker jordens behov tusentals gånger om. Nöten att knäcka handlar snarare om lagring av energi, förflyttning av energi och förnybar energi. Vad som gör megatrenden ”hållbara investeringar” unik är att den är komplex och har många påverkansfaktorer.
Klimat och hållbarhet är ett globalt fenomen. Det krävs mer än lösningsorienterade ingenjörer och entreprenörer för att göra världen mer hållbar. Framför allt eftersöks geopolitisk samverkan och applicering.
Patric Lindqvist, som förvaltar fonden ”Handelsbanken Hållbar Energi” sedan 2015, reder ut vad hållbara investeringar faktiskt är och hur det bäst går att exponera sig mot vår tids största megatrend.
– Hållbar energi är ett område som måste växa under en väldigt lång tid. Det finns inga andra områden som måste växa. Det är ett område som inte bara politiker driver, utan även företag och individer. Klimatfrågan påverkar alla. Därför är det helt naturligt ett område som alla har intresse av. Man kan jämföra det med en annan stark megatrend som är hälsovårdssektorn som grundar sig i att skydda väldigt många människor.
Hållbarhetstrenden grundar sig snarare i att medeltemperaturen globalt skulle stiga med exempelvis fem grader.
Hur definierar du hållbar energi?
– Jag investerar i lösningsbolag som har produkter eller tjänster som minskar klimatpåverkan.
LÄS MER: Över 30-årigt vd-skap värt miljarder: ”Blir aldrig riktigt nöjd”
Långsiktighet är ledordet
Patric Lindqvist belyser tidigt i intervjun tre av Unga Aktiesparares gyllene regler: Långsiktighet, diversifiering och regelbundenhet.
– Det här är ett område som ska växa i minst 25 år till, och som måste växa. Det är det perfekta området för att investera långsiktigt. Därför är jag skeptisk till specifika aktiecase. Man överskattar ofta förändringar på kort sikt, men underskattar dem på lång sikt. Ränta-på-ränta-effekten är en trevlig kamrat om man får den att arbeta för sig.
Hur är portföljen byggd?
– Man kan vara i alla delar av värdekedjan, vilket vi är. Vi är delvis längst upp i kedjan, men vi är även en bra bit ned i värdekedjan. Ett område jag tycker är extra spännande är elbilsvärdekedjan specifikt och energilagring generellt. Lyssnar man på vad politikerna säger kommer sannolikt ambitionsnivån höjas mer vad gäller elektrifiering av transportsektorn. Jag intresserar mig extra för företag med goda konkurrensfördelar, som i form av en unik teknologi eller någon konkurrensbarriär som gör affärsmodellen svår att replikera.
Inte alla ägg i samma korg
Patric Lindqvist påpekar att han inte viktar för mycket i enskilda bolag utan i stället sprider riskerna för att få rätt balans av risk kontra avkastning. Under 2020 hade fonden en betydande mängd av investeringarna inom solenergi. Något som gav god tillskjuts till avkastningen. Förnybar energi är en megatrend som är värd att titta närmare på.
Kina storsatsar
Vid en titt på fondens geografiska fördelning och största innehav består ungefär en tredjedel av amerikanska värdepapper och en femtedel av kinesiska värdepapper. Kinesiska solenergibolaget Xinyi Solar Holdings är i nuläget fondens största innehav. Patric Lindqvist poängterar att riktningen Kina går i är högintressant.
– Kina ser väldigt spännande ut. De har tagit tydliga kliv framåt genom att höja sin ambition att vara klimatneutrala 2060. När Kina säger saker brukar det vara väl underbyggt och de brukar marschera i bra takt och åt samma håll.
Vad finns det för risker?
– Ökad populism och politiker som tappar fattningen skulle kunna vara en risk. Samtidigt har vi sett exempel på att företag, stater och organisationer då säger ifrån kraftigt. Det är bredden som är intressant. Alla försöker hela tiden leta efter svarta svanar, men problemet är att man inte ser en svart svan förrän den är där. Annars är det ingen svart svan.
Ett samhälle och affärsklimat med hållbarhet som fundament är en given vision framåt. Den ska dock lyckas integreras hos både politiker, individer och företag. Frågan påverkar samtliga och alla måste sträva åt samma hållför att klimatmålen ska nås. Larry Fink, vd på Blackrock som är världens största kapitalförvaltare och en av de största aktörerna på Stockholmsbörsen, har sagt: ”Vi är bara i början av en enormt stor kapitalförflyttning till hållbara investeringar”.
Samtidigt som det är en komplex väg att gå måste det, så småningom, bli den enda riktningen. På väldigt kort tid har det skett väldigt många positiva förändringar inom hållbara investeringar.
Vad gäller framtiden är däremot Patric Lindqvists vision självklar.
– Att alla fonder investerar hållbart.
MISSA INTE: Laddar för hållbar framtid
FAKTA
Svenska hållbarhetsaktier
Men Sverige, då? På Stockholmsbörsen hittar vi flera exempel på bolag som tydligt verkar för en mer hållbar värld. Eolus Vind är ett vindkraftsföretag som både projekterar vindkraftverk samt förvaltar vindkraftverk i egen regi. En växande efterfrågan av vindkraft talar för god framtida tillväxt för skånska Eolus Vind.
Inom solenergi är Azelio ett exempel på ett bolag som tydligt verkar för en mer hållbar värld genom innovativ teknik inom lagring av solenergi. Göteborgsbaserade Azelio besitter även en stark konkurrensfördel i sin unika teknologi av lagring av solenergi.
Eftersom att tidningens tema denna gång är Småland passar vi självklart på att nämna Markaryd-baserade värmepumpsbolaget Nibe och Gnosjö-baserade Garo som utvecklar och tillverkar produkter och system för elinstallationsmarknaden. Något som väntas växa till följd av ökad efterfrågan på laddningsstationer till elbilar.