Vem säljer aktien som du köper?

Vem är det som säljer aktien som du köper? Eller snarare, varför säljer någon den aktien som du köper?

Bryter man ner aktiemarknadens miljarder i sin minsta beståndsdel, så består marknaden i sin helhet av alla aktier i alla noterade företag. Tittar vi på ett noterat företags börsvärde, så är det inte svårare än att man multiplicerar antalet aktier med priset per aktie. Om priset på aktierna ökar, stiger börsvärdet. Om priset på aktierna sjunker, minskar börsvärdet. Aktiekurser rör sig inte på grund av bolagets ägare, vinstprognoser, nyhetshausse, skandaler eller vinstvarningar. Aktiekurser rör sig enbart baserat på tillgång och efterfrågan. Det är som vilken marknadsplats som helst. För att förstå aktiehandel behöver man förstå marknaden, och för att förstå marknaden behöver man förstå ordets innebörd.

Tiden innan ”fina bolag”

Det fanns en tid då man endast kunde köpa raketaktier. Det vill säga aktier med enorm potential men till hög risk. Det var även de allra första aktierna, som emitterades under imperialismen på 1800-talet. Då fanns inga ”fina bolag” att köpa med anrik historik av ökad vinst över årtionden.

De stora pengarna gjordes under denna period på expeditioner. Det var dåtidens raketaktier. Krediter finansierade nya upptäckter, nya upptäckter kunde ge kolonisering och exploatering, vilket gav enorm vinst, och riskviljan steg. Expeditionerna bestod av skepp som seglade över världshaven i hopp om fynd. Expeditionerna var väldigt dyra och en felinvestering kunde vara förödande. I stället för att en enda investerare skulle ta hela risken och möjliggöra för fler att ta del av denna asymmetriska avkastningsmöjlighet, så startades aktiebolag. En liten investering i rätt fartyg kunde göra dig till miljonär. Dessa forntida raketaktier lade grunden till aktiebolag så som vi känner dem i dag.

LÄS OCKSÅ: Investors vinnarstrategi

Från marknad till aktiemarknad

Efter aktiebolag kom aktiemarknaden. En marknad är en bytesplats av varor och tjänster, och en aktiemarknad är således en handelsplats för begagnade aktier. De aktier som du köper och säljer hos din nätmäklare är alltså inga nya aktier. Det är aktier som en gång utgivits av bolaget, som sedan handlas på denna andrahandsmarknad vi kallar aktiemarknaden.

Aktiemarknaden är således en form av loppis. I varje akties orderbok ser man antalet köporder respektive säljorder som aktien har. Precis som på en hönsmarknad så kommer köparna med bud vad de vill köpa hönorna för, och hönsägarna ger motbud vad de kan tänka sig sälja för. När köparen och säljaren möts görs en transaktion, bytet blir pengar mot höna. Aktiemarknaden fungerar precis likadant, när köpare och säljare är överens om ett pris så görs en transaktion, och aktien byter ägarskap. Det är krasst sätt alltså inte ett företags vinstutveckling som avgör vart kursen tar vägen, det är enbart tillgång och efterfrågan på aktien. Finns det fler köpare än säljare så kommer kursen stiga, tvärtom sjunker kursen om säljarna är fler än köparna.

Ingen slår index

Är aktier då ett stort nollsummespel där aktier byter händer för olika summor men ingen vet varför? Antalet köp- och säljorder i marknaden är självfallet inte slumpmässigt genererat, utan baseras i sin tur på förväntningar om framtiden. Förväntningarna baseras på subjektiva metoder, åsikter, analyser och slutsatser om vad ett företag bör vara värt i framtiden. Priset på en aktie i dag, speglar värdet man tror företaget kommer att ha i framtiden.

Snittet av alla investerare i marknaden kommer alltid vara index. Index är inget annat än snittet på samtliga aktiers utveckling. Samtliga aktiers utveckling är summan av alla transaktioner i varje enskild aktie. Det går inte att nog ofta belysa att varje transaktion har en säljare och en köpare. På alla affärer finns en vinnare och en förlorare. Varje gång du köper en aktie som sedan går upp, så har någon sålt samma aktie och missat uppgången. Varje gång du missräknar och köper en aktien på toppen, så är det någon som sålt samma aktie på toppen. Summa summarum: För varje bra affär som görs, krävs en dålig affär, och tvärtom.

Vem säljer aktien som du köper?

Vem säljer aktien du köper, och varför? Varje gång du ser ett klockrent köpläge i marknaden ser någon annan ett säljläge. Varje gång du tycker en aktie blivit för dyr och vill sälja av, så är någon annan redo att köpa aktien på samma pris. Den här texten är inte till för att göra dig oinspirerad eller likgiltig inför dina aktieaffärer. Den är till för att göra dig till en bättre investerare.

Warren Buffetts parhäst Charlie Munger är känd för att repetera orden ”Invert, always invert”, och menar med det att man ska vara ödmjuk inför varje transaktion, och försöka förstå personen på andra sidan orderboken. Munger tillsammans med Buffett räknas som två av världshistoriens mest framgångsrika investerare. De ställer sig alltid frågan: Vem säljer aktien du köper, och varför?

MISSA INTE: ”Fler har fått ögon för börsen”

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer