Visste du att Atlas Copco har en dinosaurie uppkallad efter sig? “Det är inte så många bolag som har det”, säger verkstadsjättens presschef Sara Liljedal.
Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2020
Atlas Copco är en av Stockholmsbörsens absoluta nyckelspelare och en av marknadsplatsens riktiga bjässar med ett börsvärde på omkring 450 miljarder kronor.
Verkstadsbolaget har många affärsområden, divisioner och massvis av strängar på sin lyra. Något som alla dock kanske inte känner till är att Atlas Copco även gett upphov till en dinosaurie.
Efter fyra års letande hittades nämligen fyndigheter i området Dinosaur Cove, ett område som är känt för att vara rikt på just fossilfynd, i Victoria i sydöstra Australien. Bedömare anser att fossilfynden som hittats indikerar att dinosaurien var omkring två till fyra meter lång och vägde cirka 125 kilo.
LÄS OCKSÅ: Husdjur som klappas om på börsen: ”Innovativa”
Dinosaurien ska ha levt under den tidiga perioden av krita för runt 100–200 miljoner år sedan och tillhört familjen Hypsilophodontidae.
Men hur kommer Atlas Copco in i bilden här? Jo, nämligen genom att det var Bill Loads, chef för organisationens verksamhet i Victoria, som bestämde att forskningsprojektet skulle stödjas.
Namnet på dinosaurien, “Atlascopcosaurus loadsi”, togs som en hyllning till både bolaget och Bill Loads. Det som kom att bli ett tioårigt projekt leddes av Doktor Thomas H. Rich och Patricia Vickers-Rich och grunden lades 1980 när Thomas H. Rich, i sällskap av två kollegor, fann benfragment som var inbäddade i sten.
Det var en tuff uppgift att få fram fossilerna. Omkring 30 kilos hårt berg var tvunget att tas bort och i processen användes både utrustning och expertkunskap från Atlas Copco. Bolaget bidrog med såväl bergborrar, pneumatiska verktyg och kompressorer i samband med utgrävningarna.
– Det är många som tycker att det är en intressant och rolig historia. Det är trots allt inte så många bolag som har djur, om än utdöda, uppkallade efter sig, säger Atlas Copcos presschef Sara Liljedal.
Vad betyder Atlascopcosaurus loadsi för bolaget?
– Det är så klart en påminnelse om att vår utrustning var med och bidrog till att en helt ny art av en dinosaurie kunde upptäckas, och vår historia som ett bolag bidragit till många framsteg inom gruvindustrin.
SE ÄVEN: Gamingsuccén från Karlstad: ”Samma stil i minst 20 år till”
Sara Liljedal berättar vidare att Atlas Copco använt Atlascopcosaurus loadsi i informationsmaterial till barn.
– Vi har även haft ett gosedjur i form av dinosaurien som en liten gåva.
Dubbel tillhörighet
2018 delade Atlas Copco upp sig i två bolag. Gruv- och bergbrytningsbenet blev en självständig koncern och börsnoterades som Epiroc. Det har även fått konsekvenser för Atlascopcosaurus loadsi.
– I dag får man väl säga att vi har delad vårdnad om dinosaurien med Epiroc, säger Sara Liljedal.