Plattform för framtidens avkastning

Flera succébolag med koppling till börsen har sina rötter i SSE Business Lab. Vd Julia Delin beskriver varför Handelshögskolans alumner lyckas så väl. ”Vi vet hur ett bra entreprenörskap ser ut”, säger hon.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2020

Voi Technology, Budbee och Klarna. Det är bara några av bolagen, där de förstnämnda går att investera i indirekt genom investmentbolagen VNV Global och Kinnevik, som utvecklats till framgångssagor genom att vara med i SSE Business Labs entreprenörskapsprogram för Handelshögskolan i Stockholms alumner.   

– Vi har olika typer av program och skapar stora nätverksmöjligheter som inkubator inte minst genom vårt samarbete med partners. Alla våra bolag sitter tillsammans, kan utbyta erfarenheter med varandra och få hjälp av mentorerna som finns på plats i just den bransch som de befinner sig i, säger vd Julia Delin.   

Julia Delin understryker att minst en person i varje start-up-bolag, som i dag uppgår till 26 stycken, ska ha en koppling till Handelshögskolan.   

– Om ingen person har någon anknytning skulle vi behöva anpassa vad vi jobbar med. Det vi lär ut i dag bygger på det som går att lära sig på Handels. Vi är flexibla, men vet samtidigt vad det är som vi är bra på.   

25-åriga Julia Delin har brunnit för entreprenörskap sedan unga år. I samband med sin studietid på Handels kom hon i kontakt med blivande Voi-grundaren Douglas Stark och fick en roll på SSE Business Lab. Hon rekryterades till COO, men när Douglas Stark sedan lämnade fick hon ta hans tidigare roll som vd.  

– Det blev väldigt vältajmat, säger hon och skrattar.   

Du fick vara med och följa Vois framväxt?  

– Absolut. Det var väldigt inspirerande. Jag investerade faktiskt i VNV Global så fort jag såg att de hade köpt en andel i Voi sedan. Jag förstod direkt att Voi skulle bli en framgångssaga med sina elsparkcyklar. 

Att spara pengar i aktier och fonder är något som är väldigt uppskattat, understryker Julia Delin.   

– Min portfölj är väldigt techtung. Sedan försöker jag att vara mer diversifierad i mina fondval för att nå en bredare exponering. Jag har även ett “fuck off-sparande” i en fond på Dreams där jag alltid sätter in 30 procent av min månadslön. Det är viktigt att spara regelbundet.   

Investerar du mycket efter vilka trender du ser bland framtidens bolag i ditt jobb?  

– Det finns självklart med. Det är ju techområdet som jag har bäst koll på, och det gör det ju enklare för mig att förstå vilka affärsidéer som har möjlighet att fungera bäst och vilka som inte gör det.  

LÄS ÄVEN: Techexpertens bästa aktier

Spännande utveckling  

Julia Delin konstaterar att ett antal ämnen är extra aktuella nu under 2020-talet. Hållbarhetsfrågor är något som kommer att genomsyra allt i ett bolag, om än på olika sätt beroende på vilken verksamhet det handlar om, och nya former av affärsmodeller syns ofta till.   

– Jag har ett jättehäftigt jobb. Det är verkligen lyxigt att få träffa alla drivna personer och bolag. D2C (Direct to consumer) är det nya sättet att bygga varumärke och influencerbranschen kommer att bli ännu större. Sedan kommer vi att få se många nya lösningar på hur det går att ta betalt för värdeskapande i och med att bolagen kommer från en handelshögskola med fokus på ekonomi.  

Vad behöver ett team av personer i ett start-up-bolag ha för egenskaper för att lyckas?  

– Det ska finnas en optimism, men heller inte en naivitet hos grundarna. Det krävs minst två personer för att få vara med hos oss. Det är större sannolikhet att innovationen blir lyckad om man har olika perspektiv och sätt att hantera saker, men ändå en förmåga att jobba på och ta beslut gemensamt när de kommit fram till vad de vill göra.  

MISSA INTE: Häng med i snabba omställningen

Julia Delin tror att bolag som lyckas skapa någonting hållbart har goda möjligheter att bli vinnare i framtiden.   

Vilket eller vilka bolag blir nästa stora exporter från SSE Business Lab till aktiemarknaden?  

– Det är så klart jättesvårt att svara på, men Astrid Wild, som gör bekväma, men kanske inte stereotypiska träningskläder för kvinnor, och Places är två av våra spännande bolag. Places gör om outnyttjade lokaler till kontorsplatser i närheten av större bostadsområden. Det känns väldigt rätt i tiden när trenden går mot att fler inte pendlar in till jobbet, men kanske ändå vill skilja på hemmet och arbetet, säger Julia Delin.  

Köp den perfekta julklappen till en ung investerare!

Lilla julklappen

349 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Klassiska julklappen

449 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Stora julklappen

699 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vill du läsa mer om våra julmedlemskap? - Klicka här

Vill du bli medlem själv? - Klicka här