Dalarna är kanske främst känt för dalahästar, Falu koppargruva och Vasaloppet. Regionen har också en bred lista av intressanta börsbolag som gått bra genom åren.
Denna artikel framgår ursprungligen ur Aktiespararen nummer 9 2020. Om du är för gammal för att bli medlem i Unga Aktiesparare kan du gå med i organisationen här.
Småland omnämns ofta som ett paradis för den hungriga investeraren med framgångssagor som Fortnox, Nibe och Garo. Men även i Dalarnas olika städer finns många intressanta börsbolag. Blandningen är stor med alltifrån krantillverkning i Mora, skidåkning i Sälen till ståltillverkning i Borlänge.
FM Mattsson Mora Group gör det väldigt klart var bolaget har sitt säte. För drygt 150 år sen grundandet finns bolaget kvar i Östnor, en halvmil utanför Moras centrum, och är i dag en av Norra Europas största armaturfabrikanter.
Tio mil sydöst, i Borlänge, har First North-noterade ByggPartner sitt huvudkontor. Koncernen erbjuder främst byggentreprenad i Dalarna, Mälardalen och Stockholm. Största arbetsgivare i Borlänge är annars den svenska ståljätten SSAB med cirka 1700 anställda i staden. I över 140 år har järn producerats då Domnarvets Järnverk grundades 1878 och producerade då 40 000 ton per år, vilket motsvarar en veckoproduktion nuförtiden.
För den som söker investering på de mer alternativa listorna finns Dala Energi noterat på Pepins, med sitt huvudkontor i Leksand. Genom deras sju vattenkraftverk producerar de och säljer el till främst den lokala marknaden. Skogsjätten Stora Enso är också ett bolag med stark förankring som äger mycket skog i Dalarna.
MISSA INTE: Göteborgsaktierna på börsen
Aktiespararnas egen dalmas och projektledare Bo Holmberg har ett stort intresse för områdets börsbolag.
– Likt Småland finns det en speciell anda i Dalarna. Spiltan har bara haft de två områdena som fondkoncept och det är ingen slump, säger han.
Fonden Bo Holmberg refererar till är Spiltan Aktiefond Dalarna. Fondens riktlinjer var att placera mestadels i bolag med fasta driftställen eller säten i regionen. Bolag med anknytning var bland annat ABB, Bahnhof, Boliden, Clas Ohlson, Diös, FM Mattson Mora Group, NP3 Fastigheter, Skistar, SSAB, Lyko och Stora Enso.
Dock lades fonden ner i april 2019 efter att nya regler i PPM införts. Eller rättare sagt så fusionerades fonden med Spiltan Aktiefond Sverige. Från starten 2007 till Q1 2019 avkastade fonden nästan 180 procent jämfört med index (SIXPRX) som landade på 150 procent.
Det senaste i raden av traktens utstående börsbolag har gjort Vansbro känt för annat än bara sommarens årliga simning. E-handelsbolaget Lyko har sitt lager i Vansbro och är kommunens största privata arbetsgivare. I bolagets vagga på 50-talet var det en herrfrisering och i början av 2000-talet började bolaget utvecklas till där det är i dag. Främst säljs hårvårds- och skönhetsprodukter men företaget har breddat sig till att i dag även ha salongs- och butiksförsäljning. Aktiekursen har minst sagt haft en fantastisk resa och ökat med över 600 procent i skrivande stund. Under årets första kvartal nåddes en total tillväxt på 24,8 procent och deras verksamheter i de nordiska länderna fortsatte uppåt.
– Lyko har gjort tvärtemot Clas Ohlson och startade nätbutik i stället för ett fysiskt butiksnät. Vd Rikard Lyko har visat vilken duktig entreprenör han är, säger Bo Holmberg och tillägger:
– De byggde sitt stora lager i Vansbro vilket skapade förankring till hembygden och lokalbefolkningen.
YTTERLIGARE LÄSNING: Värmländska börspärlor: ”Klarast lysande stjärnan”
Skidåkning
Skistar är också ett noterat bolag med huvudkontoret i Sälen. Sedan bröderna Mats och Erik Paulsson köpte Lindvallen på 1970-talet har verksamheten växt betydligt och nyligen öppnades en flygplats mellan Sälen och Trysil. Förutom Sälen har koncernen anläggningar i bland annat Åre, Trysil och Hammarbybacken i Stockholm. Även om Covid-19 satte käppar i hjulet för de med 300 miljoner kronor i tappad försäljning av liftkort har de under många år visat upp en stark affärsmodell.
Igrene, som har sitt huvudsäte i Mora, prospekterar efter gas och olja i Siljansringen i Dalarna och avser att kommersialisera fyndigheterna de har identifierat på flera platser i ringen. Bolaget är noterat på AktieTorget och har cirka 3 000 aktieägare.
Clas Ohlson har sitt centrallager i Insjön där produkterna skickas till butikerna ute i landet. Årsstämman är välkänd och brukar locka många besökare.
– Vår årsstämma har flera gånger varit Sveriges mest välbesökta. I vanliga fall håller vi till inne i distributionscentralen i Insjön, men har också varit i Tegera Arena i Leksand i samband med vårt 100-årsfirande år 2018. Då var fler än 1 800 deltagare på plats, berättar Clas Ohlsons kommunikationschef Niklas Carlsson.
Han menar att även i Dalarna finns en stark entreprenörsanda:
– Man pratar ju ofta om Gnosjöandan men jag skulle påstå att det finns en minst lika stark entreprenörskultur i Dalarna och bara i Insjön, som är Clas Ohlsons hem och hjärta, har det startats hundratals företag genom åren. Med en sådan bredd är det naturligt att några växer sig riktigt stora.
Bo Holmberg har ägt aktier i Clas Ohlson sedan börsintroduktionen 1999 och instämmer att årsstämman är en folkfest då det alltid är på en lördag.
– Jag har missat två stämmor under dessa år och till och med åkt hem tidigare från utlandet för att vara med. Det är en folkfest och vd:n hälsar alla välkomna personligen vid inpasseringen.
Ett axplock av Dalabolagen
• Clas Ohlson.
• Stora Enso.
• SSAB.
• Skistar.
• Lyko.
• FM Mattson Mora Group.
• Dalaenergi.
• Diös.