Smarta sätt att sprida dina risker: ”Inget passar alla”

Stock Magazines Anna Stolpe om hur det går att styra upp sitt investerande och att du måste hitta den stil som fungerar för just dig.

Enligt Aktiespararnas gyllene regler så anges det att man bör sprida riskerna till att äga 10–15 olika bolag, fördelat inom fem–sex olika branscher. Det är ett av många sätt att sprida sina risker.

Ett vanligt förekommande uttryck är att risk och avkastning hör ihop. Med tanke på det, hur ska man då tänka och agera? Själv tror jag på uttrycket men med det sagt så är det inte självklart för mig att ta för stora risker i mitt investerande. En god anledning till att sprida riskerna i portföljen kan vara att om ett bolag faller kraftigt i kurs, då ger det troligtvis inte lika stor negativ påverkan om du har 10–15 bolag i portföljen jämfört med två–tre bolag.

Det är vanligt förekommande att göra misstag på börsen. Förhoppningsvis lär man sig av sina misstag och tar med sig sina lärdomar i sitt fortsatta investerande. Det vore dock trist om du skulle lämna börsen helt och inte vågar dig tillbaks för att det känns för riskfyllt.

LÄS MER: Pensionsklare 22-åringens portföljskydd: ”Hitta rätt bolag”

Varje investerare är unik och det finns inte en strategi som passar för alla. Det gäller att försöka hitta den strategi som passar bäst för dig, din ekonomiska situation och som du känner dig trygg med. Att utvecklas som investerare och bygga din strategi kan ta lång tid, och ofta kan du behöva ompröva den många gånger.

Själv har jag nog gjort alla misstag man kan göra på börsen, vilket innebär allt från att hamna fel i tajmning av mina köp och sälj till att okritiskt följa råd och rekommendationer och köpa bolag som jag egentligen inte trott på. Det är lätt att lockas in i investeringar som det skrivs om på sociala medier. Det kan leda till att ogenomtänkta affärer genomförs. Två viktiga lärdomar som jag vill lyfta fram ifrån detta är:

1. Att alltid göra sin egen analys.

2. Att endast använda en begränsad del av den totala portföljen till att göra kortsiktiga affärer.

Enligt punkterna ovan sänker jag risken i portföljen men kan fortfarande vara aktiv i min handel genom mer kortsiktiga affärer.

Annas portföljfördelning – mitt sätt att sprida mina risker

Under de senaste åren har jag byggt upp min strategi i portföljen, men det är först efter börsfallet i mars som jag börjar känna mig riktigt bekväm med den. Marknadsklimatet i våras var minst sagt negativt, men det var i den turbulensen som strategin riktigt prövades och blev till vad den är idag. Portföljen är under uppbyggnad då kapitalet förändras över tid.

Tanken med min portföljfördelning är inte att det ska hållas helt strikt i de procentandelar som anges, utan ska ses över ungefär en gång per år. Min portföljfördelning är även tänkt att kunna fungera oavsett storlek på kapitalet och att sprida mina risker på detta sätt gör att jag kan sova gott om natten.

MISSA INTE: Målet: Miljonen – före 30: ”Tryggt och härligt liv”

Min bas i portföljen ska utgöras av utdelningsaktier. Bolagen som hamnar i denna portfölj har olika hög direktavkastning och dessa analyserar jag fram genom fundamental analys. Här ingår en mix av bolag som investmentbolag, bolag med god historik av utdelningstillväxt samt några bolag med lite högre direktavkastning. Mina utdelningsaktier beräknas utgöra cirka 60 procent av min totala portfölj och är enligt strategin köp-och-behåll. Det innebär att här sker bara köp och inga sälj. Det är min trygga bas i portföljen.

Nästa portföljdel utgörs av bolag där jag enligt mina både fundamentala och tekniska analyser ser potentiell kurstillväxt. I denna portföljdel söker jag mer trendföljande bolag och är mer aktiv i min handel. Denna portföljdel beräknas utgöra cirka 20 procent av min totala portfölj.

För ytterligare riskspridning så har jag som mål att ha cirka 7,5 procent av mina investeringar i råvaror, olja och guld. Min kunskapsnivå inom nämnda investeringar är inte på lika hög nivå, så här sker förutom aktieköp även köp av fonder.

Kryptovalutor är något som är förenat med hög risk och jag har begränsat mig till att investeringar i dessa ska utgöra cirka 5 procent av min totala portfölj.

Eftersom jag gillar teknisk analys väldigt mycket så har jag cirka 5 procent av kapitalet i en portföljdel avsedd för swingtrading. Swingtradingstrategin innebär för min del kortsiktig aktiehandel på allt från att behålla innehaven under några dagar till några veckor. Denna investeringsstrategi innebär hög risk, vilket gör att jag måste vara aktiv och hålla mig uppdaterad nästan dagligen.

Slutligen vill jag ha cirkaa 2,5 procent kassa vid sidlinjen för att kunna utnyttja eventuella dippar och rekyler på börsen.

YTTERLIGARE LÄSNING: Så lyckas du med ditt aktiesparande

Sammanfattning tänkt portföljfördelning (mätt i procent):

*Utdelningsaktier – cirka 60. Fördelat enligt följande: Investmentbolag – cirka 50.  Aktier med utdelningstillväxt – cirka 25. Aktier med högre utdelning – cirka 25.

*Tillväxtportfölj – cirka 20.

*Råvaror, valutor och guld – cirka 7,5.

*Kryptovalutor – cirka 5.

*Swingtrading – cirka 5.

*Kassa – cirka 2,5.

Disclaimer: Artikeln ovan är ingen rekommendation eller rådgivning. Investeringar kan både öka och minska i värde och du kan förlora hela ditt satsade kapital. Det är viktigt att alltid göra sin egen analys.

Skribenten har fler innehav i sin portfölj än de 10-15 stycken som Aktiespararna rekommenderar i sina gyllene regler.

Köp den perfekta julklappen till en ung investerare!

Lilla julklappen

349 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Klassiska julklappen

449 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Stora julklappen

699 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vill du läsa mer om våra julmedlemskap? - Klicka här

Vill du bli medlem själv? - Klicka här