Löfbergs

Ta en kaffepaus från de noterade bolagens hysteriska värld och besök det onoterade och lokalt förankrade familjeföretaget Löfbergs. Läs om hur Löfbergs vill förbättra för nästa generation trots den prispressade kaffebranschen.

I Karlstads första höghus, Löfbergsskrapan, träffar vi Anders Thorén som är pressansvarig på Löfbergs. Förutom ett gigantiskt rosteri finns här även en kaffebar med nymalt kaffe från världens olika hörn och byggnaden bokstavligen osar kaffe. Anders bestämmer vilket kaffe vi ska dricka och beställer en mörkrostad sort från Colombia. På förpackningens framsida syns en bild på en leende kaffeodlare. Han heter Emilio, en kille som Anders känner och varit hemma hos flera gånger. Löfbergs kaffebar skapar känslan av kaffe som en premiumprodukt, men det är långt ifrån den uppfattningen många har när man köper fyra stycken mellanrost för 99 kronor på mataffären. Det är något Anders tycker är synd.

– Du kan välja vilken butik du ska veckohandla på baserat på att de har extrapris på kaffe. Det skapar en otrolig prispress på kaffe i dagligvaruhandeln eftersom många affärer väljer att ha rabatt på kaffe för att locka kunder. Det är synd att det är så, för det ligger så mycket arbete bakom. Kom ihåg att Emilio har plockat 64 bönor för hand för att du ska dricka ditt morgonkaffe.

 

Lokalt engagemang

Bolagets värdeord är ansvar, engagemang och långsiktighet. Värderingar som alltid genomsyrat familjeföretagets verksamhet. Inte helt olikt det lokala hockeylaget Färjestads ”Stort hjärta, hårt arbete”. Ända sedan 1906, när Löfbergs grundades, engagerade sig företaget lokalt och hjälpte samhällets mindre resursstarka individer med välgörenhetsarbete. 

 

Anders menar att det är naturligt för dem att sponsra lokala idrottsföreningar, för det är så man alltid gjort. Att många förknippar Löfbergs med Färjestad beror på att hockeylagets arena är döpt efter Löfbergs och att laget spelade i bolagets lilagula färger fram till 2006.

 

Enligt Anders var Löfbergs först i Sverige med att äga rätten till att färgsätta ett hockeylags dräkter som en del av sponsringen. Vad de flesta inte vet är att det faktiskt var Djurgården som var först med att spela i Löfbergs lila dräkter säsongen 1986/87. Löfbergs ville etablera sig på den tuffa Stockholmsmarknaden och sponsrade därför Djurgården som en möjlig väg in. Samarbetet blev kortvarigt, men om det hade fortsatt kunde det likväl varit Djurgården som förknippats med Löfbergs lilagula färger, vilket hade gjort Löfbergs varumärke starkare i Stockholm istället. 

 

Det är alltså lite av en slump att det just är Färjestad som förknippas så starkt med Löfbergs. 

– Hade Karlstad istället haft ett mer framgångsrikt fotbollslag, hade det lika gärna kunnat varit de som spelat i lilagula matchdräkter på ”Löfbergs lila fotbollsstadion säger Anders. 

 

Familjeägt

Idag har företaget varit helt familjeägt i 113 år. Så kommer det också fortsätta och förbli enligt Kathrine Löfberg, som är styrelseordförande och fjärde generationen ”Löfbergare”. Familjen har funnits med från det att man sålde Löfbergskaffe över disk i närområdet till att idag ha 350 medarbetare i sju länder och omsätta 1,9 miljarder kronor. Kaffekonsumtionen har däremot förändrats enormt på de 113 åren Löfbergs har funnits. Anders berättar om hur man idag konsumerar mer kaffe utanför hemmet än tidigare. Det går till exempel att köpa en iskaffe när man har bråttom, samtidigt som det är vanligare att man sitter på ett café med sina vänner och avnjuter en kopp. För 100 år sedan brydde sig inte kunderna om att kaffet rent estetiskt skulle vara ”Instagram-vänligt”. Det rådde heller ingen klimatångest hos 1910-talets ungdomar. 

 

Följaktligen är ”Next Generation” ett projekt som ligger Löfbergs varmt om hjärtat. För bland företagets största utmaningar syns klimatförändringar samt att fler unga kaffeodlare inte ser någon framtid i yrket. Next Generation är det område där Löfbergs vill fortsätta att växa. Bland annat genom att förbättra arbetsvillkoren för nästa generation odlare. Det gör man till exempel genom att bara köpa bönor direkt från odlarna så att de får rätt ersättning och man är även engagerade i utvecklingsprojekt som arbetar med att stärka unga odlares kunskap om entreprenörskap, produktivitet och hållbara odlingsmetoder för kaffe. Det bidrar till säkerställning av att bönderna kan försörja sig på odlingen även i nästa generation. Misslyckas man med att skapa en relation till nästa generations odlare finns risken att de väljer en annan karriärbana, vilket tvingar de kvarvarande odlarna att höja sina priser på grund av ett lägre utbud

 

– Miljöförändringar tillsammans med att fler unga kaffeodlare inte ser någon framtid inom yrket är våra klart största utmaningar. För att bibehålla lönsamhet på lång sikt krävs att vi redan nu lägger grunden för nästa generation. Det innefattar också att vi tar beslut som inte nödvändigtvis gynnar oss nästa kvartal, utan snarare nästa generation, säger Anders.

 

Inge mer aluminium

Dagens konsumenter ställer också helt andra miljökrav på företaget. Bolaget var först i Europa med att ta bort aluminium från kaffepaketen och nu vill man även bli först med att ta bort den fossila plasten genom att enbart använda växtbaserad plast. Företaget har som mål att bara använda förnybart material i kaffepaketen år 2030. 

Anders poängterar att Löfbergs som företag måste möta de nya kraven som nästa generations kaffedrickare har, för att fortsätta växa med lönsamhet. Att Löfbergs är 100 procent familjeägt gör det möjligt att ta långsiktiga beslut, utan påtryckningar från externa aktieägare. Bland annat var man först med att sälja ekologiskt kaffe i Sverige för 24 år sedan. Då fanns ingen efterfrågan för det ekologiska kaffet, men idag ser det helt annorlunda ut. Här pratar vi alltså inte kvartalsekonomi – utan generationsekonomi. 

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer