Att börja investera i aktier kan kännas abstrakt och läskigt till en början – och det är inte så konstigt om man aldrig har gjort det förut! Kom ihåg att alla har varit nybörjare.
Genom att spara i aktier så har dina pengar chans att öka i värde och jobba åt dig, till skillnad från om du sparar dina pengar på ett bankkonto utan ränta. Visste du till exempel att Stockholmsbörsens index (OMXSGI) de senaste 15 åren haft en genomsnittlig årlig avkastning på 12,86 %?*
Vad är en aktie?
Aktier är ägarandelar i ett bolag, så när du köper en aktie så blir du delägare i bolaget – coolt va? För att du ska kunna köpa aktier i ett bolag så måste bolaget vara noterat på börsen, exempelvis Stockholmsbörsen som är den största handelsplattformen i Sverige för börsnoterade bolag. Priset för en aktie kan gå upp eller ned eftersom marknadens efterfrågan på aktien kan variera. Ju större efterfrågan, desto mer går priset upp för aktien. Ju mindre efterfrågan, desto mer går priset ner för aktien.
Hur tjänar man pengar på aktier?
Du kan tjäna pengar på aktier på två olika sätt:
Kurstillväxt
Kurstillväxt är precis som det låter – att aktiekursen har vuxit/ökat i värde sedan du först köpte aktien. Aktien är alltså värd mer när du säljer aktien jämfört med när du köpte den.
Ett exempel:
Du köper en aktie i bolaget Volvo för 100 kronor, äger aktien under en viss tidsperiod, sedan kan du förhoppningsvis sälja aktier för 150 kronor genom att aktiekursen har gått upp. I detta fall har du då tjänat 50 kronor per aktie, din avkastning som du har tjänat på denna affär är då: 50 kronor (alternativt 50%)
Utdelning
Du kan också tjäna pengar på utdelning. När ett bolag gör en vinst kan de välja att ge en del av vinsten till aktieägarna och detta är pengar som går rakt ner i din ficka som aktieägare. Varför gör vissa bolag då detta? Jo; för att kunna ge värde till aktieägarna och ett incitament att fortsätta investera i bolaget. Alla bolag har dock inte utdelning, utan kan till exempel återinvestera i verksamheten istället, vilket förhoppningsvis ger en värdeökning.
Totalavkastning är när vi lägger ihop vår avkastning från både kurstillväxt och utdelning, då vet vi hur mycket vi (förhoppningsvis) har tjänat på denna investering.
Gyllene regler för aktiesparande
Risk hänger ihop med avkastning. Om man sparar pengarna på ett bankkonto är risken minimal och möjligheten att pengarna växer är mycket liten. När man sparar i aktier är risken högre och chansen till avkastning högre.
Tricket är att spara i aktier, men lära sig hur man minskar den totala risken. Ett sätt att göra det är att köpa aktier i bolag som är stabila men som fortfarande växer, har en bra affärsmodell och går med vinst. Motsatsen är så kallade förhoppningsbolag. De är mycket mer riskabla och kan gå upp, men också ner.
Här med våra 5 gyllene regler för ett framgångsrikt aktiesparande. Genom att följa dessa regler så kommer du att fatta beslut som inte bara bygger på känsla, utan på kunskap:
1. Förstå vad du köper
Köp bolag som du förstår dig på, då kan du göra din egen analys.
2. Håll dig informerad
Häng med i vad som händer, så blir ditt sparande bättre och roligare.
3. Spara långsiktigt
För att ta del av aktiemarknadens långsiktiga tillväxt måste du som sparare vara lika långsiktig – investera aldrig pengar på börsen som du behöver inom en snar framtid.
4. Spara regelbundet
Det är omöjligt att veta när det är som ”billigast” och ”dyrast” på börsen. Spara regelbundet, gärna varje månad, så får du ett bra snittpris och handlar både när det är dyrt och billigt.
5. Sprid risken
Satsa inte allt på samma kort. Minska din risk genom att investera i olika företag, branscher och marknader.
Aktier eller fonder?
För att börja spara i aktier och fonder är det viktigt att du känner till vad det är du sparar i. När du köper en aktie innebär det att du blir delägare i ett företag. En aktie är ett värdepapper och detta ägandeskapet kommer med en del möjligheter, du får till exempel vara med och påverka företaget genom att rösta på deras årsstämma.
En fond är en samling av olika tillgångsslag. Det kan till exempel vara aktier, räntor, råvaror med mera. Det finns även olika typer av fonder, till exempel aktiefonder, blandfonder och indexfonder. Eftersom att fonder är en samling av olika tillgångsslag, anses de ha lägre risk än aktier. Du kan däremot själv minska risken i ditt aktiesparande genom att köpa aktier i flera olika bolag och branscher. Om en bransch går dåligt, kanske en annan går bra och på så sätt har du spridit risken.
Gemensamt för både fonder och aktier är att värdet kan svänga och att du aldrig är garanterad att behålla dina pengar som är placerade på börsen. Vi har precis varit med om en kraftig börsnedgång, men så länge du fortsätter att spara regelbundet och sprida dina risker ökar du chansen att tjäna pengar på börsen.
Vilket konto ska jag välja?
För att handla med aktier räcker det inte att ha ett vanligt personkonto, du behöver ha en annan typ av kontoform för att det ska fungera. Det är en djungel där ute med banker och kontoformer, hur vet man vad man ska välja?
Aktierna måste förvaras på en så kallad depå, och det finns några olika typer. De har alla olika för- och nackdelar, här följer de vanligaste formerna.
ISK (Investeringssparkonto)
- Den vanligaste kontoformen för småsparare. Du äger själv innehavet och får rösta på bolagstämmor.
- Banken hjälper dig med deklarationen, du behöver alltså inte hålla reda på eventuella vinster, förluster eller utdelningar.
- Kontot schablonbeskattas, det innebär att det varje år beskattas med 0,375% av ditt portföljvärde (2020). Det betyder att du inte kvitta vinster mot förluster, utan att du beskattas efter hur mycket din portfölj är värd.
- Kontot följder de vanliga arvsreglerna.
KF (Kapitalförsäkring)
- Banken äger innehavet på kontot även om det är ditt sparande. Fördelen med detta är att det blir enklare att spara i utländska aktier med utdelning. Detta eftersom det finns speciella regler för skatt vid utländska innehav.
- Banken hjälper dig med deklarationen, och sköter därför reglerna kring utländska innehav.
- Kontot schablonbeskattas med 0,375% av ditt portföljvärde (2020).
- Du kan fritt välja vem som ärver innehavet, detta konto är därför även vanligt för barnspar då du kan välja vem som blir förmånstagare.
- Vissa banker tar en årlig avgift för denna sparform.
Depåkonto
- Detta konto var den vanligaste kontoformen fram till dess att ISK infördes 2012. Du äger innehavet på depån och får rösta på bolagstämmor.
- Du sköter deklarationen själv, och kan kvitta vinster mot förluster.
- Det är 30% vinstskatt (efter kvittade förluster).
- Depån följder de vanliga arvsreglerna.
För att sammanfatta: om du sparar du i svenska aktier till dig själv föredrar vi ISK. Sparar du i utländska aktier till dig själv föredrar vi Kapitalförsäkring. Om du vill spara till dina barn och kunna styra över pengarna lämpar sig en Kapitalförsäkring.
Investera i dig själv
Ett medlemskap i Unga Aktiesparare kan bli ditt livs bästa investering. Vi är sveriges största förbund för aktieintresserade unga, som medlem får du fri tillgång till alla våra digitala och fysiska utbildningar, aktierelaterade event i mängder och förmåner som tar ditt sparande till nästa nivå.
Är du under 29 år? Då kan du lära dig allt om aktier med oss! Bli medlem du också.
*Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras i aktier kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.