Gott nytt år! De första orden som sägs efter tolvslaget på nyårsafton är lika optimistiska som jag tycker du ska vara över ditt långsiktiga sparande. Men de förhoppningsfulla tankarna om det nya året kommer ofta med stora förväntningar på ett förändrat beteende. Det ska börja tränas, sparas, ätas nyttigt, umgås mer med vänner och familj och resas mer.
Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2023
Jag tänkte försöka hjälpa dig att checka av sparandet. Det är ändå det som kräver minst ansträngning, tycker jag. Det svåraste med sparande är att ha pengar över till att just spara. Som tur är finns det en enkel lösning på det. När lönen kommer börjar du med att sätta över pengar till ditt sparande. Sedan lever du på resten.
Jag kommer att fokusera på det långsiktiga sparandet. Det kortsiktiga sparandet är nämligen enklare: Sparkonton med insättningsgaranti och fria uttag som ger en rimlig ränta är perfekt. Där kan du sätta in pengar som du behöver snart.
Det långsiktiga sparandet kräver lite mer engagemang, men inte så mycket.
Precis som att du har mål för ditt kortsiktiga sparande tycker jag att du ska ha mål även för ditt långsiktiga sparande. Det kan vara för möjligheten att starta ett eget företag, gå i pension tidigare, köpa en bostad eller något annat som är viktigt för dig. Du kan ha flera mål.
I nästa steg ska du fundera på hur långt fram i tiden du vill nå ditt mål. Ju längre fram det är, desto mer risk kan du ta. Och varför vill du ta risk? Jo, för att risk och avkastning hänger ihop. Ju mer risk du tar, ju högre avkastning ska du förvänta dig. För att ta reda på vilken risk en fond har kan du läsa faktabladet. Där kan du se var på riskskalan fonden placerar sig, från 1 till 7. Risknivån hjälper dig att hitta rätt fondtyp.
Det finns egentligen bara tre varianter. Räntefonder (lägre risk), aktiefonder (högre risk) och blandfonder som är en mix av både räntor och aktier. Vilken risk du ska ta är helt upp till dig själv, men en tumregel är att bara investera i aktiefonder om ditt sparmål är minst fem år bort. På lång sikt är nog den största risken att inte ta någon risk alls.
När du bestämt dig för vilken fondtyp du vill ha är det dags för det roligaste. Att hitta en eller flera fonder att börja spara i. Det går jättebra att bara köpa en fond. De flesta fonder har tillräcklig riskspridning. Framför allt om du letar bland bredare aktiefonder, som globalfonder. Men oavsett om du vill köpa en bred fond eller flera med olika inriktningar tycker jag att du ska utvärdera följande egenskaper för att hitta den som passar dig:
- Avkastning (har förvaltaren presterat som förväntat tidigare?).
- Avgift (en högre avgift kräver högre avkastning, så betala inte mer än nödvändigt).
- Hållbarhet (stämmer fondens hållbarhetsarbete överens med dina preferenser?).
På Fondkollen.se finns verktyg som hjälper dig att utvärdera fonder du redan har eller att hitta en ny fond samt en användbar räknesnurra. Den ger dig en uppfattning om hur stor effekt en specifik avkastning får på ditt sparande.
När du har hittat fonder som du vill spara i är det dags att aktivera ett automatiskt månadssparande för den peng du behöver för att nå ditt långsiktiga mål. Kolla till sparandet om ett år igen och se att det utvecklas som du förväntar dig. Och så var det klart: Nu kan du fokusera på dina andra nyårslöften.
Lycka till!