Denna artikel framgår ursprungligen på Ung Privatekonomis webbplats
Allt du köper har en kostnad. En del av kostnaden är priset du betalar. Den andra delen utgörs av det extra värde som pengarna hade kunnat generera, om du hade valt att spendera det på ett gynnsammare alternativ i stället. Detta kallas för alternativkostnad.
Nu ska jag förklara alternativkostnaden med ett exempel: Du har möjligheten att välja mellan att köpa en dator från en butik eller på nätet. Datorn i butik kostar 10 000 kronor. Samma dator kostar 8 000 kronor på nätet. Skillnaden blir då 10 000–8 000 = 2 000 kronor.
Det värsta är inte att du gör av med 2000 kronor mer än du måste. Om vi utvärderar kostnaden i framtiden jämfört med i dag blir det ännu dyrare. Ett alternativ kan vara att du köper från nätet och investerar pengarna som blir över. Då har du 2000 kronor i investeringar också. Ett klassiskt räkneexempel med en avkastning på 7 procent i genomsnitt per år visar att en investering på 2000 kronor kommer upp i 30 000 kronor efter 40 år. Den totala kostnaden för att ha gjort sig av med 2 000 kronor i dag blir därför 30 000 kronor om 40 år.
Många är oförsiktiga med ekonomin och onödigt slösaktiga. En del av ens utgifter kan därför med enkelhet sänkas eller undvikas helt, utan att livskvaliteten eller livsglädjen lider av det. I stället kan dessa investeras och öka livskvaliteten något enormt i framtiden i stället. Siffrorna ovan illustrerar hur små summor kan bli stora. Många bäckar små. 2000 kr till 30 000 kronor är 15 gånger pengarna. Detta innebär att en enda slösad krona är 15 slösade kronor från ditt framtida bankkonto.
Det viktigaste är att du känner till alternativen du har. Då kan du ta bättre beslut, och hitta en balans för att designa ditt liv så som just du vill ha det.