Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2024
Att hitta aktier som avkastar 1 000 procent på tio år behöver inte vara så svårt som det låter – förutsatt att du vet vad du ska titta efter. “Det är ganska enkelt att sortera bort bolagen som inte kan göra den här resan”, säger Henrietta Theorell, som förvaltar Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige.
En så kallad “tenbagger” är något som alla investerare drömmer om att hitta. Begreppet går ut på att en aktie ska ge tio gånger pengarna genom en sammanlagd 1 000-procentig avkastning på tio år. För att bli en “tenbagger” behöver ett bolag avkasta 25,3 procent årligen i genomsnitt under en tioårig period.
– Det finns förhållandevis många bolag i Sverige som har blivit 1 000-procentare. När jag tittar på mitt jämförelseindex går det att se att det finns 16 bolag som har gett 1 000 procent i avkastning på tio år. Det motsvarar 13 procent av ett svenskt småbolagsindex, säger Henrietta Theorell, förvaltare av Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige.
Henrietta Theorell berättar att hon själv har 20 procent av sin fond investerad i de 16 bolagen.
– Jag är alltså överexponerad mot bolag som har den här karaktären.
Hur går det då att gå tillväga för att hitta 1 000-procentarna? Henrietta Theorell har ett par egenskaper som hon letar efter bland bolagen som är möjliga investeringsobjekt.
– Först och främst handlar det om att hitta bolag som verkar i marknader som har bra framtidsutsikter. De ska verksamheter som inte binder så mycket kapital och bra förutsättningar för att ha en hög räntabilitet på eget kapital. Det är en förutsättning för att kunna växa kraftigt. Sedan behöver jag ha förtroende för företagsledningen. Eftersom det finns i 28 miljarder i fonden köper jag jättepositioner som jag blir sittandes med i många år. Då måste jag kunna känna mig trygg med att de gör rätt saker i ledningen.
Hon tar positionerna i Lagercrantz, Addtech och Lifco som exempel på bolag som klarar alla kriterierna ovan.
– Sedan är Fortnox ett annat exempel. De har haft en jättestark organisk tillväxt på omkring 26 procent de senaste tio åren. De har i dag en avkastning på eget kapital på 37 procent. Den har varit upp i över 60 procent vid flera tillfällen det senaste decenniet. Aktien är upp över 7 000 procent de senaste tio åren. Där kan vi tala om att träffa bulls eye.
Genom en undersökning i USA, som Henrietta Theorell tidigare berättat om i ett uppmärksammat inslag i Di-tv, går det att se att sammanlagt omkring 75 procent av “tenbaggers” på andra sidan Atlanten kommit från antingen it-, verkstads- eller läkemedelssektorn.
– Här har många bolag en affärsmodell som inte kräver så stora kapitalinvesteringar. Det finns bland flera mjukvaruföretag inom it på listan. När de är klara med sin utveckling har de nästan noll kostnader när de säljer sina system vidare till ytterligare en kund. Det blir liksom ingen extra kostnad.
Viktiga nyckeltalet
För att hitta potentiella 1 000-procentare är det sunt att titta på nyckeltalet “tillväxt i finansiell balans”, konstaterar Henrietta Theorell. För att plocka fram det delas årets vinst efter skatt med bolagets eget kapital. Sedan kan bolaget välja att dela ut hela resultatet eller delar av det. Om bolaget inte alls delar ut går det att expandera med samma storlek i eget kapital utan att ta på sig några nya skulder.
– Rikta in dig på att hitta bolag som har minst 20 procent i avkastning på eget kapital och som har det inom räckhåll att ta sig upp mot 25 procent. Det är en grov sorteringsregel. Om bolagen inte har minst 20 procent i avkastning på eget kapital är 1 000-procentig avkastning inte inom räckhåll.
Det är viktigt att alltid utgå från samma huvudkriterier i jakten på “tenbaggers”. Men vägen dit kan se lie olika ut för bolagen beroende på vilken sektor de verkar inom.
– Bland läkemedelsbolag är det många som kostnadsför sin forskning direkt över resultaträkningen. De utvecklar ett läkemedel, licenserar ut det och får sedan royaltys. Det blir en hög tillväxt och en hög räntabilitet på eget kapital. När bolagen är klara tjänar de pengar som gräs, säger Henrietta Theorell, och nämner Bioarctic och Camurus som två exempel:
– De här bolagen har just rapporterat ett kalenderår med 25 respektive 34-procentig avkastning på eget kapital. Så efter att ha legat under den nivån tidigare har de nu tagit sig över tröskeln på 25 procent. Kraftig tillväxt med internt genererade medel finns nu inom räckhåll om allt går som det ska med läkemedelsförsäljningen framöver.
Inom vilka sektorer är det mer eller mindre omöjligt att hitta 1 000-procentare?
– Det finns inte enda svensk teleoperatör på listan. De har dålig avkastning på eget kapital. Sedan gillar jag generellt inte regleringsrisk i lagstiftning som kan påverka affären negativt. Diskussionen om vinster i välfärden är en sådan. Det är en ständig debatt och jag har inga skol- eller omsorgsbolag i fonden. Jag har även valt bort konsumentkreditsbolagen.
Genom att använda sig av “tillväxt i finansiell balans” går det snabbt att höja kvaliteten i urvalsprocessen genom att sortera bort bolagen som inte tjänar pengar och inte har några produkter.
– Sedan brukar många bolag med karaktären av en “tenbagger” ha en slagig kursutveckling. De har ofta rätt höga multiplar och kan därför falla rätt ordentligt i samband med en svag kvartalsrapport, något rykte på marknaden eller på en allmänt svag börs. Det är bra att sprida sina risker genom att köpa aktier vid olika tillfällen och att äga flera aktier. Annars kan det bli tufft att klara av det mentalt.
Användbart tankesätt
Henrietta Theorell är tydlig med att det är skillnad på “aktier och aktier”.
– Serieförvärvarna Lifco, Addtech och Lagercrantz är något helt annat än vad mycket mer koncentrerade enproduktsbolagen Camurus och Bioarctic är. Jag tycker att man ska äga åtminstone tio olika aktier och se till att portföljen inte har för tung vikt i en enskild aktie. Det blir väldigt tråkigt om du har tio idéer där nio blir bra och den tionde dålig, men att det är just den som väger tyngst i din portfölj och saboterar allt.
Henrietta Theorell understryker att hon själv inte har något enskilt innehav som väger mer än 5 procent i sin småbolagsfond trots att fondbestämmelserna tillåter maximalt 10 procent i en enskild position inom fondkategorin.
– Jag är aldrig i närheten av 10-procentsspärren.
När det kommer till att investera i riktigt bra aktier, som förhoppningsvis blir “tenbaggers”, relaterar Henrietta Theorell mycket till ett välkänt citat från Warren Buffett.
– Han brukar prata om en mental inställning som går ut på att tänka på att man bara får köpa 20 aktier i hela sitt liv. I samband med en analysprocess gäller det därför att tänka huruvida jag vill blåsa en av mina 20 chanser på det här bolaget. Sedan gäller det att sitta stilla och bara äga sina aktier. Om du äger aktier med egenskaper likt de här 16 bolagen som avkastat minst 1 000 procent de senaste tio åren behöver du inte göra så mycket mer.
FAKTA
16 “tenbaggers” på Stockholmsbörsen
Fortnox.
Invisio.
Mycronic.
Note
Biotage.
Arctic Paper.
Cellavision
Sectra.
Addnode.
Beijer Ref.
HMS Networks.
Bure.
Lagercrantz.
Addtech.
Troax.