Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Kombinationen tillväxtpotential och defensiv karaktär är något som Mattias Eriksson, förvaltare på PAM Capital, tycker extra mycket om. I en intervju med Dagens industri delar han med sig av tre spännande aktiecase med dessa egenskaper. ”Det är intressant”, säger Mattias Eriksson.
Attraktiv värdering i nedtryckt aktie
Först och främst lyfter Mattias Eriksson fram Astra Zeneca.
– Ända sedan Pascal (Soriot) blev vd har Astra Zeneca haft en bra forskningsportfölj och forskningskultur. Astra har goda möjligheter att växa tvåsiffrigt många år framöver. Förhoppningsvis kan de även få en förbättrad marginal på det. Astra har potential att lyckas få en bra vinsttillväxt genom sin forskningsportfölj. Det är en trygg och bra placering till en attraktiv värdering, säger han till Di.
Han konstaterar samtidigt att oron kopplad till Kina, där 30 procent av bolagets omsättning härstammar ifrån, och som pressat aktien den senaste tiden är en risk som det gäller att ta i beaktning.
– Samtidigt är det inte Astra i sig som anklagas. Det handlar om diverse, enskilda personer med koppling till bolaget.
Bland annat har den nu frihetsberövade Leon Wang ersatts av Iskra Reic på posten som Kinachef.
Omstöpt hygienjätte med potential
Sedan slår Mattias Eriksson ett slag för Essity.
Bolaget har haft en motig resa på börsen sedan uppdelningen från SCA 2017. Men nu finns det förutsättningar för bättre tider framöver när kinesiska Vinda har sålts vilket gör att Essity fått ned sin massaexponering.
– Intäkterna är konjunkturkänsliga, men kostnadsmassan har varit desto mer volatil eftersom Essity har köpt in mycket massa. Nu minskar den radikalt och blir mer förutsägbar. Det gör att balansräkningen blir mycket bättre.
Mattias Eriksson är tydlig med att det inte går att vänta sig en alldeles för stor tillväxt signerad Essity.
– Bolaget kan kanske växa runt 3 procent per år. Samtidigt har de vissa fickor, såsom inkontinens och sårvård, som växer kraftigt. Där är lönsamheten hög och marginalerna fortsätter att stärkas. Essity ligger rätt nära marginalmålet på 15 procent och får nu en förändrad försäljnings- och resultatmix och gnetar på med effektiviseringar och skalfördelar. Det ger utrymme för marginalförbättring och vinsttillväxt.
Inget slut på upprustningen
Avslutningsvis är Mattias Eriksson förtjust i Norva 24. Det är ett mindre bolag med omkring 5 miljarder kronor i börsvärde som är hemmahörande i Norge men börsnoterat i Stockholm och som har sin grund i infrastrukturtjänster för avloppssystem.
– Norva verkar på en marknad med omåttlig efterfrågan. Rörsystem, såsom avloppsrör, är kraftigt eftersatta och har legat i marken betydligt längre än vad de borde göra. Det finns ett stort underhållsbehov.
Norva 24:s största marknader går att hitta i Norge och Tyskland.
– Bolaget har vuxit med 6 procent organiskt de senaste åren. Norva har också förbättrat sin marginal och ser ut att fortsätta den resan. De har även konsoliderat den generella marknaden och förvärvat 50 procent av sin tillväxt sedan 2015. Det behövs i den här branschen och Norva har varit framgångsrikt. Det kommer de att fortsätta att vara och det är något som kommer att lyfta vinsttillväxten.