Anna Lindholm-Widström. Foto: Handelsbanken.

Aktieanalytiker – och UA-sekreterare

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2023

Vägen till jobbet som verkstadsexpert på Handelsbanken Capital Markets har gått via Unga Aktiesparare. Nu lyfter Anna Lindholm-Widström fram organisationens betydelse för hennes resa. “UA hjälper mig mycket på många sätt”, säger hon.

Anna Lindholm-Widström är ett känt ansikte i och runt Unga Aktiesparare. Hon har varit medlem i flera år och engagerade sig tidigt aktivt i Täbys dåvarande lokalavdelning i de norra delarna av Stockholmsområdet.

– Jag hann med att både vara ordförande i en lokalavdelning, regionchef i region öst och att sitta i valberedningen ett par år, säger Anna Lindholm-Widström.

Hon har även gjort sig ett namn genom sitt mångåriga uppdrag som sekreterare på Unga Aktiesparares årskongresser runt om i Sverige.

– Det är ett hedersuppdrag som jag ser fram emot varje år eftersom jag både får träffa massor av engagerade och aktieintresserade ungdomar och får god en insyn i vad som händer i förbundet i dag.

Hur ser rollen som sekreterare ut?

– Som sekreterare bredvid mötesordföranden går det först och främst ut på att föra protokoll under kongressens gång. Det innebär att notera utfall av omröstningar och att på ett riktigt sätt återge vad som sagts på respektive punkt under mötets gång.

Tog chansen snabbt

Sedan en tid tillbaka arbetar Anna Lindholm-Widström som aktieanalytiker med fokus på verkstadssektorn på Handelsbanken Capital Markets. Hon läste företagsekonomi på Stockholms universitet och hade arbetat inom redovisning utöver sitt stora fritidsintresse i aktieanalys.

– Under mitt sista år på universitetet fick jag höra om en öppning på deltid på aktieanalysavdelningen på Handelsbanken.  Ungefär tre minuter efter det att jag såg annonsen hade jag skrivit ett mejl och skickat över mitt cv. Jag fick börja arbeta tillsammans med några seniora analytiker och lära mig av dem. Efter ungefär ett år fick jag ta upp mina första bolag på bevakning.

Anna Lindholm-Widström konstaterar att hennes arbetsdagar varierar desto mer än arbetsbeskrivningen som rätt och slätt går ut på att analysera aktier.

– Den fundamentala grunden är mina modeller, där jag lägger estimat framåt och gör olika antaganden för att komma fram till om jag anser att aktien är under- eller övervärderad baserat på “peer-värdering” och DCF-analyser på olika tidshorisonter. För att komma fram till rimliga estimatantaganden blir det mycket research om bolagets marknader, produkter, konkurrenter och liknande som gäller.

Som analytiker pratar Anna Lindholm-Widström även mycket med ledningarna i bolagen som hon bevakar.

Både för att ställa frågor till dem från investerarens perspektiv, men också för att höra om deras strategier och vad som är på gång i bolagen i närtid och på längre sikt. Det är en väldigt uppskattad del av min roll, att få träffa och prata med både riktigt duktiga vd:ar och erfarna investerare som jag kan lära mig mycket av.

Flera portföljer

Anna Lindholm-Widström rekommenderar investerare att följa Unga Aktiesparares gyllene regler och att ha ett par olika portföljer med olika investeringshorisonter.

– Då kan man både sitta och månadsspara i investmentbolag och andra bolag man tror på över tid i den långa portföljen samtidigt som man har en aktivare allokering i den kortare portföljen. Där kanske man satsar på olika trender eller tycker att en viss aktie är undervärderad, säger hon, och fortsätter:

  Nästa tips är att alltid skriva ned varför man köper en aktie. Är den undervärderad, enligt dig, eller tror du kanske att den nye vd:n kommer att stärka bolaget under kommande år? Om man har skrivit ned vad man tror kommer driva upp aktien är det mycket enklare att också veta när det är dags att sälja aktien. Det är nämligen lätt att samla på sig lite olika roliga storys i portföljen utan att veta säkert när det är dags att fylla på mer i eller sälja av innehavet.

Hur sparar du själv?

– Både genom att aktivt se över var mina pensionspengar är placerade och ett eget spar i fonder samt ett par aktieportföljer. Jag har en långsiktig portfölj och en med kortare tidshorisont som fylls på flertalet gånger per år. Som aktieanalytiker är däremot min kortsiktiga handel begränsad. Jag får inte handla aktier eller relaterade instrument i bolagen jag bevakar.

Vad har UA betytt för dig?

– Mina år inom Unga Aktiesparare har gett mig både kunskap om aktiemarknaden, fina vänner och ett nätverk som hjälper mig i mitt arbete.  Jag är väldigt glad att jag både gick med i förbundet och engagerade mig aktivt i en lokalavdelning. Det kan jag verkligen rekommendera.

Anna Lindholm-Widström trivs mycket bra med sina arbetsuppgifter på Handelsbanken Capital Markets.

– Jag tycker att jobbet som aktieanalytiker är utmanande och spännande. Jag jobbar med att försöka förutsäga framtiden på en aktiemarknad som förändras så gott som varje dag. Det gör det svårt att tröttna. Jag tror att jag kommer att fortsätta jobba med aktieanalys ett bra tag.

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer