Foto: Nordnet.

Aktierisker med Trump i Vita huset: ”Missgynnas”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2024

Donald Trumps triumf i det amerikanska presidentvalet var inte oväntad. Men som investerare gäller det att likväl anpassa sig och navigera efter de nya förutsättningarna. “Det återstår att se hur marknaden reagerar”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Det var en stor överraskning när Donald Trump vann presidentvalet 2016. När republikanen nu besegrade demokraten Kamala Harris i kampen om platsen i Vita huset i Washington var det snarare något som var inprisat av det breda investerarkollektivet.

– Donald Trumps och republikanernas marknadsvänliga inställning med skattesänkningar och avregleringar överskuggade initialt helt oron för att tullar och ökat budgetunderskott skulle kunna spä på inflationen och därmed störa (amerikanska centralbanken, reds. anm) Federal Reserves planer på räntesänkningar, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt och tillägger:

– Marknaden räknar med en tillväxtvänlig politik. Vi kunde se hur exempelvis riskfyllda småbolag, som varit ratade under hela ränteuppgången, rusa. Det var egentligen en rörelse som tog vid från den vi såg även inför valet eftersom en Trump-seger var vad marknaden räknade med. Men den innebar också fortsatt stigande räntor. Det hänger ihop med tron på att Trumps politik kan vara inflationsdrivande.

På kortare sikt jublar bolagen åt skattesänkningar, förmodade avregleringar och en lägre vilja att begränsa verksamheten för företag inom finans, läkemedel och oljeindustri. På längre sikt är dock den stora knäckfrågan tullarna sett ur flera perspektiv. Införandet av dessa kan få stora konsekvenser, enligt Frida Bratt.

– Onekligen bör de leda till högre priser för amerikanska konsumenter. Det är ju ett faktum att amerikanska företag tillverkar sina komponenter på andra håll än i USA. Om vi ser prisökningar kan det spä på inflationen. Då blir det inte lika lätt för Federal Reserve att sänka räntorna, som marknaden väntar på. Nu vet vi inte hur det blir med tullarna. Det tycks som om marknaden räknar med att Trump inte inför så höga tullar som han hotat med och att han kanske bara uttalat hoten för att få en bra förhandlingsposition.

I och med att det blir en så kallad “red sweep”, där republikanerna kontrollerar både Vita huset och båda kamrarna i kongressen, kommer Donald Trump att ha stora möjligheter att få igenom mycket av sin önskade politik.

– Att påverkan är stor ser vi ju på marknadsreaktionerna som var inför valet och efter valet. Om Europa svarar mot Trumps tullar, vilket inte vore förvånande, så har vi ett handelskrig igen med stora konsekvenser.

Aktierna som kan bli vinnare

Det har gått att se ett uppställ för amerikanska småbolag i de tidiga efterdyningarna av valresultatet. Det bygger på tron om en tillväxtvänlig politik och därmed ökad riskaptit. Men om det i stället blir en inflationsimpuls och högre räntor en längre tid kan det bli en motsatt reaktion, betonar Frida Bratt.

– Läkemedelsbolag och finans bör kunna gynnas. Det gäller även i Sverige om det är så att Riksbanken också får svårare att sänka räntorna. För oljebolag är påverkan möjligen tudelad eftersom avregleringar och stöd till inhemsk produktion skulle kunna öka utbudet och därmed sänka oljepriset. Kryptoindustrin och särskilt bitcoin har ju fått rejäl fart efter valet på grund av Trumps uttalade kryptokärlek. Teslas framfart på börsen är ju också en direkt konsekvens av Trumps seger och Elon Musks inflytande på politiken.

Vilka typer av börsbolag kan drabbas negativt?

– Bidenadministrationen gav ju en skjuts åt bolag med hållbarhetsstämpel. Där lär vi se den motsatta reaktionen nu eftersom Trump är mer av en oljevän snarare än att stödja den gröna omställningen. Blir det så att räntorna inte faller missgynnar det skuldsatta bolag, så som många bolag inom fastighetssektorn, säger Frida Bratt.

Frida Bratt är tydlig med att alla som investerar på börsen redan har påverkats av valresultatet. De amerikanska börserna har utvecklats starkt sedan den bekräftade Trump-segern medan de svenska och europeiska motsvarigheterna har gått klart svagare.

– Nu återstår att se hur marknaden reagerar på den förda politiken på sikt. Vi har kunnat se att oron för inflation och ränteuppgång har börjat smyga sig på. Om Federal Reserve är begränsat att sänka räntan kan det påverka handlingsutrymmet för Riksbanken. Det skulle i förlängningen kunna påverka svenska bolånetagare. Men där är vi inte nu. Än så länge är svensk ekonomi svag och inflationen låg. Däremot fortsätter kronförsvagningen. Vi känner oss allt fattigare utomlands men å andra sidan gör den starka dollarn att våra global- och USA-fonder går ännu bättre.

Det har varit lönsamt att ha en stor USA-exponering under flera års tid. Aktiemarknaden har dragit ifrån de europeiska motsvarigheterna samtidigt som den starka dollarn gentemot kronan har gett en ordentlig skjuts uppåt för svenskar som äger USA-fonder.

– Det har gjort att många har väldigt stor USA-exponering i dag. USA utgör exempelvis nästan 75 procent av en indexföljande globalfond. Det är bra att ha med sig. Man behöver exempelvis inte komplettera sin globalfond med en USA-fond eller en techfond eftersom de i mångt och mycket består av samma bolag, säger Frida Bratt.

LÄS OCKSÅ: Då kan Stockholmsbörsen ta revansch: ”Bästa aktierna”

MISSA INTE: Kloka köp blir oftast bäst

Köp den perfekta julklappen till en ung investerare!

Lilla julklappen

349 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Klassiska julklappen

449 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Stora julklappen

699 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vill du läsa mer om våra julmedlemskap? - Klicka här

Vill du bli medlem själv? - Klicka här