Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2024
Vet du inte vad du ska ge bort i julklapp? Då går det att lyfta blicken, göra det enkelt och slå in en present som kanske inte verkar vara mycket för världen först. Men över tid kan den växa sig mycket stor och bli lika lönsam som betydelsefull, skriver David Flatbacke-Karlsson.
Värdetillväxt, ränta-på-ränta-effekten och långsiktighet. Det låter knappast som de mest spännande eller vinnande argumenten för att övertyga en person, kanske inte minst en yngre sådan, om att den har fått en oerhört fin julklapp som kommer att ge en ordentlig glädje i framtiden. Men det är just vad det är.
Jag har ofta upplevt det som utmanande att hitta rätt typ av pryl, klädesplagg eller produkt att köpa till mina närstående och lägga i paketen under granen som sedan förhoppningsvis ska leda till glädje och leenden när dessa öppnas under julaftonseftermiddagen. Man vill ju inte att det ska bli fel och uppstå missnöje eller höra att man inte har tänkt till.
Men jag har på senare år kommit på någonting som jag åtminstone tycker är en relativt bra lösning på problemet. Att vara med och inspirera och ge bort ett litet kapital som kan lägga grunden till ett framgångsrikt sparande i aktier och/eller fonder så att personen inom en kanske inte alltför lång tid kan köpa precis det den själv vill ha.
Inga begränsningar
Exakt hur stort belopp som kan ges bort är upp till var och en. Allt beror på hur relationen till personen ifråga ser ut och hur ens egna ekonomiska förutsättningar ser ut.
Men låt oss ta ett exempel: Jag ber bort 500 kronor i startkapital till en person och ser till att denne investerar i en billigt förvaltat indexfond. Sedan övertygar jag denne, för enkelhetens skull säger vi att det är en ung vuxen i 20-årsålden som studerar på universitetet och jobbar extra, och får personen att spara lika många kronor i månaden framöver.
Det sägs att börsen ger en genomsnittlig avkastning på 7–8 procent per år. Vi tar det försiktigt och räknar med en genomsnittlig årsavkastning på 7 procent.
Tio år senare kommer den lilla femhundringen som jag gav bort som grund att ha lett fram till en summa i närheten av 85 000 kronor med hjälp av ränta-på-ränta-effekten. Det är ingen dålig summa.
Naturligtvis både hoppas och räknar jag med att personen kommer att få upp intresset för och investera betydligt mer i både bra aktier och fonder framöver i takt med att kunskapsnivån och inkomsterna från arbete stiger ju äldre och mer erfaren individen blir.
Då kommer summan, med all sannolikhet, att bli betydligt högre än 85 000 kronor efter tio år. Kanske kommer den att räcka till en kontantinsats till den första, stora lägenheten, till att starta ett eget företag eller till att uppleva och genomföra någon annan slags livsdröm.
Viktigt ansvar
Som mycket spar-, aktie- och ekonomiintresserad anser jag att det är min plikt att försöka inspirera och få fler personer att få upp ögonen för investerande. Den uppgiften är minst lika viktig som den första femhundralappen som kanske är mer av ett startskott av ett symboliskt värde.
Det finns möjlighet för alla att förändra sitt liv och skapa ekonomiska förutsättningar för att nå sina drömmar. Och du behöver inte göra mycket för att kunna dra igång och finnas med på den resan. Jag lovar att det även kommer att berika dig på flera sätt.
Andra julklappstips med koppling till sparande och investeringar:
- Medlemskap i Unga Aktiesparare eller Aktiespararna (för den som är över 29 år gammal).
- Prenumeration på en finanstidning. Några exempel: Dagens industri, Affärsvärlden och Privata Affärer.
- Bok om sparande i aktier/fonder. Förslag på bra läsning för framtida, kommande investerare: ”Så här blir du miljonär i hängmattan” och ”Så kan alla svenskar bli miljonärer” av Per H. Börjesson och ”Börsen för alla” av Mohammed Salih och André Netzén Örn.
- Gåva plus aktie. Skulle kunna vara att köpa ett klädesplagg från H&M, en teknikpryl från Clas Ohlson eller ett spel från Embracer Group och sedan även köpa en eller ett par aktier i bolaget ifråga.