AI skapar enorma möjligheter för olika sorts börsbolag. Förvaltaren Erik Sprinchorn om: Segrarsektorer, ökad produktivitet, nya jobb – och de största riskerna. “Det blir tufft för de som inte tar till sig tekniken”.
Huvudtext: Erik Sprinchorn arbetar som förvaltare på TIN Fonder och har, tillsammans med Carl Armfelt, ansvar för de populära fonderna TIN Ny Teknik och Avanza World Tech by TIN.
Han framhåller att Artificiell intelligens, AI, kommer att rita om spelplanen i hela samhället.
– Det finns massvis av olika åsikter om AI och det finns alltid en baksida av allt. Men i grund och botten är det ett fantastiskt produktivitetsverktyg. Enligt en rapport från McKinsey kommer AI hjälpa till att öka global BNP realt med mellan 0,1 och 0,6 procent per år de kommande 10–15 åren. Det är enorma siffror.
Påverkan från AI kommer att bli allt större ju längre tiden går, tror Erik Sprinchorn.
– Det är en alltid en slags adoptionsperiod. Verktygen kommer att bli bättre och bättre och det blir en form av exponentiell tillväxt allt eftersom.
Det finns en tendens att överskatta stora förändringar och paradigmskiften, likt det AI innebär, på kort sikt – men också att underskatta desamma på längre sikt.
– AI har tagit världen med storm. Men det kommer så klart att ta ett tag innan det har krupit igenom helt och hållet.
Erik Sprinchorn räknar upp ett par uppenbara AI-vinnare sett ur ett aktieperspektiv. Nvidia och AMD bygger chippen som AI beräknas på.
– Sedan har vi ju även bolag som Microsoft, som har en koppling till Open AI och Chat GPT, och Amazon via AWS (Amazon Web Services) och Cloud). Men det blir lite trubbigare eftersom det här inte är det enda de håller på med. Det är mer tydligt i fallet med Nvidia och AMD.
Vad är det som gör att de globala techjättarna kommer först i ordningen?
– De största frukterna faller ju till dem som har mest data. Titta till exempel på Adobe. De har redan lyckats integrera generativ AI i sina produkter.
LÄS OCKSÅ: Starka vallgravar borgar för god avkastning
Hög fart
Bolag inom dataspelssektorn har också goda chanser att bli riktiga vinnare på AI-utvecklingen. Svenska Embracer Group är bland annat ett av de största innehaven i TIN:s fonder.
– Det kan gå att göra icke spelande karaktärer, NPC:er, i stora spel intelligenta. Då blir spelen mycket mer intressanta. Sedan finns det även mycket att göra kopplat till grafik. Tänk att kunna använda AI i stället för 500 personer i designprocessen. Problemet här blir däremot någonstans hur copyrighten ska hanteras i och med att data och text kommer från internet. Det gör att det finns en viss tvekan, utöver den stora uppsidan.
Programmerare, mjukvarubolag och konsultbolag har också fina förutsättningar att dra nytta av AI, anser Erik Sprinchorn.
– De har väldigt mycket att vinna på att kunna ta hjälp med mer tråkiga och monotona saker och kunna fokusera mer på de kreativa aspekterna själva.
Vilka kan drabbas negativt av AI-tekniken?
– Alla som inte tar till sig av den. Det är ett kraftfullt verktyg och skiftet kommer att gå fort. Historiskt sett har alla teknikskiften genererat fler jobb än som har försvunnit, men det blir absolut en anpassningsperiod och det ska man ha respekt för. Men jag är väldigt positiv till svenska bolag eftersom vi är väldigt duktiga på att ta till oss av nya tekniker.
Erik Sprinchorn betonar vikten av att som investerare vara försiktig och inte dras med i ett AI-race styrt av “Fomo” (Fear of missing out).
– De uppenbara vinnarna är redan upptäckta. Nvidia-aktien är inte gratis, direkt. Är AI en fluga? Nej, lika lite som internet var det. Alla internetbolag var ju inte värda att köpa hela tiden under haussen, men all den överoptimism som var kopplad till inte minst telekomsektorn under IT-sektorn lade ut en järnväg som Facebook, Google och Amazon kunde byggas på, säger förvaltaren, och tillägger:
– Det är lätt att glömma att Amazon var lika utbombat som Ericsson runt milleniumskiftet. Men investerarna insåg ju att de bara gynnades av infrastrukturen som möjliggjorde handel på internet och bolaget kom ju tillbaka.
Hur påverkar AI TIN:s sätt att tänka i förvaltningen?
– Vi försöker så klart att hitta vinnare och sålla ut förlorare. Men vi är heller inte tematiska investerare som enbart fokuserar på vad AI innebär för bolagen. Sedan hoppas vi så klart kunna dra nytta av de här verktygen själva för att bli mer produktiva. Vår tjänst TIN analytics är ett exempel.
Var befinner sig AI om fem år?
– I dag är det ju text och språk och i viss mån bild som har kommit längst i utvecklingen. 2028 handlar det nog mer om rörlig bild. Det är ett lite otäckt område i och med att den kan komma att gå att generera fejkversioner av personer på internet. Det kommer även att bli ett större krav på hårdvaran eftersom efterfrågan på grafik kommer att växa. Det leder till att chippen kan bli dyrare och att grafikkortsmarknaden blir väldigt intressant, säger Erik Sprinchorn, och fortsätter:
– Jag utgår från att AI kommer att vara längre inne i en mognadsfas och att det kommer att gå att ha mer kvalitativa diskussioner om dess nytta och vad verktygen gör rent konkret.
MISSA INTE: Efter medaljsuccén – skön miljonbonus: ”Ska spara”