Hälsa generellt och medtech specifikt är något som fondförvaltarna Carl Armfelt och Erik Sprinchorn intresserar sig lite extra för. I fonderna Tin Ny Teknik och Tin World Tech förvaltade av duon hittar vi flera medtechbolag. Här berättar Carl Armfelt mer om ämnet och hur potentialen för branschen ser ut framåt. Stjärnförvaltaren delar även med sig av tips på bolag att läsa mer om.
Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2022
Carl Armfelt och Erik Sprinchorn är ett radarpar som kamperat ihop länge. Just nu arbetar de tillsammans via Tin Fonder där de gemensamt förvaltar Tin Ny Teknik och Tin World Tech. Den förstnämnda inriktar sig på mindre, nordiska bolag inom teknik- och hälsoklustret. Den sistnämnda fonden tillåter förvaltarna att investera i större bolag utanför Norden.
– Vi lever i en digital tidsålder. Den röda tråden för fonderna är att vi tror att innovativa, snabbväxande bolag borde utvecklas bättre än övriga. De senaste 300 åren har innovativa bolag gått bäst i jämförelse med index. Det är något som förstärks ytterligare om vi blickar tillbaka 40 år i tiden, berättar Carl Armfelt.
”Hälsa” är ett brett investeringsområde. Medtech något snävare. Området är ett stort inslag i de båda fonderna. Att analysera medtech kan tyckas vara svårt. Carl Armfelt konstaterar att det gäller att förstå vad man köper och att inte enbart stirra sig blind på historiskt rapporterade resultat.
– När man investerar i Medtech måste man tänka på att lägga lika mycket energi på att analysera produkt som distribution. Många nordiska bolag är ingenjörstunga med väldigt bra produkter. Men där de inte är lika bra på att distribuera (sälja) dessa till marknaden. Vår roll där är att stötta upp och peppa de här bolagen till exempelvis förvärv och ett mer säljinriktat fokus.
Vad ser ni för nya trender inom medtech?
– Jag och Erik är upptagna med allt som har med personaliserade läkemedel att göra på dagarna. Alltifrån antikroppar till immunterapi och genterapi. Det innebär att man går in i patienten, tar en antikropp eller gentest från den individen och från det materialet gör en helt skräddarsydd medicin för just den personen.
Bolag som inriktar sig på ovan ämne är bland annat Genovis med säte i Lund och danska Chemometech. Chemometech är världsledande på cellräknande vilket är helt avgörande för att kunna forska kring antikroppar och genterapiner men även för att producera de läkemedlen så att de passar varje patient.
LÄS OCKSÅ: Rätt medicin för fondportföljen
Framsteg inom cancerforskning
Under covid-19-pandemin har mRNA utvecklats till en trend som blivit alltmer familjär för allmänheten. Vaccin mot covid-19 var de första vaccinerna som baserades på mRNA-teknik.
Förenklat innebär det att i stället för att injicera själva viruset i kroppen som kroppen sedan bygger skydd emot innehåller mRNA-vaccin inget antigen. Kroppen bildar den aktiva substans själv med effekten av mRNA-vaccinet. Innebörden blir att immunförsvaret börjar producera antikroppar mot viruset. På så sätt utbildar vaccinet kroppen att bekämpa viruset om det är så att det skulle komma in i kroppen, utan att man faktiskt behöver injicera det faktiska viruset.
– Många forskare börjar nu påvisa att många cancerformer skapas av en virus eller bakterie. Vid en titt på överlevnadsgraden de senaste 15 åren inom olika svåra cancerformer har det aldrig i världshistorien hänt att man gjort så stora framsteg som i dag.
Vad innebär det för framtidens cancervård?
– Om 15 år kommer vi på ett mycket mer humant sätt kunna bota de flesta cancersorterna. Vi kommer även kunna upptäcka dem tidigare och hitta en mer personaliserad och bekvämare lösning att bli av med cancern. I stället för att skjuta med hagelbössa som cellgifter och många läkemedelsformer faktiskt innebär. Där står vi inför en av mänsklighetens största tekniska innovationer som någonsin skett – personifierade läkemedel.
Utöver Genovis och Chemometech som verkar inom området finns även svenska Biotage som Carl Armfelt anser ha tagit stora steg framåt i sitt bolagsbyggande.
– Vi intresserar oss även mycket för robotkirurgi och simulering där vi i dagsläget har två bolag i vår portfölj: Surgical Science och Mentis. I dag görs det fler avancerade operationer med robotkirurgi och avancerad titthålskirurgi där man går in genom ljumsken. Den vägen stoppar man in alltifrån hjärtimplantat och nya hjärtklaffar till att operera upp i hjärnan. Det faktum att man kan göra fler och avancerade operationer inom ljumsken ökar kravet för simulering och träning där Mentis produkter används.
MISSA INTE: “Guldålder för läkemedelsutveckling”
Carl Armfelt nämner även Edwards Lifesciences som ett betydande innehav i Tin World Tech. Bolaget är störst i världen på hjärtklaffar och har en stor världsmarknadsandel. Edwards växer cirka 15 procent årligen och har god lönsamhet.
– Edwards Lifesciences har varit en vinnare senaste 20-30 åren inom det här segmentet. Bolaget har kommit till den skalan som det knappt går att konkurrera med och har i princip monopol inom sin nisch. Det är något som är attraktivt för oss som aktieägare, understryker förvaltaren.
Vad gäller framtidsvisionen inom området är Carl Armfelt optimistisk.
– Vi kommer att leva längre vilket påverkar hela sektorn. Förväntansbilden av att vi lever längre är att vi lever friskare. Om du har en Surgical Science-produkt kan du exempelvis se vilka doktorer som oftast lyckas i sina ingrepp. Du kan även se vilka tillverkare av titthålsutrustningen som har en högre överlevnadsgrad än andra. När du kan mäta saker digitalt kommer det inte vara accepterat att mäta något på känsla. Det kommer i sin tur påverka vårdproduktion, landsting och allmänna hälsan.