Av småsparare, för småsparare – Game of Stocks

Douglas och Danesh är aktienördarna som startade podden de själva hade velat lyssna på. På en Aktiepub anordnad av Gustav (aka @aktieblogg) träffades de och resten är historia. Med ett vardagligt språk vill de skapa känslan av att vara på en pub och tjuvlyssna när personerna intill pratar aktier. I denna intervju tar vi del av deras tankar kring investeringar.

Tidningens tema är Utanför börsen. Ni har båda investerat i ett onoterat bolag, berätta om den processen.

Danesh: Precis, vi har båda investerat i Kvanto Payment Services, ett danskt bolag. Det är väldigt annorlunda att investera i onoterat. Det finns mindre publik information och få eller inga analyser gjorda av andra. Det är svårt att sia om ett korrekt värde på bolaget då inget marknadsvärde finns. På samma sätt som det är svårt att köpa är det svårt att sälja vidare aktierna. Bolaget kan uppvärderas, men det kan ta lång tid att sälja och inkassera vinsten. Men det är också väldigt spännande och en bra möjlighet.

Douglas: Vi har investerat i ett Pre-IPO stadie då bolaget tar in pengar inför en notering. Detta ger möjlighet till likviditet väldigt tidigt för att vara en onoterad investering. Många papper ska signeras och man gör manuella betalningar för aktierna. Det är inte lika lätt som när man signar upp för en notering hos Avanza eller Nordnet. Jag har fått möjlighet att investera i detta bolag eftersom jag jobbar med bolaget som gör Pre-IPO emissionen.

 

Vad är det första ni tittar på när ni analyserar ett bolag, och varför?

Danesh: Uthålliga konkurrensfördelar, det spelar ingen roll hur bra ett bolag har gått historiskt. Det enda som är viktigt är om det kommer att gå bra i framtiden. Man kan inte köra bil genom att titta i backspegeln. Jag funderar kring bolagets konkurrensfördelar. Man kallar dessa för vallgravar eftersom konkurrensfördelarna skyddar mot attacker från konkurrerande bolag. Ju starkare vallgrav desto svårare är det för motståndare att ta över slottet. 

Douglas: Jag kollar på siffrorna först eftersom det är lätt att kvantifiera och jämföra med andra bolag inom samma bransch. Jag tycker att siffrorna håller mig mer rationell än när jag läser text om ett bolag. Jag fokuserar på tillväxt och avkastning på olika kapital eftersom det avslöjar mycket om marginaler och skuldsättning. Jag gillar främst ROCE, return on capital employed.

 

Vilket avslutande råd vill ni ge medlemmarna i Unga Aktiesparare som läser detta?

Danesh: Följ aldrig någon annans råd och gör alltid en grundlig analys. Betrakta investeringar i värdepapper som investeringar i bolag. För det är just vad det är! Entreprenörer bryr sig inte om hur sentimentet kring bolaget förändras eller om aktiepriset fluktuerar från en dag till en annan. Visst ändras förutsättningar som bolagen inte kan styra över, såsom makroekonomi eller att någon tycker det verkar intressant att testa fladdermussoppa. Men om bolagsägare sålde för att de ekonomiska framtidsutsikterna såg sämre ut hade personer som Jeff Bezos och Bill Gates inte existerat.

Douglas: I tider som dessa med Corona när börserna faller ska man inte tappa hoppet om investeringar. Det är i såna här tider förmögenheter grundas. Tycker ett citat från Rocky filmerna passar in riktigt bra här. Det värsta du kan göra nu är att tappa suget av att investera. Men försök inte timea utan fortsätt köpa kontinuerligt, i både uppgång och nedgång.

 

 

Game of stocks

”Ingen av oss jobbar med aktier, vi är vanliga småsparare. Därför skapade vi en podcast av småsparare, för småsparare.” Varannan vecka släpps ett nyhets-/frågeavsnitt och varannan vecka en djupanalys. Till analysavsnitten finns PDF:er på gameofstocks.nu så man kan hänga med. Game of Stocks finns på alla stora plattformar.

Medverkande

Danesh ”Danne” Zare, aka Värdeinvesteraren, 32-årig civilingenjör

Douglas Forsling aka Investacus Saverajus, 27-årig Business Controller

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer