Oron för det nya viruset fortsätter att ligga som en våt filt över börserna världen över, och visst får viruset även stora realekonomiska effekter. Vi blir alltmer vana med nyhetsinslag om stora företag som varslar 1000-tals anställda för att överleva. Läget är ansträngt, särskilt i vissa branscher, men det är inget unikt.
2020-03-17
Detta torde vara den första börskraschen i modern börshistoria utlöst av ett virus, men börskrascher i sig har vi sett förut och kommer att få se igen. Därför vill jag uppmana läsarna av denna artikeln att stanna upp, betrakta omvärlden och sedan fatta välgrundade investeringsbeslut.
När siffrorna som sammanfattar verksamhetsåret 2020 börjar trilla in om drygt 11 månader så tror jag att vi kommer att kunna se tillbaka till ett av de sämsta vinståren på mycket länge. Många bolag kommer helt enkelt att ha lidit mycket hårt av den tvärbroms konsumtionen gjorde någon gång i början på mars 2020. Därför kommer P/E tal och liknande att se mycket dåliga ut och många investerare kommer att fortsätta rädas börsen.
Här kommer dock den viktiga frågan som vi bör börja fundera över redan idag. Kommer bolagens vinst vara kraftigt förändrad på grund av Covid-19 verksamhetsår 2025 och framåt? Om svaret är ja, då kan det nog vara sunt att utvärdera innehavet en extra gång och fundera över om det bör höra hemma i portföljen. Om svaret är nej, så har du just nu väldigt goda möjligheter att plocka upp högkvalitativa bolag från hela världen till ett kraftigt reducerat pris.
När denna texten författas så har börsen precis fallit 30% från toppen. Det är mycket, och jag har börjat att kalla detta fall för en börskrasch. Jag tycker att det känns lite härligt att få vara med om en börskrasch, nu kan man utvärdera både sig själv och samhället. Hur reagerar man själv i förhållande till alla andra?
Längst upp på tidningar som Dagens Industri läser jag rubriken ”Ingen vändning i sikte”, samtidigt som jag vet att det är just när sådana rubriker kläder tidningarna som det historiskt har varit ett fantastiskt tillfälle att köpa aktier.
Jag vill inte nöja mig med en känsla av att det är rätt läge baserat på någon tidningsartikel utan jag vill även ha fakta på bordet. Därför har jag gått igenom all historik som jag kan komma över för indexet OMXS30 (jag hittade statistik från och med år 1987). I historiken studerande jag vad som hade varit din avkastning på 1 år om du köpte när börsen precis har fallit 30% från toppen. Värt att nämna är att OMXS30 är ett prisindex som alltså inte tar någon hänsyn till utdelningarna, därför hade din avkastning till och med sett något bättre ut.
Variationerna är stora, sämst avkastning hade du fått om du köpt i december år 2000 under den pågående IT-kraschen. Börsen fortsatte vid det tillfället att falla, och ett år efter ditt köp hade du haft en avkastning om -26,12%.
Detta överskuggas dock av de tillfällen börsen istället har stigit kraftigt efter fall på 30%. Exempelvis hade du fått hela 97,54% i avkastning på ett år om du köpte i augusti 1992 efter att börsen fallit 30%.
Din genomsnittliga avkastning på 1 år från den dag börsen fallit 30% sedan toppen är hela 22,66%! Detta är långt över börsens genomsnittliga årliga avkastning, åter igen vill jag tillägga att dessa beräkningar är exklusive utdelningar.
Historien talar sitt tydliga språk. När börsen har fallit 30% är det vid de flesta tillfällen ett fint köpläge, inte säljläge. Hur det blir vid just denna krisen återstår att se, det enda som är säkert är att det blir en spännande resa att följa.