Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Lämna festen innan du känner dig riktigt nöjd. Då kan du undvika såväl besvikelse som tung baksmälla – både i jul- och börssammanhang, skriver Elias Sundberg i sin tredje adventskrönika.
Det var som att slå huvudet rakt in i en vägg. Plötsligt stod den där – utan förvarning. Vad var det som just hände? För bara ett ögonblick sedan kändes det som om jag svävade på moln och levde i en dröm där allt var möjligt. Men även drömmar har sina gränser, och det verkar som om jag precis nått julens.
Det är här den tredje delen av sagan om julen tar sin början. Berättelsen om hur julstämningen når sin absoluta klimax. Där glädjen och magin är starkare än någonsin. Men också om insikten att ingenting varar för evigt. Motgångarna är oundvikliga. Vad som väntar framöver kommer att förändra allt. Det är då distributionsfasen tar sin början.
Om du söker på begreppet jul i Google Trends ser du att intresset når sin kulmen sista veckan fram jul. Men direkt efter julafton dalar det snabbt. Är det en slump? Knappast! Magin når sin höjdpunkt just under julafton. Varje gång blir vi lurade att magin kommer stanna för evigt och visst stannar den en stund under de få kommande helgdagar som julen innefattar.
Då slår allt i taket
Men skenet bedrar. Samtidigt som du lever i en dröm bland julklappar och julmat lurpassar distributionen i det dolda. Redo att slå till när du minst anar det.
Distributionsfasen inträffar enligt Wyckoff-metoden när en uppåtgående trend når sin absoluta höjdpunkt. Här börjar större aktörer sälja av att sina innehav till höga priser medan mindre aktörer, drivna av eufori och FOMO, fortsätter att köpa. Men de volymer som de institutionella investerarna säljer av gör att prisuppgångarna inte orkar fortsätta.
Denna fas karaktäriseras av en till synes stabil prisnivå som jämviktspendlar. Men bakom kulisserna pågår en omfördelning av tillgångar. Aktiviteten må vara intensiv, men den underliggande riktningen är att marknaden förbereder sig för en nedgång. Det är en tid av dolda intentioner, där omotiverad optimism bland vissa investerare ställs i kontrast av den strategiska manövreringen hos andra.
Frågan är vem som bryr sig? Julen är ju här! Då ska vi inte fundera över alla problem som kan tänkas uppkomma. I stället ska vi umgås, ha trevligt, öppna presenter och frossa i den julmat som bara serveras en gång om året. Men vem vet? Kanske finns det även dolda intentioner bland de inbjudna gästerna? Kanske finns det somliga som vill manövrera bort de som lever i nuet och njuter fullt ut av högtiden.
Julen får därför ses som en social distributionsfas där årets samlade förväntningar, resurser och energi når sin topp. Det är då omfördelningen av tillgångar som presenter, julmat och sällskap sker. Men också en slags uttömning ur både emotionella och ekonomiska aspekter. Bankkontona töms efter alla present- och matinköp och den lilla glädjen som finns kvar efter ett långt år spenderas på nära och kära – innan batterierna måste laddas upp för nästa år.
Lämna festen i god tid
I julens värld är det på något sätt enklare att förutspå saker som kommer att hända och när de kommer att hända. Exempelvis vet vi att runt några minuter efter klockan tre på julaftons eftermiddag kommer någon släkting, som till synes fram tills nu varit förhållandevis tyst, utbrista: ”En sådan färg skulle man ju haft”.
Kort därefter fortsätter en annan släkting, som nu förstått att det är socialt accepterat att prata under Kalle Ankas jul: ”Var det inte mer rasistiskt att ta bort den svarta dockan än att ha den kvar?”.
Oavsett vad man tycker om det är det lika svårt att påverka vilket innehåll Disney väljer att inkludera i Kalle Ankas jul varje år som det är att vara drivande i vilket håll en aktiekurs ska röra sig. Därför kan det vara oerhört svårt att utläsa om den hysteri som råder bara är början på något större eller om framgångståget till slut har börjat ta sin vändning. Kanske ska du just därför önska dig Richard Wyckoffs kunskaper om aktiemarknaden i julklapp.
Om du trodde att julen var över bara för att julaftonskvällen börjat lida mot sitt slut så har du misstagit dig. Lugnets högtid är över, men alla sagor slutar inte lyckligt. Inte heller sagan om julen. Såvida du inte hunnit sälja av ditt innehav i Julen AB. Vad som väntar är en årligen återkommande händelse som vi alltid överraskande nog tycks glömma, även om det i efterhand framstår som så självklart.
Köpcentrum ska snart åter fyllas med kunder, e-handeln ska få gå på högvarv och mellandagarna gör entré. En ny våg av hysteri kommer att ta fart. De som var tidiga på bollen kommer kunna glädja sig av den nya hysterin som nu kommer ta sin början eftersom de kommer att sitta nöjda på avbytarbänken.
De som däremot började med julfirandet för sent i år igen kommer få det kärvare när de snart märker att den stora skaran slutar fira, samtidigt som de själva precis bara har hunnit avverka sitt första julbord.
Vid den här tiden brukar jag normalt sätt känna mig ganska klar med julen, julmaten och all mystik runtomkring. Men jag kan aldrig sluta att förundras ifall magin inte ska pågå bara lite till. Därför är det lätt att klamra sig fast, vilket bara är ett omdömeslöst självskadebeteende.
Av erfarenhet vet jag att man ska lämna festen långt innan man känner sig nöjd. Annars är risken att besvikelsen blir desto större. Något som inte går att få ogjort. Tänk om bara samma förnuft funnits där när det gäller aktiemarknaden.