Som ung i dag har du sannolikt hört äldre vänner och släktingar berätta om sina lyckade bostadsaffärer. Där den som berättar, frikostigt delar med sig av detaljer om inköpspris, hetsig budgivning och vad priset vid försäljningen några år senare hamnade på. Jag beklagar att ni bara hört dessa historier. För det finns faktiskt andra historier också, som man kanske inte berättar utan att ha fått frågan. Men vi måste backa lite i tid för att hitta dessa öden.
Jag föreslår att du intervjuar någon om hur det var att sälja och köpa bostad på 90-talet. Då kanske du får höra en liknande historia som den jag nyligen fick höra, kvinnan som sålde för nästan samma pris som hon köpt bostaden för några år innan. ”Man kan ju se det som att jag har bott gratis och dessutom har jag ju trivts” berättade kvinnan. Det är inte alla som skulle vara lika optimistisk som henne.
Dagens situation med coronapandemin, som saknar motstycke, är både förstås en risk för hälsan men den ger också effekter på ekonomin. Ingen kan veta exakt hur stora effekterna blir eller hur bostadsmarknaden kommer att påverkas. Sannolikt kommer vi tyvärr kunna höra om mindre lyckosamma affärer i relativ nutid.
En ny bil sjunker i värde så fort den rullar iväg, det vet den som stolt kör ut sitt splitternya fordon. Att aktiemarknaden kan både gå upp och ned har bevisats under senaste veckorna. Investeringar på bostadsmarknaden är, precis som alla andra investeringar, förknippad med risk där priserna kan gå upp och ned.
Tillbaka till de som redan gjort sin bostadskarriär, som nu kanske bor så nära sitt drömboende de kan komma. Fråga gärna någon ur den äldre generationen hur den första bostaden såg ut, vad den kostade och hur långt ifrån drömmen den var. Det är lätt att tro att många har kunnat köpa sin drömbostad direkt, men tro mig, den vägen har för de allra flesta inte alls varit spikrak.
Enligt mig är den första bostadsaffären den största, du kliver in på den ägda marknaden för första gången, det är stort! Man kan absolut se bostaden som en investering. Din första ägda bostad är en investering i din egen privatekonomi. Många unga bor dyrt och osäkert i andra hand, en egenägd bostad blir billigare per månad och du bestämmer helt själv hur länge du vill bo där, det finns till exempel inget kontrakt som plötsligt kan sägas upp. Det är också en investering i en privatekonomisk kurs, learning by doing, med delkurser som exempelvis hur att veckoplanera maten, teckna abonnemang och amortera.
Man kan också se vägen till den första bostaden som en investering i hur det är att vara disciplinerad och målinriktad. Om än lite mer tålamodskrävande och kanske inte lika lockande. Men misströsta inte. Här ingår delkurser i hur att nå sitt sparmål till en kontantinsats, men också kurser i uppoffringar och målmedvetenhet.
Delen omvärldsbevakning är ett stort moment, där det konkreta målet triggar mer än något diffust mål. Här ingår det att kolla av marknaden, hur långt ut du kan tänka dig att bo, många börjar längre ut och jobbar sig inåt. Detsamma gäller ytan, börja mindre och rör dig uppåt i storlek, vid nästa flytt blir bostaden kanske större om du så önskar. Det är bara du som vet dina preferenser, men börja idag. Tiden är nämligen en mycket bra vän – speciellt för dig som är ung!