Bottenfiska säkrare på börsen

Fyndköp efter ett större kursras är lika lockande som det är farligt. Här är tipsen för dig som vill försöka köpa in aktier som rasat kraftigt.

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats

Årets första halva har varit bland de historiskt tuffaste som upplevts på börsen i modern tid. Nedgångarna på indexnivå kan summeras till -30% (OMXSPI), en siffra som dessutom på flera enskilda aktiehåll är betydlligt dystrare än så.

Det är ingen lätt tid för placerare. Vi vet att det är riskabelt att försöka fånga den fallande kniven men samtidigt har historien lärt oss att det är just i situationer likt denna som de kanske bästa investeringarna görs.

Att just akta sig för aktier som faller kraftigt är en gammal klyscha, som fungerar förvånansvärt bra. Dåliga nyheter följs ofta av ännu mer dåliga nyheter. Ofta är stora ras är bara ett förskalv.

Men inga regler utan undantag. Felprissättningar uppstår ständigt på marknaden. Över- respektive underdrifter på såväl upp- som nedsidan förekommer.

Att bottenfiska på börsen är ingen enkel match och det finns inget enkelt universellt svar på hur man gör det bäst, men det finns trots allt en rad bra tips och tankesätt som åtminstone kan hjälpa dig en bit på vägen.

Här är tipsen för den smarta bottenfiskaren

1. Sov på saken

Att snabbt gå från tanke till handling är lockande när kursen faller kraftigt.

Men is i magen är betydligt mer lönsamt.

Rådande kurs är enbart ett referenspris. Att inte agera förhastat är faktiskt lika viktigt som vad du köper.

Även om köpare var villiga att betala väsentligt mer för samma aktie under gårdagen innebär det inte att dagens pris är ett fynd.

Ny information har sannolikt tillkommit. 

Faktum är att marknaden ofta tar ut för lite under den första nedgångsdagen. En nedgång på 15 procent kanske egentligen borde vara 30 procent. Trots att information sprids blixtsnabbt i en digital värld tar det tid innan alla som äger aktien agerar.

Resterande del av raset kommer veckorna därpå. Fler chanser till att köpa ges alltid. Läs därför på om vad som inträffat i bolaget och sov på saken innan eventuella köpbeslut övervägs. Låt minst en handelsvecka gå innan första köpet.

Alternativet är att vänta tills nästa kvartalsrapport är publik – för varför stressa in i en svag aktie? Ställ dig frågan om det verkligen finns någon vits med att skynda in i bolaget eller om nyheten kommer ligga som en våt filt över kursen.

2. Tänk inte i V-termer

Sparare tänker ofta i V-termer, att kursnedgången kommer att bytas mot en kursuppgång lika snabbt som nedgången uppenbarade sig. Men verkligheten brukar vara mer turbulent.

Ett större ras gör avtryck i kursgrafen, något som kan trigga entusiaster av teknisk analys och algoritmer att sälja aktien, vilket i sig skapar kurspress. Branta kursfall säger också en hel del om den kollektiva bedömningen. Vi måste alltid ta hänsyn till hur andra investerare ser på saken.

Anpassa därför din förväntansbild i den fallande kniven. Med största sannolikhet blir det ingen mjuk V-resa, utan snarare ett mer skakigt W, U eller kanske till och med ett L.

Har du mod och tålamod att vänta ut stormen?

Om inte – undvik V-fällan.

3. Ta kontroll över informationen

Som småsparare kan vi bara basera våra beslut på publik information som pressmeddelanden, rapporter, intervjuer, årsredovisningar eller på vår egen analys.

Samtidigt går det inte att utesluta att intern information läcker ut, vilket ger vissa aktörer ett övertag mot alla oss andra.

Fortsätter kursen att pressas under större volymer kan det mycket väl bero på vissa säljare vet mer än vad du vet, i synnerhet om bolaget är verksamt i en komplex bransch.

Var på din vakt, granska vad som sägs och vad som utelämnas. Handeln i aktien med stängning på dagslägsta och ledningens hantering kan ge värdefulla ledtrådar. Vid minsta misstanke – stanna utanför.  

Håll också koll på hur storägare och insynspersoner agerar. Dessa individer har ett naturligt informationsövertag i vad som händer och i hur bolaget styrs.

Köper eller säljer personerna med informationsövertag aktier?

Visst kan insiders tajma fel, men vanligen är det tvärtom.  

4. Invänta en stabilisering

Hur frestande det än må vara att köpa när aktien befinner sig i fritt fall är det klokt att först invänta en stabilisering i kursen. Fångar man en fallande kniv på fel sätt gör det ordentligt ont.

Tajming är i regel svårt och under stora kursfall är det djungelns lag som gäller i orderboken. Att slå till på exakt rätt tidpunkt är nästan omöjligt när en aktie befinner sig i gungning,  som vid till exempel tvångsförsäljningar eller när blankare täcker sina positioner.

Dela gärna upp ditt köp i olika omgångar, med minsta köpet först. Innan ett större köp görs bör en större stabilisering ha ägt rum, både operativt i bolaget och i aktietrenden. 

Precis som på havet gäller det att inte ge sig ut på ett stormigt och mycket oroligt hav. Det är alltid bättre att vänta tills det värsta av stormen har bedarrat och att sikten är normal igen. 

5. Paniksälj före andra 

Det är psykologiskt påfrestande att äga aktier i ett bolag som faller handlöst.

En förlust är förvisso ingen förlust förrän du har realiserat den. Men det bästa kan faktiskt vara att ta smällen direkt och sälja.

Att ”strutsa” är ingen bärande strategi. Dåliga affärer är en del av livet. Låt inte ett historiskt felbeslut stoppa dig från nästa framgångsrika affär.

Det finns ett talesätt finansvärlden som lyder: ”Det är okej att paniksälja – så länge du gör det först”.

Du behöver inte vara snabbare än björnen för att slippa bli uppäten. Men du måste vara snabbare än den långsammaste camparen.

Säljer du först kan du komma ur ett krisläge innan de andra ens förstått vad som hänt.

Att paniksälja aktien ger också en möjlighet att fundera – mer objektivt – på om du vill köpa tillbaka aktien eller låta den vara.

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer