Bygg en pengamaskin med ETF:er

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats

Att bygga en ”pengamaskin” med hjälp av aktier som ger utdelning är mångas mål. Men det är inte alla som har tid och energi att läsa in sig på en lång rad bolag och följa börsnyheter dagligdags. För dessa – och för dem som bara vill komplettera sin befintliga portfölj – kan ETF:er (Exchange Traded Funds) med utdelningar vara ett alternativ.

Som handel med en aktie

En ETF är en fond som i likhet med aktier handlas på börsen. ETF:er är samtidigt enklare att månadsspara i jämfört med enskilda aktier, och ska generellt sett vara mindre volatila.

En ETF följer utvecklingen av en underliggande tillgång, till exempel ett index, ett specifikt urval av aktier, en råvara eller en valuta. Precis som vid handel med aktier kostar handel med ETF:er i form av courtage och eventuella växlingsavgifter.

Ytterligare en likhet är att ETF:er köps och säljs lika snabbt som aktier handlas, medan transaktioner med vanliga fonder genomförs först vid en specifik tidpunkt och inte syns i portföljen förrän upp till tre dagar senare.

För den som är ute efter en kontinuerlig ström av pengar – för att finansiera dagliga utgifter och/eller för att ny- och återinvestera – finns det flera olika ETF:er som betalar utdelning varje räkenskapsår, att välja på.

Tänk dock på att titta på de underliggande tillgångarna. Det finns risker med att enbart vara exponerad mot ett visst segment, en viss sektor eller geografi. Med tanke på hur svagt den svenska kronan utvecklats de senaste åren är ett tips att fundera över valutaexponeringen och kanske även lägga några ägg i utländska börskorgar. Genom att äga flera ETF:er diversifierar du portföljen.

Beroende på vilka ETF:er du väljer att investera i kommer direktavkastningen att variera. Men en sorts tumregel är att ju högre direktavkastning, desto lägre kurstillväxt.

Om du återinvesterar all utdelning får du den ”magiska” ränta på ränta-effekten. Om du inte gör det kommer du få en sämre utveckling relativt ett jämförelseindex som exempelvis OMX SGI.

Det finns naturligtvis en risk att den börshandlade fonden tvingas sänka utdelningen eftersom ETF:ens utdelning baseras på portföljinnehavens utbetalningar.  Samtidigt är det relativt ovanligt med sänkningar. Tar vi den populära ETF:en Xact Sverige som exempel har den tvingats sänka utdelningen vid två tillfällen – under innevarande år samt 2019. Om historiken sedan 2012 studeras har utdelningen ökat 42,3% – från 14,43 kr till 20,54 kr.

Portföljförslag

Även om det inte är riskfritt att investera i ETF:er är slutsatsen alltså att – för placerare som inte är aktienördar – kan det ha sina fördelar att bygga sin ”pengamaskin” med ETF:er istället för med aktier.

Nedan följer förslag på en ETF-portfölj. Utgångspunkterna är stigande utdelning över tid, en bred diversifiering avseende valutor, bolag och sektorer samt en låg förvaltningsavgift.

Namn Region Direktavkastning* Förvaltningsavgift Källskatt (ISK/KF)

 

* direktavkastningen baseras på de senaste tolv månadernas utdelningar (trailing twelve months) 

Xact Sverige innehåller enbart svenska bolag medan Xact Norden Högutdelande även har innehav från våra nordiska grannländer. Franklin European Dividend fokuserar på europeiska innehav med störst exponering mot brittiska, spanska samt schweiziska bolag. Investerare som önskar ännu mer exponering mot Storbritannien kan komplettera med iShares Core FTSE 100 UCITS ETF.

Via Invesco S&P 500 High Div Low får vi exponering mot den amerikanska börsen. Största innehavet är tobaksbolaget Altria, som följs av telekombolaget Verizon Communication samt olje- och naturgasbolaget Kinder Morgan.

Vanguard FTSE Dvlp Asia Pac ex Jpn ger exponering mot Asien. Bland de största innehaven finns sydkoreanska Samsung Electronics samt australiensiska gruv- och råvarubolaget BHP Group.

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Prova på medlemskap

0 kr/år
  1. Vissa interaktiva live-webinar

  2. Vissa fysiska event

  3. Vissa on-demand kurser

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Standard medlemskap + tidning

449 kr/år
  1. Interaktiva live-webinar varje vecka

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. On-demand kurser

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer